EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτατη ανάπτυξη της μεταποίησης στη Βρετανία

Η περίοδος πτώσης της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα της Βρετανίας ανήκει πλέον στο παρελθόν και ο κλάδος αναπτύσσεται ταχύτατα, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI). Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να προχωρήσει στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου την ερχόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της CBI, οι τάσεις στη βιομηχανία αποδεικνύουν ότι ο βαθμός της εμπιστοσύνης στο μεταποιητικό τομέα σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο, ύστερα από 18 ολόκληρους μήνες και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002. Λεπτομερέστερα, οι παραγγελίες σημείωσαν άνοδο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 1996, όταν η άνοδος της τιμής της στερλίνας είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση του μεταποιητικού τομέα της Βρετανίας να παρουσιάσει πτώση στο πιο χαμηλό επίπεδο της επταετίας. H παραγωγή του μεταποιητικού τομέα τον περασμένο Ιανουάριο αυξήθηκε για πρώτη φορά την τελευταία τριετία και με τον ταχύτερο ρυθμό κατά την τελευταία οκταετία, σύμφωνα με την έκθεση της CBI. «Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη», όπως δήλωσε ο ΜακΚάφερτι, οικονομικός σύμβουλος στη CBI. Και πρόσθεσε ότι και «ο μεταποιητικός τομέας συγκαταλέγεται πλέον στους υπολοίπους τομείς που παρουσιάζουν βελτιωμένη απόδοση». Στην έκθεσή της η CBI σημειώνει ότι η βελτίωση της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα οφείλεται στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, στην ισχυρή άνοδο της εγχώριας ζήτησης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003, καθώς και στην περυσινή υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Ικανοποιητικά κέρδη η BMW

H γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW παρουσίασε πτώση πωλήσεων το 2003, καθώς το αδύνατο αμερικανικό νόμισμα διαδραμάτισε αρνητικό παράγοντα στα έσοδά της. H πτώση των πωλήσεών της είναι μικρότερη από εκείνη που ανεμένετο, ενώ η τιμή της μετοχής της σημείωσε άνοδο, καθώς η BMW κατόρθωσε να πετύχει το στόχο της από απόψεως κερδοφορίας. Ειδικότερα, οι πωλήσεις της BMW σημείωσαν πτώση κατά 2,1% το 2003 στα 41,525 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά έπειτα από προσαρμογή των συναλλαγματικών διακυμάνσεων εμφανίζουν άνοδο κατά 4%. H μεγαλύτερη αγορά για την BMW το χρόνο που μάς πέρασε ήταν οι ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών πρόκειται για προσωρινή κατάσταση, λόγω νομισματικών διακυμάνσεων.

Καθοδικά η Merck & Co.Inc.

H φαρμακοβιομηχανία Merck & Co.Inc. ανακοίνωσε χθες ότι η κερδοφορία της το τέταρτο τρίμηνο του 2003 σημείωσε πτώση της τάξεως του 23%, κυρίως λόγω ειδικών δαπανών που ανέλαβε για τη μείωση του προσωπικού της αλλά και της πτώσης των πωλήσεων ορισμένων ιδιοσκευασμάτων της. Σε ανακοινωθέν της, η Merck & Co. Inc. διευκρινίζει ότι οι πωλήσεις της την προαναφερθείσα περίοδο σημείωσαν πτώση κατά 7% στα 5,63 δισεκατομμύρια δολάρια. H κερδοφορία της διαμορφώθηκε στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή κατά 62 σεντς ανά μετοχή και εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γουόλ Στριτ.

Αντίδραση Φάτσιο για την Parmalat

O διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Αντόνιο Φάτσιο, αντέδρασε χθες σε επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν κατόρθωσε να προστατεύσει τους επενδυτές από το σκάνδαλο που ξέσπασε στον επιχείρηση Parmalat και το οποίο την οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σύμφωνα με κατάθεσή του σε επιτροπή του ιταλικού Κοινοβουλίου, ο κ. Φάτσιο ανέφερε ότι οι συναλλαγές του ομίλου Parmalat με τις τράπεζες ήταν τόσο εκτεταμένες ώστε ο ίδιος δεν μπορούσε να τις παρακολουθήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή