ΗΠΑ: Αυστραλοί και Γερμανοί, οι δύο σημαντικότεροι επενδυτές ακινήτων

ΗΠΑ: Αυστραλοί και Γερμανοί, οι δύο σημαντικότεροι επενδυτές ακινήτων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο έτος, επενδυτές από την Αυστραλία, χώρα με πληθυσμό ελαφρώς μεγαλύτερο από εκείνον της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, αγόρασαν ακίνητα στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 2,4 δισ. δολαρίων, δηλαδή περισσότερα από τους επενδυτές οποιασδήποτε άλλης χώρας πλην της Γερμανίας.

Οπως επισημαίνει ο Ρόμπερτ Γουάιτ, πρόεδρος της ερευνητικής εταιρείας Real Capital Analytics, οι επενδύσεις από την Αυστραλία αποτελούν μόνον ένα τμήμα των αμερικανικών ακινήτων συνολικής αξίας 114 δισ. δολαρίων που άλλαξαν χέρια το περασμένο έτος. Ωστόσο, έχουν τριπλασιασθεί σε σύγκριση με το 2002 και βρίσκονται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τις άμεσες επενδύσεις από άλλες χώρες, αν εξαιρεθούν η Γερμανία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής. O ίδιος τονίζει ότι οι Γερμανοί επενδυτές αγόρασαν αμερικανικά ακίνητα αξίας 3,6 δισ. δολαρίων το περασμένο έτος, ενώ το 2002 είχαν πραγματοποιήσει αγορές αξίας 4,4 δισ. δολαρίων.

Οι Αυστραλοί δεν έχουν συσσωρεύσει περιουσιακά στοιχεία-τρόπαια, όπως οι Ιάπωνες που απέκτησαν ακίνητα όπως το Rockefeller Center στο Μανχάταν και το Pebble Beach Golf Course στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ούτε και απέκτησαν δικά τους ατομικά περιουσιακά στοιχεία. Αντιθέτως, προτιμούν να δημιουργούν κοινοπραξίες με αμερικανικές επιχειρήσεις και συνήθως επιλέγουν αφανείς επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα. Οπως τονίζει ο κ. Γουάιτ, περί το 80% των χρημάτων τους έχει επενδυθεί σε χώρους λιανικών πωλήσεων.

Σύμφωνα με τον Μπάρι Βίνοκουρ, συντάκτη του περιοδικού Realty Stock Review, οι Αυστραλοί αγοράζουν σταθερές ιδιοκτησίες δίνοντας στις αμερικανικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διαφοροποιούν τις πηγές από τις οποίες αντλούν κεφάλαια και να τα χρησιμοποιούν για άλλες επενδύσεις με μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο δυναμικό. Οι αμερικανικές εταιρείες κερδίζουν προμήθειες για τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων και έχουν κίνητρα για να τα καταστήσουν προσοδοφόρα. Την πρωτοκαθεδρία έχει διασφαλίσει η Macquarie Bank, η διεθνής επενδυτική τράπεζα που έχει έδρα στο Σίδνεϊ. Από το 2001, η Macquarie έχει εδραιώσει σχέσεις με εταιρείες όπως η Regency Centers Corporatioκαι η ProLogis και δημιουργεί ομίλους ακίνητης περιουσίας εισηγμένους στην αγορά αξιών της Αυστραλίας.

Αυτή τη στιγμή, οι εν λόγω όμιλοι ακίνητης περιουσίας της Macquarie διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ακινήτων στη Βόρεια Αμερική αξίας 2,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Μαρκ Μπέιλι, επικεφαλής της μονάδας ακινήτων της Βόρειας Αμερικής. Στη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει ώς τώρα επιτύχει, η Macquarie απέκτησε μερίδιο 81% στο χαρτοφυλάκιο των εμπορικών κέντρων γύρω από τις ΗΠΑ αξίας 730 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον περασμένο μήνα η Brandywine Realty Trust, που έχει στην κατοχή της και διαχειρίζεται γραφεία και βιομηχανικούς χώρους, ανακοίνωσε ότι εκποιεί στην Macquarie Office Trust το 80% των δύο κτιρίων γραφείων της στην Wilmingtoέναντι 112,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι όλα τα γραφεία που βρίσκονται στα εν λόγω κτίρια είναι νοικιασμένα.

Γενικότερα, πάντως, οι αυστραλιανές εταιρείες έχουν αποφύγει την ιδιοκτησία γραφείων επειδή ένα υψηλό ποσοστό από αυτά παραμένουν κενά. Αυτό τονίζει ο Μαρκ Στάινερτ, στέλεχος της UBS, εταιρείας ερευνών για την αγορά ακινήτων στο Σίδνεϊ. Μια άλλη πρόσφατη συμφωνία είναι εκείνη της CBL & Associates Properties που ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινοπραξίας αξίας 387 εκατομμυρίων δολαρίων με την Galileo America Shopping Trust της Αυστραλίας. Οταν θα ολοκληρωθεί, η συμφωνία αυτή θα προσφέρει στην Galileo το 90% από τα 51 ανοιχτά ή κλειστά εμπορικά κέντρα της CBL.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή