Την επέκτασή της στην αμερικανική αγορά σχεδιάζει η Vodafone

Την επέκτασή της στην αμερικανική αγορά σχεδιάζει η Vodafone

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο της παραιτέρω επέκτασής της στην αμερικανική αγορά δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των μετόχων της υποσχέθηκε, χθες, ο βρετανικός κολοσσός κινητής τηλεφωνίας Vodafone, χάρις στη ραγδαία αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των συνδρομητών της σε παγκόσμια κλίμακα. Αναλυτικότερα, στα 130,4 εκατομμύρια άτομα ανήλθε το παγκόσμιο πελατολόγιο της Vodafone, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank τα διαθέσιμα κεφάλαιά της αποτιμώνται στα 20 δισ. στερλίνες. Λόγω της οικονομικής δύναμής της, οι παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι η εταιρεία θα συμμετάσχει στη δημοπρασία για την εξαγορά της μικρότερης σε μέγεθος AT&T Wireless. Υπενθυμίζουμε ότι για την AT&T Wireless, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, η προθεσμία για την υποβολή επίσημων προτάσεων λήγει στις 13 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, η αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια. Μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση της AT&T Wireless είναι η Cingular, η Deutsche Telekom, η Nextel Communications και η NTT DoCoMO, η οποία ήδη κατέχει μερίδιο στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Αρούν Σάριν, διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, «ό,τι πράξουμε ή δεν πράξουμε θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των μετόχων μας», προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη επενδύσει πολλά στις ΗΠΑ, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις». Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν πηγές του τραπεζικού κλάδου, η Vodafone έχει ήδη έρθει σε επαφή με μια μερίδα πιστωτών προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μελλοντικών εξαγορών. H Vodafone ήδη ελέγχει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Verizon. Παρά ταύτα, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν η Vodafone σχεδιάζει να διαθέσει σε πώληση μέρος του μεριδίου που κατέχει στη Verizoγια την απόκτηση της AT&T Wireless.

Ορισμένοι επενδυτές προειδοποιούν ότι η Vodafone θα κινδύνευε να εγκλωβιστεί σε δύο αμερικανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εάν καταθέσει πρόταση εξαγοράς για τη μικρότερη ανταγωνίστρια της Verizon, την AT&T Wireless. Σημειωτέον ότι η τελευταία ανακοίνωσε προσφάτως μια σειρά λίαν ικανοποιητικών αποτελεσμάτων σε μία από τις ανταγωνιστικότερες αγορές κινητής τηλεφωνίας του κόσμου, ήτοι την αμερικανική.

Αξίζει να τονισθεί ότι η Vodafone ελπίζει, επίσης, στην απόκτηση του ελέγχου της SFR, στην οποία κατέχει ήδη μειοψηφικό μερίδιο. Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα επιδιώξει την αύξηση του μεριδίου που κατέχει στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Polkomtel, το οποίο επί του παρόντος περιορίζεται στο 20%. Εάν οι δύο προαναφερόμενες συμφωνίες πραγματοποιηθούν, η συνολική αξία τους θα φθάσει τα 15 δισ. δολάρια. O κ. Σάριν δήλωσε ότι μια κίνηση για την απόκτηση του ελέγχου της γαλλικής SFR δεν θα συντελεστεί στο άμεσο μέλλον, κάτι που ισχύει και στις βλέψεις της εταιρείας στην Ανατολική Ευρώπη. Παρά ταύτα, ο ίδιος τόνισε ότι «η Ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα η Πολωνία αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσες αγορές». Τα προαναφερόμενα σχόλια διατυπώθηκαν κατόπιν ανακοίνωσης της Vodafone ότι ο αριθμός των συνδρομητών της αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2003 κατά 4,3% εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένων 678.000 Αμερικανών. Εάν λάβουμε υπόψη, επίσης, την «καθολική εξαγορά» της ελληνικής Panafon, τότε το πελατόλογιο της Vodafone ανέρχεται στα 5,1 εκατομμύρια συνδρομητές, μέχρι τα τέλη του 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή