Την παραγωγικότητα θεωρεί νέα πηγή πλούτου ο επικεφαλής της Cisco

Την παραγωγικότητα θεωρεί νέα πηγή πλούτου ο επικεφαλής της Cisco

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ τεσσάρων ετών, ο Τζον Τσέιμπερς έδινε την εντύπωση ότι βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο των χιονισμένων βουνοπλαγιών του Νταβός, όπου πραγματοποείται κάθε χρόνο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ωστόσο, όταν έσκασε η φούσκα των μετοχών του Διαδικτύου έπεσε στους πρόποδες των βουνών του Νταβός.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσέιμπερς, διευθύνων σύμβουλος της Cisco Systems, απολάμβανε εκ νέου την πανοραμική θέα του Νταβός. Ενώ η Cisco δεν παρουσιάζει τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της δεκαετίας του ’90, ο κ. Τσέιμπερς φαίνεται να είναι βέβαιος ότι βρήκε το νέο ελιξήριο της ανάπτυξης. H Cisco, που επικεντρώνεται στην παραγωγή εξοπλισμού δικτύων, αυτοαναβαθμίζεται ως ένας «αγωγός» για την επίτευξη υψηλών ρυθμών παραγωγικότητας των πελατών της, είτε αυτοί είναι χώρες είτε ολόκληρες χώρες. «Οι επόμενες εξελίξεις στην τεχνολογία θα αλλάξουν ριζικά το βιοτικό μας επίπεδο», δήλωσε ο κ. Τσέιμπερς στο πλαίσιο συνέντευξης. «Εάν η παραγωγικότητα αυξηθεί κατά 1%, θα οδηγήσει σε διπλασιασμό του βιοτικού επιπέδου σε διάστημα 72 χρόνων», δήλωσε ο κ. Τσέιμπερς, συμπληρώνοντας ότι «εάν αυξηθεί κατά 3%, κάτι που είναι εφικτό, τότε ο διπλασιασμός του βιοτικού επιπέδου θα συντελείται σε 24 χρόνια».

Για τον κ. Τσέιμπερς, το όραμα αυτό του προσφέρει τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί για μία ακόμη φορά στη λίστα των πιο επιτυχημένων στελεχών της υψηλής τεχνολογίας.

«Προ τριετίας, εμείς ήμαστε οι απαισιόδοξοι», δηλώνει ο ίδιος αναφερόμενος στην κατάρρευση των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, προσθέτοντας ότι «σήμερα, είμαστε αισιόδοξοι, λόγω των ευκαιριών που προσφέρονται στον τομέα της τεχνολογίας».

Ωστόσο, λίγοι μοιράζονται τον ενθουσιασμό του κ. Τσέιμπερς. Ενώ οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι χώρες που διακρίνονται από ένα παραγωγικό εργατικό δυναμικό αναπτύσσονται σε ταχύτερους ρυθμούς, η ανάγκη για την αναβάθμιση της παραγωγικότητας αναγκάζει πολλές εταιρείες του δυτικού κόσμου να μεταφέρουν θέσεις εργασίας σε φθηνότερες αγορές, όπως είναι εκείνες της Ινδίας και της Κίνας.

Οι τάσεις αυτές έχουν μετατραπεί σε ένα επίμαχο πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ, οι οποίες διανύουν μια προεκλογική περίοδο, ενώ η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. H εταιρεία έρευνας της αγοράς εργασίας Gartner εκτιμά ότι μία στις δέκα θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Μέχρι το 2008, το ένα τέταρτο του συνόλου των παραδοσιακών θέσεων εργασίας στον αμερικανικό κλάδο υψηλής τεχνολογίας θα απορροφείται από τους εργαζομένους στις χώρες των αναδυόμενων αγορών.

Στην Ευρώπη, η οποία έχει παρουσιάσει βραδύτερους ρυθμούς παραγωγικότητας και υψηλότερο κόστος εργασίας συγκριτικά με τις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι ο ανταγωνισμός με την Ασία θα είναι μεγαλύτερος σ’ ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και τον τομέα επενδύσεων. «Στις χώρες με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας», επισημαίνει ο Ερκι Λιίκανεν, ο επίτροπος της E.E. για ζητήματα της κοινωνίας της πληροφορικής. Αν και ο κ. Τσέιμπερς τονίζει την κρισιμότητα της παραγωγικότητας στο μέλλον, αγνοεί ότι οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη οδηγούν στην αύξηση των πωλήσεων του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή