Aventis: H Sanofi υποτιμά την αξία μας

Aventis: H Sanofi υποτιμά την αξία μας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παρουσίαση των αποτελεσμάτων της για το 2003 φιλοδοξεί η γαλλογερμανική φαρμακευτική Aventis να πείσει τους επενδυτές, στις 5 Φεβρουαρίου, ότι η προσφορά εξαγοράς που κατέθεσε η γαλλική Sanofi-Synthelabo, ύψους 48 δισ. ευρώ, υποτιμά την αξία της. Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην Aventis -της οποίας το εποπτικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει στρατηγικές άμυνας κατά της προσφοράς της Sanofi-, η εταιρεία θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία «για να υπογραμμίσει και να δώσει έμφαση στη στρατηγική, τις επιδόσεις και τις προσδοκίες της για όσα μπορεί να επιτύχει τα επόμενα χρόνια», μεταξύ άλλων στην έρευνα και ανάπτυξη. H εταιρεία προτίθεται επίσης να αποκαλύψει τα σχέδια αναδιάρθρωσής της: τον περασμένο μήνα, είχε επιβεβαιώσει ότι επεξεργάζεται πρόγραμμα για τη διοχέτευση ρευστού σε βασικές δραστηριότητές της.

Οι πωλήσεις της Aventis είναι διπλάσιες από εκείνες της Sanofi. Ωστόσο, οι δυο εταιρείες έχουν παρόμοια κεφαλαιοποίηση, κάτι που οφείλεται στην επικρατούσα αντίληψη ότι η πρώτη έχει κατώτερες επιδόσεις στην ανάπτυξη νέων σκευασμάτων. Τα αποτελέσματα του 2003 δεν θεωρείται πιθανό ότι θα εντυπωσιάσουν και η Aventis μάλλον θα είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει αρκετά αναβαθμισμένες τις προοπτικές για το 2004, παρότι η αύξηση των κερδών της αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από την επιβράδυνση των πωλήσεων του σκευάσματος Allegra κατά των αλλεργιών, λόγω εκπνοής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. H Deutsche Bank αναμένει ότι ο στόχος της Aventis για την αύξηση της φετινής κερδοφορίας δεν θα είναι χαμηλότερος του 10%, έναντι 16% που προβλέπουν οι αναλυτές για το 2003.

Στο πλαίσιο της αντίθεσης της Aventis στην προσφορά της Sanofi, εκπρόσωπός της δήλωσε χθες ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει στην περικοπή 10.000-12.000 θέσεων εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί «στο 10% του προσωπικού των δύο εταιρειών».

Για το θέμα αυτό αποφεύγει προς το παρόν να σχολιάσει τόσο η γαλλική κυβέρνηση, η οποία ασκεί έντονες πιέσεις στην Aventis για αποδοχή της προσφοράς, όσο και η ίδια η Sanofi, της οποίας ο επικεφαλής, Ζαν-Φρανσουά Ντεέκ, διατείνεται πως η προσφορά θ’ αποδειχθεί η σωστή «συνταγή» για το μέλλον του ομίλου του.

Το κόστος ενοποίησης

«Δεν μπορούσαμε να προσπεράσουμε την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πρωταθλητή», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο 64χρονος διευθύνων σύμβουλος, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «μπορούμε να πείσουμε την Aventis». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Sanofi αναμένει πως το κόστος ενοποίησης των δυο εταιρειών θα ανέλθει στο 1,6 δισ. ευρώ προ φόρων. Ομως, ο κ. Ντεέκ αρνήθηκε ν’ αποκαλύψει λεπτομέρειες για το είδος ανάπτυξης που αναμένει από τη συγχώνευση.

Αν ευοδωθεί, η εξαγορά θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία του κόσμου και ένα γαλλικό πρωταθλητή αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων, ο οποίος θα βρίσκεται σε θέση ν’ ανταγωνισθεί παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Pfizer και η GlaxoSmithKline. H σχετική παρότρυνση της γαλλικής κυβέρνησης, ωστόσο -ο Γάλλος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Φρανσουά Φιγιόν, επεσήμανε πως οι πολίτες δεν πρέπει ν’ ανησυχούν για απολύσεις και πως «ο κίνδυνος για την απασχόληση είναι να μείνει η ευρωπαϊκή βιομηχανία διχασμένη και κατακερματισμένη, προς όφελος των ΗΠΑ»- δεν βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των Γερμανών πολιτικών. O Ρόλαντ Κοχ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Εσσης, μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και πιθανός υποψήφιος για την καγκελαρία, δήλωσε χθες «ενοχλημένος» από τη γαλλική στάση. Οπως τόνισε, αυτό που ενοχλεί «δεν είναι η αγοραπωλησία μετοχών ή η συγχώνευση, αλλά το γεγονός πως η διαδικασία εκλαμβάνει πολιτική σημασία», καθώς «επιπλέον κίνητρο των Γάλλων πολιτικών είναι η μεταφορά της γερμανικής τεχνογνωσίας εκτός της χώρας μας».

Σημειωτέον ότι η Aventis, προϊόν συγχώνευσης της γερμανικής Hoechst και της γαλλικής Rhone-Poulenc, διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής και έρευνας και τεχνολογίας στη Φρανκφούρτη. Απασχολεί, δε, περί τα 9.000 άτομα στη Γερμανία.

Κρίνεται, πάντως, ότι η εξεύρεση «λευκού ιππότη» που, με αντιπροσφορά του, θα «σώσει» την Aventis από τα χέρια της Sanofi, δεν είναι εύκολη. Κύκλοι προσκείμενοι στους πιθανούς υποψηφίους, GlaxoSmithKline και Novartis, κρίνουν ότι οι δυο εταιρείες δεν είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση. Αλλωστε, εμπόδιο σ’ αυτό ίσως αποτελούσε η γαλλική κυβέρνηση, παρότι στην περίπτωση της Sanofi αγνοεί την προοπτική απολύσεων. Μια προσφορά από ξένη εταιρεία ίσως θα την ωθούσε να καταστήσει τις αντίστοιχες απολύσεις οικονομικά ασύμφορες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή