EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αϊχελ: Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ανάπτυξης

O Γερμανός υπουργός Οικονομίας Χανς Αϊχελ δήλωσε χθες πως είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις, οι οποίες μαρτυρούν ότι η γερμανική οικονομία -που είναι και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη- επανακτά αναπτυξιακό ρυθμό μετά τη συρρίκνωση που υπέστη το 2003. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Λονδίνο, ο κ. Αϊχελ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όλοι οι δείκτες στη Γερμανία στρέφονται προς μία ανανεωμένη ανάπτυξη». Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η ανανεωμένη ανάπτυξη, μαζί με τη σταθεροποίηση του δημοσιονομικού, σημαίνει ότι η σχέση των ελλειμμάτων έναντι του γερμανικού ΑΕΠ θα περιορισθεί κάτω του 3% το 2005. Σημειωθήτω ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον χρόνο που μας πέρασε, σύμφωνα με προσωρινά στατιστικά στοιχεία τα οποία εδόθησαν στις αρχές του μηνός στη δημοσιότητα.

Κλέμεντ: Θα μειωθεί η ανεργία

Κάτω από τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα θα μειωθεί ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών και Εργασίας Βόλφγκανγκ Κλέμεντ. H δήλωση του κ. Κλέμεντ προκάλεσε ικανοποίηση στους Γερμανούς, δεδομένου ότι ο αριθμός ανέργων εξακολουθεί να κυμαίνεται άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ατόμων, επί 20 συνεχείς μήνες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Μπούντεσμπανκ. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο αριθμός των ανέργων θα έχει μειωθεί κάτω από τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή, το αργότερο, τον ερχόμενο Οκτώβριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες στο Ντίσελντορφ ο κ. Κλέμεντ. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας θα συνεχισθούν παρά την αποπομπή του προέδρου του, Φλόριαν Γκέρστερ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εξάλλου η ανεργία στη Γερμανία σημείωσε πτώση τους τελευταίους τέσσερις μήνες μετά από εποχική αναπροσαρμογή. Ωστόσο, παραμένει σε ποσοστό πλέον του 10% σε παγγερμανικό επίπεδο. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας πρόκειται να δημοσιεύσει επισήμως στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των ανέργων στις 5 Φεβρουαρίου. Την περασμένη Κυριακή, ο κ. Κλέμεντ σε δηλώσεις του εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας. Επανέλαβε, δε, ότι για το 2004 αναμένει ότι ο ρυθμός της γερμανικής οικονομικής αναπτύξεως θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,5% και 2%.

ΗΠΑ: αισιόδοξοι οι εύποροι

Οι εύποροι Αμερικανοί εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι αναφορικά με τη μελλοντική πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ το 2004, παράλληλα όμως εξέφρασαν και διάφορες ανησυχίες για το διευρυνόμενο κρατικό έλλειμμα και την αδυναμία δημιουργίας θέσεων απασχολήσεως, όπως απέδειξε μία έρευνα η οποία εδόθη χθες στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη. Οι εύποροι Αμερικανοί ανησυχούν επίσης για την αισθητή άνοδο της τιμής των κατοικιών, σύμφωνα με την ίδια τριμηνιαία έρευνα, η οποία διεξήχθη από τη McDonald Financial Group. Σύμφωνα με τη Mc Donald Financial Group, ο σχετικός δείκτης της εμπιστοσύνης των ευπόρων Αμερικανών καταναλωτών αυξήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στους 56 βαθμούς από τους 49 βαθμούς στους οποίους ευρίσκετο κατά τον μήνα Οκτώβριο. «Σε αντίθεση με τη περίοδο της οικονομικής αναπτύξεως τη δεκαετία του 1990, οι εύποροι Αμερικανοί είναι περισσότερο φειδωλοί στις δαπάνες τους και στις επενδύσεις που κάνουν», αναφέρει η έκθεση.

Εξαγορά 1,1 δισ. δολαρίων

Η SovereigBancorp Inc., το τρίτο σε μέγεθος ταμιευτήριο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε να εξαγοράσει τη Seacoastal Financial Services Corp., εταιρεία holding των τραπεζών CompassBank και Nantucket Bank, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων σε μετοχές. Με την εξαγορά αυτή η SovereigBankcorp Inc. σχεδιάζει να επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε εύπορες περιοχές και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. H εξαγορά εκτιμάται στα 35,33 δολάρια ανά μετοχή της Seacoast Financial Services Corp. σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές τιμές της περασμένης Παρασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή