ΕΒΔΟΜΑΔΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιαπωνία: 15 δισ. δολάρια αναμένουν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από τη χρηματιστηριακή αγορά το 2004

Περίπου 15 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα αντλήσουν μέσα στο 2004 οι ιαπωνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από τη χρηματιστηριακή αγορά, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν σχέδια για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Εκμεταλλεύομενες την ανανέωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, τα ιαπωνικά επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εκτιμάται ότι θα επεκταθούν περαιτέρω μέσα στο 2004. Οπως επισημαίνει ο Ισίρο Ούσι, γενικός διευθυντής της UBS Equity Markets Group, «χάρις στην αποκατάσταση της κερδοφορίας των εταιρειών, θα σημειωθεί το 2004 μεγαλύτερη προσφορά μετατρέψιμων ομολόγων και αύξηση μετοχικών κεφαλαίων». Πέραν των πλεονεκτημάτων που προέκυψαν από την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους, η πείρα των ιαπωνικών εταιρειών στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και τα αξιόλογα μερίδια που κατέχουν στην παγκοσμια αγορά ψηφιακών προϊόντων θα ευνοήσουν κάθε απόπειρα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν μετατοπίσει τις δραστηριότητές τους στην παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων, όπως είναι οι ψηφιακές κάμερες και τα DVD, τα οποία εάν παρουσιάσουν πωλήσεις ανάλογες εκείνων των PC, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, τότε μπορεί να σημειωθούν ανάλογοι ρυθμοί ανάπτυξης με αυτούς των ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Εΐσου Κουζίγκε, ο γενικός διευθυντής στην Daiwa Securities SCBC. Οι ιαπωνικές εταιρείες που κυριαρχούν την αγορά ψηφιακών καμερών είναι η Sony Corp., η Olympus Corp., η CanoInc. και η Fuji Photo Film Co..

Από την αγορά της Ταϊλάνδης οι υψηλότερες αποδόσεις των ασιατικών αμοιβαίων

Τις υψηλότερες αποδόσεις των ασιατικών αμοιβαίων κεφαλαίων εισέπραξαν το 2003 οι επενδυτές από την αγορά της Ταϊλάνδης. Στο 79% έφθασε η μέση απόδοση των αμοιβαίων κεφαλαίων στην προαναφερομένη χώρα της Ασίας, ενώ τις χαμηλότερες αποδόσεις παρουσίασαν τα αμοιβαία κεφάλαια της Ταϊβάν. Στη δεύτερη θέση της λίστας των ασιατικών αμοιβαίων με τις υψηλότερες αποδόσεις βρίσκεται η Ινδονησία, εξασφαλίζοντας μέση απόδοση της τάξεως του 70,8%, ενώ η μέση απόδοση των αμοιβαίων που συνδέονται με την κινέζικη οικονομία ανήλθε στο 63%. Σημειωτέον ότι τα εν λόγω στοιχεία απορρέουν από έρευνα της Lipper, η οποία καλύπτει 15 γεωγραφικές περιφέρειες της Ασίας, το σύνολο των οποίων σημείωσε θετικές αποδόσεις. Αξίζει να τονίσουμε ότι παρ’ ότι η μέση απόδοση των αμοιβαίων στην Ταϊλάνδη είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας ήταν, παράλληλα, υποδεέστερη των αποδόσεων του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου της ίδιας χώρας. O δείκτης SET κατέγραψε το 2003 κέρδη της τάξεως του 117%, αντικατοπτρίζοντας την υψηλότερη απόδοση ανά τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή