Υψηλή τεχνολογία: υπερτιμολογημένες οι μετοχές

Υψηλή τεχνολογία: υπερτιμολογημένες οι μετοχές

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά παράδοση, όταν οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται οι εταιρείες του κλάδου υψηλής τεχνολογίας παρουσιάζουν αύξηση των κερδών τους με ταχύτερους ρυθμούς συγκριτικά με τις αποδόσεις άλλων μετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν εταιρείες κλάδων όπως είναι των τροφίμων και της ενέργειας και οι οποίοι επηρεάζονται σε μικρότερο βαθμό από την εξέλιξη του οικονομικού κύκλου. Ωστόσο, οι εξελίξεις της τελευταίας τριετίας δεν δικαιώνουν αυτήν τη θεωρία. H κερδοφορία των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας δεν έχει παρουσιάσει αξιόλογη βελτίωση, αν και οι προσδοκίες των αγορών εξακολουθούν να είναι υψηλές. Ετσι, η «δημιουργική τιμολόγηση» αυτών των μετοχών φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο, με τους αναλυτές της αγοράς να αναφέρονται στους ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες των λόγων τους της τιμής τους ανά μετοχή ως προς τα ανά μετοχή κέρδη τους (Ρ/Ε).

Σύμφωνα με στοιχεία της Merrill Lynch, τα έσοδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, ευρωπαϊκών και αμερικανικών συμφερόντων, κυμαίνονται σε επίπεδα που είναι κατά 10% χαμηλότερα των κερδών-ρεκόρ που είχαν καταγραφεί στις αρχές του 2001. Πράγματι, επιχειρήσεις και καταναλωτές έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για την αναβάθμιση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού. Αξιοσημείωτη είναι όμως η εκτίμηση της Merrill Lynch ότι θα επιτευχθούν εκ νέου και πριν από τα μέσα του 2005 κέρδη-ρεκόρ στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι προβλέψεις κορυφαίων εταιρειών του κλάδου, αναφέροντας ότι η μέση αύξηση των κερδών τους για το τρέχον έτος θα κυμανθεί στο 10%.

Στην Ευρώπη, η φινλανδική Nokia εκτιμά ότι η αγορά των συσκευών κινητής τηλεφωνίας θα επεκταθεί φέτος σε ρυθμό ελαφρώς υψηλότερο του 10%, ενώ η γερμανική κατασκευάστρια λογισμικού SAP προβλέπει μια κατά 10% αύξηση των πωλήσεών της. Στις ΗΠΑ, η IBM περιορίζει τις εκτιμήσεις της για την αύξηση των πωλήσεών της το 2004 σε επίπεδα κατώτερα του 10%, ενώ, αντιθέτως, η Microsoft προσδοκά την κατά 10,5% με 11,5% αύξηση των πωλήσεών της, για το οικονομικό έτος που θα λήξει τον Ιούνιο. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2004, η εταιρεία παραγωγής μικροτσίπς Intel προβλέπει μια κατά 10% με 19% ετήσια αύξηση των πωλήσεών της και η Motorola σε ποσοστό 7% με 13%.

Οι τιμές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας αντικατοπτρίζουν, όμως, ακόμη υψηλότερες προσδοκίες σ’ ό,τι αφορά την κερδοφορία των εταιρειών. Αυτό οφείλεται στο ότι «οι χρηματιστές διαμορφώνουν λόγους τιμής της μετοχής ως προς τα ανά μετοχή κέρδη βάσει των προβλέψεων του 2005, αντί του τρέχοντος έτους», επισημαίνει ο Ρομπ Βαν Οστερβιν της ABAmro Asset Management. Ηδη ο μέσος όρος του λόγου της τιμής της μετοχής ως προς τα ανά μετοχή κέρδη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ανέρχεται αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, σε επίπεδα κατά 30 με 35 φορές των προβλεπόμενων για το 2005 κερδών ανά μετοχή. Σημειωτέον ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος των μετοχών που περιλαμβάνονται στο δείκτη Standard & Poor’s ανέρχεται στο 20. Σύμφωνα με την άποψη μιας σημαντικής μερίδας αναλυτών, το 2005 θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό δωδεκάμηνο για τον εν λόγω κλάδο. Χαρακτηριστικά, ο κ. Βαν Οστερβιν τονίζει ότι «οι αναλυτές γνωρίζουν ότι το 2005 πολλές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας θα ανακοινώσουν κέρδη ρεκόρ και ότι μέσα στο 2006 τα αποτελέσματά τους θα είναι υποδεέστερα».

Με τα προαναφερόμενα ως δεδομένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η απάντηση στο ερώτημα: «Ποιες εταιρείες θα επεκταθούν δραστικά μέσα στα επόμενα χρόνια και ποιες όχι;». Πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν σε εταιρείες που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερους κύκλους ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι θα παρουσιάσουν αύξηση πωλήσεων για ένα αξιολόγο χρονικό διάστημα, επωφελούμενες από τις οικονομίες που βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι οι κατακευάστριες λογισμικού και οι παροχείς υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής. Σ’ ό,τι αφορά τον κλάδο παραγωγής μικροτσίπς, οι αυξημένες επενδύσεις που σημειώθηκαν φέτος θα οδηγήσουν το 2005 σε μια αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας, αλλά και σε αύξηση των πιέσεων στις τιμές τους. Ως συνέπεια, θα ακολουθήσει πτώση των κερδών τους.

Σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων δημιουργούνται με επίκεντρο τον κλάδο παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. H Nokia, η Ericsson, η Nortel, η Alcatel και η Lucent, πιθανότατα, να επωφεληθούν από την αύξηση των επενδύσεών τους. Αλλά, αντίθετα με τις εταιρείες παραγωγής μικροτσίπς, οι προαναφερομένες εταιρείες αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό στις αγορές τους, γεγονός που θα ασκήσει πιέσεις στην κερδοφορία τους, εάν δεν αρχίσουν να εκδηλώνονται εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή