H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανακούφιση αντέδρασε το Σίτι στην πολιτική επιβίωση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, στην έστω πενιχρή σωτηρία του με 316 φήφους υπέρ έναντι 311 κατά, στο κρίσιμο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση που αυξάνει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Να επισημανθεί ότι το μεγάλο παιχνίδι της κερδοσκοπίας αναπτύχθηκε χθες με επίκεντρο τη στερλίνα. H φημολογία ότι η κυβέρνηση Μπλερ θα γκρεμιστεί, που είχε κυριαρχήσει χθες τα ξημερώματα στις αγορές χρήματος, άνοιξε τον δρόμο για τη κερδοσκοπία να επωφεληθεί κερδοσκοπώντας άγρια. Τα σενάρια ότι θα συρθεί στην ταπείνωση της παραίτησης ο Μπλερ, εν όψει και της σημερινής έκθεσης του λόρδου Χάτον για τη συγκλονιστική αυτοκτονία του καθηγητή Κέλι, προσέλκυσε σαν τα κοράκια τους κερδοσκόπους στη στερλίνα. H στερλίνα, αφού ξεπουλήθηκε αρχικώς, κατέρρευσε στα 1,8020 δολάρια και στη συνέχεια όταν άρχισαν να την αγοράζουν ξανά εκτοξεύθηκε στα 1,8290 δολάρα. Τι υπέροχα κέρδη εντός μιας ημέρας…

Αξίζει να σημειωθεί πως η χθεσινή αναταραχή που επικράτησε στο Σίτι μοιάζει μετά την ταπεινωτική απόσυρση της στερλίνας από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα τη «Μαύρη Τετάρτη» 16 Σεπτεμβρίου του 1992. Να θυμίσω ότι ημέρα ντροπής από τον βρετανικό Τύπο είχε ανακηρυχθεί η ημέρα εκείνη, όταν η τότε κυβέρνηση Μέιτζορ του συντηρητικού κόμματος εξαναγκάστηκε να αποσύρει το εθνικό της νόμισμα από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα αδυνατώντας να προστατεύσει τη στερλίνα από τις επιθέσεις της διεθνούς κερδοσκοπίας με επικεφαλής τον Σόρος.

Το Σίτι εξακολουθεί να υπερασπίζεται τον Τόνι Μπλερ. Και οι Βρετανοί, ενώ απεχθάνονται το ευρώ, επανεξέλεξαν θριαμβικά επί δύο πενταετίες τον Τόνι Μπλερ. Το σύνθημα «σώστε τη στερλίνα» από το ευρώ, στο οποίο στήριξε στην κυριολεξία η Δεξιά τη δική της πολιτική σωτηρία, από μόνο του αποδείχθηκε ανεπαρκές… O Τόνι Μπλερ επανεξελέγη θριαμβικά τον Ιούνιο του 2001 στις βρετανικές κοινοβουλευτικές εκλογές. Απλώς να θυμίσω ότι την 1η Μαΐου του 1997 ο Τόνι Μπλερ κέρδισε για πρώτη φορά την εξουσία για το κόμμα των Εργατικών από το 1979.

Να επισημανθεί ότι ο βρετανικός λαός εξακολουθεί στην πλειοψηφία του να μην επιθυμεί να αποκτήσει το ευρώ και να εγκαταλείψει τη στερλίνα. Απλώς ο Μπλερ μετέθεσε χρονικά για πολλοστή φορά την απόφαση στο κρίσιμο και επίμαχο θέμα της ένταξης της στερλίνας στο ευρώ με το επιχείρημα «η οικονομία της χώρας του δεν είναι ακόμη(!!!) έτοιμη». Τα μισόλογα και οι αοριστίες για την ημερομηνία που θα διεξαχθεί το περιβόητο δημοψήφισμα, τώρα μεταφέρθηκαν για φέτος! Φυσικά ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν είναι που θα φροντίσει να ανταποκριθεί η οικονομία στα κριτήρια σύγκλισης που έχει ορίσει η κυβέρνηση Μπλερ για την ένταξη στο ευρώ και που θα πει το οκέι.

Β Χθες, η αγωνία των Αμερικανών για την απασχόληση επηρέασε τη Wall Street και παράλληλα πυροδότησε πωλήσεις δολαρίων, με συνέπεια το ευρώ να καταγράψει άνοδο στα 1,2630 δολάρια. Το Conference Board, το έγκυρο ιδιωτικό think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε την αγωνία αυτή, παρά το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών ενισχύθηκε!! Λοιπόν, τα χθεσινά στοιχεία που καταρτίζει το Conference Board έδειξαν άνοδο της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών στις 96,8 μονάδες τον Ιανουάριο (από 91,7 τον Δεκέμβριο). Και οι τρεις δείκτες -ο Dow Jones, ο Standard & Poor’s 500 και ο Nasdaq- έκλεισαν με απώλειες. O Dow Jones μαζί με το δείκτη Nasdaq των high-tech μετοχών, που έκλεισαν προχθές στα υψηλότερα επίπεδα 2-1/2 ετών (Ιούνιος 2001), χθες πουλήθηκαν από τους επενδυτές.

Το κρίσιμο πρόβλημα της ανεργίας απασχολεί έντονα τόσο τη Wall Street όσο και τον Λευκό Οίκο των Μπους και ήδη από χθες έχει παραλύσει η Wall. Να επισημανθεί ότι στη μάχη επιβίωσης, όλοι οι τομείς της οικονομίας είχαν επιδοθεί σε μαζικές απολύσεις. Ομως, ήδη, η λαίλαπα των απολύσεων έχει ξεπερασθεί, αλλά η Wall που άντεξε στις σφοδρές πιέσεις του περασμένου έτους, εξακολουθεί να ανησυχεί. Χθες, ο Αμερικανός προέδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι γενναιόδωρες αναπτυξιακές δαπάνες και οι μειώσεις φόρων θα ενισχύσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή