Αισιόδοξος ο Τρισέ για ανάπτυξη και σταθερότητα των τιμών

Αισιόδοξος ο Τρισέ για ανάπτυξη και σταθερότητα των τιμών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, παρουσίασε χθες μια αισιόδοξη εικόνα για την οικονομία της Ζώνης Ευρώ, όταν δήλωσε ότι η ανάκαμψη επιταχύνεται και προέβλεψε ότι μέσα στο έτος θα επιτευχθεί η σταθερότητα των τιμών. «Φαίνεται σαφώς πλέον ότι υποχωρούν οι γεωπολιτικές και οικονομικές εντάσεις και έχει κανονικά δρομολογηθεί η ανάκαμψη», τόνισε ο κ. Τρισέ, ενώ σχετικά με τον πληθωρισμό προσέθεσε ότι «θα επιστρέψει προοδευτικά σε επίπεδα που είναι συμβατά με τον ορισμό μας της σταθερότητας των τιμών, δηλαδή του 2%».

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της EKT, ο κ. Τρισέ διέψευσε οποιαδήποτε προσδοκία για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων όταν υπογράμμισε ότι «τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι ευνοϊκές».

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η EKT θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια κατά τη συνάντησή της της επόμενης εβδομάδας και εκτιμούν ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξησή τους παρά μόνον ύστερα από μήνες, και ενδεχομένως μέσα στο επόμενο έτος.

Την αισιοδοξία της Τράπεζας εξέφρασε, άλλωστε, χθες και ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Ροδρίγκο Ράτο, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τρισέ. Σε αντίθεση, όμως, με τον κ. Τρισέ, ο κ. Ράτο σχολίασε τη συνεχιζόμενη άνοδο του ευρώ και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί, όταν τόνισε ότι «ένα ισχυρό και σταθερό ευρώ είναι μεν καλό για την Ευρώπη, αλλά οι απότομες κινήσεις των νομισμάτων μπορούν να αποβούν εις βάρος της οικονομίας». Σημειωτέον ότι έχουν καταγραφεί ορισμένες προσπάθειες αναχαίτισης του ευρώ που είχαν αποτέλεσμα κάποια υποχώρηση του ευρώ όταν άρχισε να διαρρέει στις αγορές η φημολογία ότι θα παρέμβει η EKT ή θα μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να αναστείλει την ανοδική πορεία του ευρώ. O κ. Ράτο, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι η EKT δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα, δηλώνοντας ότι είναι δύσκολο να εναντιωθεί κανείς στις αγορές «δεδομένης της σημασίας τους και του βάρους τους».

Από την πλευρά της, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε χθες ότι η άνοδος του ευρώ έχει πλήξει την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών της Ζώνης Ευρώ κατά περίπου 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2003, δηλαδή την περίοδο που το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 10% έναντι του δολαρίου, κατά 3% έναντι του γιεν και κατά 1% έναντι της στερλίνας.

Σε ετήσια βάση, μάλιστα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων παραγωγών έχει μειωθεί κατά περίπου 10%, αλλά τόνισε πως αυτήν τη στιγμή παραμένει σε επίπεδα μόνο κατά 2% κατώτερα από τον μέσο όρο της κατά την περίοδο 1980 – 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή