Μπλόκο από τέσσερις χώρες για κοινό μηνιαίο μισθό 9.000 ευρώ στους ευρωβουλευτές

Μπλόκο από τέσσερις χώρες για κοινό μηνιαίο μισθό 9.000 ευρώ στους ευρωβουλευτές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέτο στα κυριότερα σημεία της πρότασης για αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών των ευρωβουλευτών προέβαλε η Γερμανία μαζί με άλλες τρεις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμποδίζοντας, έτσι, τις προσπάθειες για βελτίωση της εικόνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Εκτός της Γερμανίας, βέτο προέβαλαν επίσης η Γαλλία, η Σουηδία και η Αυστρία. Υπεραμυνόμενος της επιλογής αυτής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, υποστήριξε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασισθεί ποια θα ήταν η σωστή αύξηση των αποδοχών ενός Γερμανού ευρωβουλευτή, όταν η γερμανική κυβέρνηση προτείνει περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους απλούς πολίτες. Οπως τόνισε ο κ. Φίσερ, «δίνεται, έτσι, στους ευρωβουλευτές η ευκαιρία να παρουσιάσουν την επιχειρηματολογία τους για την εν λόγω μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας, όταν θα βρίσκονται σε επαφή με τον κόσμο». Ωστόσο, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Κλάους Χάινερ Λένε επέκρινε την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις πιέσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τονίζοντας ότι «οι προτάσεις ήταν σοβαρές και συνετές».

Ατασθαλίες

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αρχίσει τις προσπάθειες για αναμόρφωση του συστήματος αποδοχών από το 1998, καθώς επικρινόταν συστηματικά για κατάχρηση ενός συστήματος που επέτρεπε στους ευρωβουλευτές να διεκδικούν την κάλυψη εξόδων μετακίνησης χωρίς την παρουσίαση αποδείξεων. Οι επικριτές του συστήματος ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι οι ευρωβουλευτές διεκδικούσαν τα ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια ακόμη κι όταν ταξίδευαν με εταιρείες χαμηλού κόστους.

Προκειμένου να περιορισθούν τέτοιου είδους ατασθαλίες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Δεκέμβριο ψήφισμα για την επιβολή ενός αυστηρότερου συστήματος κάλυψης των εξόδων των ευρωβουλευτών, αλλά η αλλαγή δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ αν δεν συμφωνήσουν σχετικά τα κράτη-μέλη. H σχετική πρόταση μεταρρύθμισης προβλέπει για όλους τους ευρωβουλευτές έναν σταθερό μηνιαίο μισθό τουλάχιστον 9.000 ευρώ, ποσό που υπολογίσθηκε ως το ήμισυ του μισθού ενός δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος της πρότασης είναι να άρει τις ανισότητες μεταξύ των ευρωβουλευτών, που εισπράττουν τις ίδιες αποδοχές με τους βουλευτές της χώρας τους. H θέση της Γερμανίας, όμως, είναι ότι θα ήταν εσφαλμένη κίνηση να συνδεθούν οι αποδοχές των πολιτικών με εκείνες των δικαστών, που αυξάνονται αυτομάτως.

Τεράστιες διαφορές

Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις αποδοχές των ευρωβουλευτών των διαφόρων χωρών. Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές έχουν τους μεγαλύτερους μισθούς απ’ όλους, καθώς εισπράττουν 11.000 ευρώ το μήνα, ενώ οι Ισπανοί αμείβονται μόνο με 2.600 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς ευρωβουλευτές, εισπράττουν μηνιαίες αποδοχές 7.009 ευρώ, ενώ οι Σουηδοί εισπράττουν 45.000 σουηδικές κορώνες, που ισοδυναμούν με 6.250 δολάρια το μήνα. Σημειωτέον, πάντως, ότι ο προτεινόμενος μισθός δεν περιλαμβάνει τις συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Το χάσμα προβλέπεται, άλλωστε, να διευρυνθεί δραματικά μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε θα ενταχθούν οι χώρες από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Ενδεικτικός μπορεί να θεωρηθεί ο μισθός ενός βουλευτή της Λιθουανίας που ανέρχεται μόλις σε 350 ευρώ το μήνα. H λογιστική χαλαρότητα στην καταμέτρηση των εξόδων των ευρωβουλευτών λειτούργησε επί δεκαετίες σαν μέτρο εξισορρόπησης αυτών των τεράστιων διαφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή