Αισιοδοξία επενδυτών για ενέργεια και ωφέλεια

Αισιοδοξία επενδυτών για ενέργεια και ωφέλεια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αισιοδοξία των Ευρωπαίων επενδυτών για την κερδοφορία των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ωφελείας και ενέργειας ενίσχυσαν τους γενικούς δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίοι έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSE Eurotop-100 και FTSE Eurotop-300 παρουσίασαν άνοδο 0,61% και 0,51% αντίστοιχα. Ωστόσο, η χθεσινή επενδυτική ατμόσφαιρα ήταν, ταυτόχρονα, συγκρατημένη, καθώς αναμενόταν η απόφαση της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας σε ό,τι αφορά το επίπεδο των επιτοκίων τους. Αν και οι αναλυτές της αγοράς δεν αναμένουν μια αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της Fed, μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται για τη θέση της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, όπως και τις τιμές αγαθών και προϊόντων. Αξιόλογα κέρδη παρουσίασε η μετοχή της γαλλικής Suez, με άνοδο 4%, λόγω των προσδοκιών ότι η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα ανακοινώσει σήμερα λίαν ικανοποιητικά αποτελέσματα για το 2003. Παρομοίως, η τιμή μετοχής της γερμανικής Ε.Οενισχύθηκε κατά 1,8%, ενώ η μετοχή της ισπανικής Endesa σημείωσε μια κατά 1,7% άνοδο. Οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου παρουσίασαν κέρδη, χάρις στη δημοσιοποίηση έκθεσης του AmericaPetroleum Institute στην οποία αναφέρεται ότι τα αμερικανικά αποθέματα μαύρου χρυσού συρρικνώνονται. Αντίθετα, απώλειες της τάξεως του 2,6% σημείωσε η μετοχή της Vodafone, λόγω των φημών που θέλουν τον βρετανικό κολοσσό κινητής τηλεφωνίας να προσεγγίζει μερίδα πιστωτών για την εξασφάλιση δανείων, στοχεύοντας στην εξαγορά εταιρειών. Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε η πρώτη στην ιστορία της προειδοποίηση της Ryanair για χαμηλότερη του αναμενομένου κερδοφορία, με τη μετοχή της να καταγράφει απώλειες μέχρι και 30%. Πτώση 3,2% κατέγραψε η μετοχή της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge, λόγω της εκτίμησής της ότι η ζήτηση των προϊόντων της το 2004 δεν θα αυξηθεί σημαντικά, συγκριτικά με το 2003. Για μία ακόμη φορά, η ανοδική πορεία του ευρώ αποτέλεσε σημείο ανησυχίας για το επενδυτικό κοινό της Γηραιάς Ηπείρου, καθ’ ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές στις ΗΠΑ θα υποστούν τις οικονομικές συνέπειες αυτής της τάσης. Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημανθεί, οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια ανόδου, ενώ εκείνες των αμερικανικών εταιρειών έχουν ήδη προεξοφλήσει κάθε θετική είδηση σχετικά με τη βελτίωση κερδοφορίας τους ή τον ευρύτερο τομέα της ανάπτυξης.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο γενικός δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,38% και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 παρουσίασε άνοδο 0,47%. Στο Παρίσι, ο γενικός δείκτης Cac-40 έκλεισε στις 3.706,79 μονάδες, με κέρδη 0,25%. Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης Mib-30 ενισχύθηκε κατά 0,27%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή