H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηαμερικανική οικονομία παρουσιάζει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς πληθωρισμό!!! Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους και η αμερικανική βιομηχανία έδειξε τις δυνάμεις της! Και ο Αλαν Γκρίνσπαν δεν φαίνεται να βιάζεται να σφίξει την κάνουλα του «τζάμπα χρήματος», έχοντας μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια 13 φορές από τον Ιανουάριο του 2001, από το 6,5% στο 1%. Ωστόσο, ο Αμερικανός τραπεζίτης και η FED στην πρόσφατη συνεδρίαση (Τρίτη/Τετάρτη), άφησαν να εννοηθεί το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα, ο Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος που συντάσσει το ανακοινωθέν, αφαίρεσε την υπόσχεση που υπήρχε σε όλα τα προηγούμενα ανακοινωθέντα από τον Αύγουστο και μετά, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τωρινά χαμηλά επίπεδα «όσο καιρό χρειασθεί» (for a considerable period).

Τώρα με το νέο ανακοινωθέν, η FED προειδοποιεί ότι έχουν μεν «υπομονή» να εφαρμόσουν την τρέχουσα πολιτική των μηδενικών σχεδόν επιτοκίων, όχι όμως για πολύ καιρό ακόμη. Και, αποφάσισαν ομοφώνως να αφήσουν στα ίδια επίπεδα του 1% το βασικό επιτόκιο-κλειδί (επιτόκιο που είναι καθοριστικής σημασίας, αφού προσδιορίζει το κόστος χρήματος επί της οικονομίας), που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1958 (που ήταν μόλις 0,68%). Να θυμίσω ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν έχει μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια 13 φορές από τον Ιανουάριο του 2001, από το 6,5% στο 1%. Στόχος της «νέας γλώσσας» του ανακοινωθέντος ήταν να προετοιμασθούν οι πάντες για την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων.

Δηλαδή πόσο σύντομα;

Στο ερώτημα αυτό οι αγορές αντέδρασαν έντονα -μεγάλη πτώση των μετοχών στη Wall Street, έντονη ανάκαμψη του δολαρίου και βουτιά της τιμής του χρυσού κάτω από τα 400 δολάρια ανά ουγιά- προεξοφλώντας αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων συντομότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι προθεσμιακές αγορές στοιχηματίζουν τώρα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο, καθώς τη μετέφεραν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, οι κορυφαίες τράπεζες δεν έχουν ιδιαίτερα διαφοροποιηθεί. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 23, τώρα οι δέκα (από τις προηγούμενες οκτώ) την προβλέπουν για το 2005(!!!), και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες διατηρούν την πρόβλεψή τους για το καλοκαίρι. Βεβαίως όλες, και οι 23, προβλέπουν ότι και στην επόμενη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου η FED θα διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα.

Συγκεκριμένα: Την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εξακολουθεί να την προβλέπει η Bear Stearns για τον Μάιο του 2004 και τώρα προστέθηκε και η BNP Paribas. Για τον Ιούνιο του 2004 εξακολουθούν να την προβλέπουν οι τραπέζες: Barclays, Deutcshe Bank, και η RBS Greenwich Capital, και τώρα προστέθηκε η ABAMRO. Ομως, η Bank One τη μετέφερε τον Αύγουστο του 2004 και η J.P. Μorgaακόμη αργότερα τον Νοέμβριο του 2004. Την ίδια πρόβλεψη για τον Αύγουστο του 2004 διατηρούν, η Bank of America και η Citigroup καθώς και η UBS Securities. Για τον Σεπτέμβριο του 2004 την προβλέπει η MorgaStanley. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2004, εξακολουθεί να την προσδιορίζει η Daiwa.

Για το 2005 προβλέπουν πλέον την πρώτη αύξηση δέκα τράπεζες: H CSFB, η CIBC World Markets, η Dresdner, η GoldmaSachs (μέσα 2005), η HSBC (δεύτερο τρίμηνο 2005), η LehmaBrothers (Ιανουάριος 2005), η Merrill Lynch (δεύτερο τρίμηνο 2005) και η Nomura Securities (Ιανουάριος 2005). Και προστέθηκαν η Mizuho Securities USA (που τη μετέφερε από τον Δεκέμβριο του 2004 στο πρώτο τρίμηνο 2005) και η Countrywide.

H πολύ καλύτερη από την προσδοκώμενη εικόνα της ιαπωνικής οικονομίας, γεμίζει ελπίδες. H οικονομία εξέρχεται από τα πλοκάμια της ύφεσης και της στασιμότητας με γρήγορους ρυθούς (ύστερα από τα συνεχή μίζερα και θλιβερά 10 χρόνια), η ανεργία υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 4,9%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα διόμισι ετών (από 5,2% τον Νοέμβριο), και η πτώση των τιμών καταναλωτή (deflation) συνεχίστηκε μεν για τέταρτο συνεχές έτος το 2003, όμως δείχνει τάσεις βελτίωσης.

Πάντως, χθες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Φουκούι, στην κατάθεσή του στη Βουλή επισήμανε ότι «η Τράπεζα θα συνεχίσει να διοχετεύει αφειδώς ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα έως ότου αντιμετωπισθεί πλήρως το πρόβλημα του deflatioκαι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβει στο μηδέν». Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαλάρωση αυτή της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας στοχεύει με την ενίσχυση της προσφοράς χρήματος να δημιουργηθούν πληθωριστικές συνθήκες, ώστε να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός (deflation). Την περασμένη εβδομάδα αύξησε τα αποθεματικά που διατηρούν οι τράπεζες στα 35 τρισ. γιεν (326 δισ. δολάρια). Να θυμίσω ότι την πολιτική αυτή η Τραπέζα την ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2001, αυξάνοντας τότε τα αποθεματικά των τραπεζών από 4 τρισ. γιεν στα 5 τρισ. γιεν.

Και ενώ το κρίσιμο αυτό πρόβλημα του deflation, που ήταν η «Αχίλλειος πτέρνα» της Ιαπωνίας από το 1995 φαίνεται τελικώς να δαμάζεται, εντείνονται οι ανησυχίες ότι το ισχυρό γιεν θα παρεμποδίσει τη δρομολογούμενη βελτίωση της οικονομίας. O πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι ανησυχεί καθώς η άνοδος του γιεν αποτελεί φραγμό στην ώθηση που επιθυμεί να δώσει στις θρυλούμενες μεταρρυθμίσεις. Ηδη, το Τόκιο από τις αρχές του έτους έως τώρα έχει πουλήσει 4 τρισεκατομμύρια γιεν (περίπου 38 δισ. δολάρια) αγοράζοντας αντίστοιχα δολάρια, για να θέσει ανάχωμα στα άλματα του γιεν. Να επισημανθεί ότι οι μαζικές παρεμβάσεις που έκανε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας το περασμένο έτος, ήταν συνολικής αξίας 20 τρισεκατομμυρίων γιεν και αποτελούν ετήσιο ρεκόρ παρεμβάσεων εκ μέρους του Τόκιο. Το δολάριο ισορροπούσε χθες γύρω στα 106 γιεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή