Νέο σενάριο διεκδίκησης της Aventis από τη Novartis

Νέο σενάριο διεκδίκησης της Aventis από τη Novartis

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο μεγαλύτερη του 3% σημείωσε χθες η τιμή της μετοχής της Aventis, όταν δημοσίευμα της «Wall Street Journal» έφερε τον ελβετικό κολοσσό της φαρμακοβιομηχανίας, Novartis, να έχει αναθέσει σε τράπεζες την κατάρτιση φιλικής προσφοράς για τη γαλλογερμανική εταιρεία. Εκπρόσωπος της Novartis αρνήθηκε να σχολιάσει και οι αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες για τη λογική μιας τέτοιας κίνησης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αλληλεπικάλυψη μεταξύ Novartis και Aventis απ’ όσο μεταξύ Sanofi και Aventis». Ομως, τις τελευταίες ημέρες η Aventis έχει καταστήσει γνωστό ότι αναζητεί «λευκό ιππότη» μεταξύ των άλλων εταιρειών του φαρμακευτικού κλάδου, αφότου απέρριψε την εχθρική προσφορά εξαγοράς εκ μέρους της μικρότερής της γαλλικής Sanofi-Synthelabo, ύψους 48 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η Novartis ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα ότι στόχος της είναι η εσωτερική οργανική ανάπτυξη και κρίνουν ότι μια κίνησή της προς την κατεύθυνση της Aventis είναι μάλλον «απίθανη». Μια τέτοια εξαγορά θα ενίσχυε μεν την παρουσία της στον χώρο των σκευασμάτων για τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη, θα άφηνε όμως τον διευρυμένο όμιλο με πολλές ανεπιθύμητες δραστηριότητες, που θα ήταν υποχρεωμένος να πωλήσει.

Πάντως, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η εχθρική προσφορά που υπέβαλε η Sanofi τη Δευτέρα άνοιξε φάσμα πιθανοτήτων για επιχειρηματικές επαφές, καθιστώντας έτσι ευάλωτη την εταιρεία αυτή. Κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι είναι πλέον πιθανή η υποβολή προσφοράς και στη Sanofi από κάποια ξένη εταιρεία, και πως κολοσσοί όπως η Novartis θα εξετάσουν τις προοπτικές μιας κίνησης προς κάποια από τις δύο εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή