Την ανεργία φοβάται η Γερμανία

Την ανεργία φοβάται η Γερμανία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαπραγματεύσεις με το Παρίσι βρίσκεται η κυβέρνηση της Γερμανίας, με θέμα την εχθρική προσφορά εξαγοράς της Aventis από τη Sanofi-Synthelabo, αρνούμενη όμως ότι βοηθάει τη γαλλογερμανική φαρμακευτική στην αναζήτηση εναλλακτικού εταίρου για συγχώνευση. O υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, που έχει εκφράσει την ανησυχία του για πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας στις δραστηριότητες της Aventis στη χώρα του, δήλωσε χθες ότι όντως αναζητεί τρόπους ώστε να βοηθήσει την εταιρεία. Ωστόσο, όπως τόνισε, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αναζητεί μαζί με την Aventis έναν «λευκό ιππότη», είναι λανθασμένο.

Η απειλή εξαγοράς της Aventis από τη Sanofi, την οποία ωστόσο υποστηρίζει σθεναρά η γαλλική κυβέρνηση, έχει εγείρει φόβους στη Γερμανία για απώλεια ενός από τα ελάχιστα παγκοσμίου βεληνεκούς κέντρα ανάπτυξης νέων σκευασμάτων, με χιλιάδες ερευνητές και ειδικευμένο προσωπικό παραγωγής. O πρωθυπουργός του κρατιδίου της Εσσης, Ρόλαντ Κοχ, κάλεσε την κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί την επιρροή της προκειμένου να εμποδίσει την προσφορά. Και τα σχόλια του κ. Κλέμεντ αντικατοπτρίζουν μια απογοητευτική πραγματικότητα για τη Γερμανία: ότι βρίσκεται στο περιθώριο αυτής της «μάχης» εξαγοράς, παρότι η Aventis δημιουργήθηκε το 1998 από τη συγχώνευση μιας από τις μεγαλύτερες γερμανικές φαρμακευτικές, της Hoechst, με τη μικρότερη γαλλική ανταγωνίστριά της, Rhone-Poulenc. Σήμερα, το Παρίσι τάσσεται σαφώς υπέρ της συγχώνευσης Sanofi-Aventis, για να δημιουργήσει έναν εθνικό πρωταθλητή που θα εκτοξεύσει τη Γαλλία στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων φαρμακευτικών «παικτών».

Οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι ευαίσθητο ζήτημα στη Γερμανία, όπου ο δείκτης ανεργίας κυμαίνεται σε επίπεδα άνω του 10%. Οταν η Procter & Gamble εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της Beiersdorf, εταιρείας παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων με έδρα το Αμβούργο, οι τοπικές αρχές χρησιμοποίησαν το φάσμα της ανεργίας για να καταθέσουν αντιπροσφορά.

Δεδομένης της έλλειψης λεπτομερών πληροφοριών στην προσφορά της Sanofi, δεν είναι σαφές πόσες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στη Γερμανία αν τελικά εξαγορασθεί η Aventis. Από το προσωπικό 70.000 ατόμων που απασχολεί η εταιρεία σε όλο τον κόσμο, οι 9.000 βρίσκονται στη Γερμανία και από αυτούς οι 7.800 στο εργοστάσιο της Hoechst στην Εσση, στα περίχωρα της Φρανκφούρτης. Εκπρόσωποι του προσωπικού της Aventis στη Γερμανία τάσσονται σθεναρά κατά της προσφοράς και υποστηρίζουν ότι η Sanofi μπορεί να επιτύχει τον στόχο των συνεργιών 1,6 δισ. ευρώ που έχει θέσει μόνο με σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη αποκλείσει τέτοιες κινήσεις στη χώρα της. Οπως τονίζει η Μόνικα Ράιτερ, αντιπρόεδρος του συμβουλίου εργαζομένων της Φρανκφούρτης, «τασσόμαστε κατά της εχθρικής εξαγοράς, και μάλιστα εκ μέρους μιας μικρότερης εταιρείας, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα».

Η κ. Ράιτερ αναφέρεται στο εμπορικό όνομα ενός από τα επιτυχέστερα σκευάσματα της Sanofi, του Plavix, το οποίο αμφισβητείται σε δικαστήριο των ΗΠΑ. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η πιθανή απώλεια αυτού του εμπορικού ονόματος οδήγησε τη Sanofi στην αναζήτηση σημαντικού στόχου εξαγοράς.

Γεγονός παραμένει, πάντως, ότι η Sanofi θα πρέπει να αναβαθμίσει την προσφορά της περίπου κατά 12%, στα 65 ευρώ ανά μετοχή, προκειμένου να έχει επιτυχές αποτέλεσμα. H αρχική προσφορά σε ρευστό και μετοχές, η οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα, ήταν της τάξης των 47,8 δισ. ευρώ. Εκτοτε, η αξία της έχει μειωθεί στα 46,4 δισ. ευρώ, μετά την πτώση της τιμής της μετοχής της Sanofi. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η εταιρεία θα πρέπει να αυξήσει την προσφορά της στα 52,1 δισ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμφωνία των μετόχων της Αventis.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Aventis θα πρέπει να δώσει έμφαση στα ήδη δρομολογηθέντα σχέδια αναδιάρθρωσής της, καθώς και στην παραγωγή νέων σκευασμάτων, προκειμένου να αποδείξει ότι η προσφορά υποτιμά την αξία της. Ομως, οι αναλυτές επιμένουν ότι μόνο οι σχετικοί ισχυρισμοί δεν είναι αρκετοί για να πείσουν τους μετόχους, ενώ η εξεύρεση «λευκού ιππότη» κρίνεται μάλλον απίθανη, καθώς οι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμάται ότι δεν θεωρούν την Aventis τόσο ελκυστική όσο τη βρίσκει η Sanofi.

H τελευταία, πάντως, αφήνει περιθώρια για μια αντιπροσφορά: ο διευθύνων σύμβουλός της, Ιγκόρ Λαντάου, επιμένει πως υπάρχουν άλλοι πιθανοί συνδυασμοί που θα ήταν καλύτεροι από μια συγχώνευση με τη Sanofi.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή