EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση των δανειοδοτήσεων στον ιδιωτικό τομέα στην Ε.Ε.

Ελαφρά πτώση σημείωσε ο ρυθμός των δανειοδοτήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη τον περασμένο Δεκέμβριο, γεγονός το οποίο αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομία στην περιοχή αναπτύσσεται μεν αλλά με βραδύτητα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός της δανειοδοτήσεως του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης μειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο 5,4% από 5,6% που ήταν τον μήνα Νοέμβριο. O ρυθμός των συνολικών πιστώσεων που χορηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, τον ίδιο μήνα, μειώθηκε στο 5,7% από 6% που ήταν τον μήνα Δεκέμβριο. O οικονομολόγος Μίχαελ Σούμπερτ, της Commerzbank στη Φρανκφούρτη, σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα, δήλωσε τα εξής: «Τίποτε δεν έχει αλλάξει από τη γενικότερη προοπτική, δεδομένου ότι υπάρχει υπερβολική ρευστότητα στην αγορά από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη όπως φαίνεται σημειώνεται κάποια βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, παρότι αυτό γίνεται με πολύ αργό ρυθμό». O ετήσιος ρυθμός της κυκλοφορίας του χρήματος M3 στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον μήνα Δεκέμβριο στο 7,1% από 7,4% που ήταν τον μήνα Νοέμβριο, με τριμηνιαίο μέσον όρο κινήσεως μειωμένο στο 7,6%. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει στις 5 Φεβρουαρίου εάν θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο.

Ανοδος βιομηχανικής παραγωγής…

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία σημείωσε αισθητή άνοδο το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, υποβοηθούμενη από την ισχυρή ζήτηση για ηλεκτρονικά αγαθά. Ωστόσο, η ελαφρά πτώση της βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Δεκεμβρίου μάλλον δεν επηρέασε αρνητικά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο κατά 3,6% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου (METI). Πάντως, τον μήνα Δεκέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή εμφανίζει πτώση κατά 1%. H ισχυρή ζήτηση για προϊόντα του ηλεκτρονικού τομέα καθώς και για προϊόντα για τα οποία υπάρχει ζήτηση στις διεθνείς αγορές, που βρίσκονται υπό ανάκαμψη, βοήθησαν την ιαπωνική οικονομία να βγει από το τέλμα όπου ευρίσκετο κατά την τελευταία δεκαετία. Αποτέλεσμα της βελτιώσεως της οικονομικής καταστάσεως το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου είναι ότι πολλές ιαπωνικές εταιρείες αύξησαν την παραγωγή τους καθώς και τις επενδύσεις τους σε πολλούς κλάδους. Από το εξωτερικό ιδιαίτερη ήταν η ζήτηση για ιαπωνικά προϊόντα εκ μέρους της Κίνας.

….και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Στον υψηλότερο βαθμό από τον Νοέμβριο του 2002 αυξήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Βρετανία τον μήνα Ιανουάριο, παρά την αναμονή ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να προβεί στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την εταιρεία επιχειρηματικών ερευνών MartiHambliGfK, ο δείκτης της για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο στο μηδέν από τους μείον πέντε βαθμούς, όπου ευρίσκετο τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΕxxoΜobil: άνοδος κερδών

Η ExxoMobil Corp., η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο του 2003 σημείωσαν άνοδο, γεγονός το οποίο είναι αποτέλεσμα κυρίως της υψηλής τιμής των καυσίμων. Ειδικότερα, η επιχείρηση η οποία εδρεύει στο Ιρβινγκ του Τέξας, διευκρίνισε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 6,65 δισεκατομμύρια δολάρια ή κατά 1,01 δολ. ανά μετοχή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή