Πρόταση της Sanofi για εξαγορά της Aventis έναντι 47,8 δισ. ευρώ

Πρόταση της Sanofi για εξαγορά της Aventis έναντι 47,8 δισ. ευρώ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθετική πρόταση, ύψους 47,8 δισ. ευρώ, κατέθεσε χθες η γαλλική Sanofi-Syntelabo SA για την εξαγορά της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της, Aventis SA, στοχεύοντας στη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας του κόσμου, μετά την Pfizer και την GlaxoSmithKline. H Aventis χαρακτήρισε χαμηλή την πρόταση της Sanofi-Syntelabo. Εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μια μεταξύ τους συμφωνία θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός φαρμακευτικού κολοσσού, γαλλικών συμφερόντων, με ετήσιες πωλήσεις της τάξεως των 25 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αγοράς, η προαναφερομένη πρόταση δεν θα είναι η τελευταία που θα καταθέσει η Sanofi-Syntelabo. H εκτίμηση αυτή επιβεβαίωνεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Sanofi-Syntelabo Ζαν-Φρανσουά Ντεχέκ, ο οποίος ελπίζει ότι η Aventis θα πεισθεί για τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από την ενοποίηση των δυνάμεών τους.

Αναλυτικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Γαλλίας προσφέρει, επί του παρόντος, πέντε μετοχές της για την απόκτηση έξι μετοχών της Aventis, όπως και 69 ευρώ σε μετρητά. Το 81% της προσφοράς της Sanofi-Syntelabo κατατίθεται σε μορφή μετοχών και το υπόλοιπο 19% σε μετρητά. Ωστόσο, η Sanofi-Syntelabo δεν αποκλείει τη σύναψη μιας συμφωνίας σε άλλες εναλλακτικές μορφές του σχετικού τιμήματος, αν και το μερίδιο των μετρητών σε κάθε εκδοχή θα πρέπει να περιοριστεί στα 19% της συνολικής προσφοράς. Ηδη, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ρευστό 12 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της, ενώ μέρος του ποσού, πιθανότατα, να χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του χρέους της Aventis.

H αρχική πρόταση της Sanofi-Syntelabο αντιπροσωπεύει ένα τίμημα 3,6%, βάσει της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Aventis που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, η αξία του τιμήματος αυξάνεται στο 15,2% επί της κεφαλαιοποίησης της Aventis, εάν λάβουμε υπόψη τη μέση τιμή της μετοχής της κατά τη διάρκεια του τελευταίου μηνός. Ωστόσο, «αντίστοιχες προτάσεις που έχουν λάβει χώρα στον κλάδο προσέφεραν υψηλότερο τίμημα», δήλωσε η Ντενίζ Αντερσον, αναλύτρια της Julius Baer στη Ζυρίχη, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε πως οι μέτοχοι της Aventis αναμένουν ένα υψηλότερο τίμημα, της τάξεως του 20% ή ακόμα και του 30%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή