Πλημμυρίδα ομολόγων και άλλων κρατικών τίτλων στην Ευρωζώνη

Πλημμυρίδα ομολόγων και άλλων κρατικών τίτλων στην Ευρωζώνη

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 6,9% αυξήθηκαν τα ομόλογα και οι άλλοι τίτλοι σταθερού εισοδήματος σε κυκλοφορία στη Ζώνη του Ευρώ τον Νοέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και αφορούν αποκλειστικά εκδότες με έδρα τη Ζώνη του Ευρώ. O ρυθμός αύξησης σημείωσε μικρή κάμψη σε σχέση με τον Οκτώβριο όταν είχε φτάσει το 7,2%. Συνολικά βρίσκονταν σε κυκλοφορία τίτλοι σταθερού εισοδήματος αξίας 8.020 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, εκ των οποίων τα 7.212,7 δισ. ευρώ ήταν μακροπρόθεσμοι και τα 807,4 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμοι. Στο σύνολο της Ζώνης του Ευρώ περίπου οι μισοί τίτλοι είχαν εκδοθεί από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χωρα, ενώ για την Ελλάδα το ποσοστό έφτανε σχεδόν το 100% (τα 134,6 από τα 136,5 δισ. ευρώ).

Κατά τον μήνα αυτόν εκδόθηκαν τίτλοι συνολικής αξίας 532,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 488,4 δισ. ευρώ αφορούσαν αναχρηματοδότηση χρέους, ενώ τα 44,1 δισ. ευρώ ήταν καθαρή αύξηση. Το 93% της συνολικής έκδοσης (αναχρηματοδότηση και νέος δανεισμός) έγινε σε ρήτρα ευρώ και το υπόλοιπο σε άλλα νομίσματα. O όγκος των βραχυπρόθεσμων τίτλων αυξήθηκε με ρυθμό 7,3%, ενώ των μακροπρόθεσμων κατά 6,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή