Οι επιχειρηματίες αισιοδοξούν αλλά οι άνεργοι αυξάνονται…

Οι επιχειρηματίες αισιοδοξούν αλλά οι άνεργοι αυξάνονται…

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση για πέμπτο συναπτό μήνα σημείωσε τον Ιανουάριο το επιχειρηματικό κλίμα της Ζώνης Ευρώ χωρίς, ωστόσο, να συνάδει με άλλα οικονομικά στοιχεία. H καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες σε ό,τι αφορά αφ’ ενός την ανεργία και αφ’ ετέρου την κατανάλωση, σκιαγραφούν πόσο ευάλωτη μπορεί να αποδειχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας αν τα νοικοκυριά εξακολουθήσουν να απέχουν από δαπάνες υπό τον φόβο της ανεργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε άνοδο τον Δεκέμβριο φθάνοντας στο -7 από το -8 του Νοεμβρίου. O εν λόγω δείκτης προέκυψε από έρευνα μεταξύ 25.000 εταιρειών σε όλη τη Ζώνη Ευρώ. Τα στελέχη επιχειρήσεων προεξοφλούν αύξηση της παραγωγής καθώς αναφέρουν βελτίωση των παραγγελιών για εξαγωγές. Προκύπτει, έτσι, μια εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας απολύτως εξηρτημένης από τις εξαγωγές, καθώς και από την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και των ασιατικών οικονομιών, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει σταθερός στο -16 για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Μείωση πωλήσεων

Η δυσάρεστη εικόνα της καταλωτικής εμπιστοσύνης συνάδει πλήρως με τα στοιχεία που έδωσε χθες το ομοσπονδιακό στατιστικό γραφείο της Γερμανίας, όταν ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Δεκέμβριο κατά 2,3% από τα ίδια απογοητευτικά επίπεδα του Νοεμβρίου. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, ο λόγος είναι προφανώς ο φόβος της ανεργίας, καθώς ο αριθμός των ανέργων στη χώρα αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 132.000 άτομα, με αποτέλεσμα να φθάνει στα 4.317.000 άτομα. «Πιστεύω ότι η δυσάρεστη εικόνα της αγοράς εργασίας έχει παίξει τον ρόλο της στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης, ενώ προφανώς δεν βοηθάει η καλλιέργεια αβεβαιότητας περί του τι θα γίνει με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει σχετικά ο Ραλφ Σολβίν, αναλυτής της Commerzbank.

Παράλληλα, το γαλλικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η ανεργία στη δεύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία έφθασε στο 9,7% τον Δεκέμβριο, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριάμισι ετών. Σε ό,τι αφορά τον απόλυτο αριθμό των ανέργων, έφθασε τα 2.635.000 άτομα τον Δεκέμβριο από τα 2.624.000 του Νοεμβρίου, αφού προστέθηκαν στους καταλόγους των ανέργων 11.000 άτομα. Σε ό,τι αφορά τις λιανικές πωλήσεις στη Γαλλία, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λιανικών PPR, Σερτζ Βάινμπεργκ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Ιανουάριο οι πωλήσεις ήσαν ενθαρρυντικές σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο χωρίς, ωστόσο, να εκφράσει ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται και ότι «όλοι οι δείκτες κατατείνουν σε μιαν ανάπτυξη που θα φθάνει στο 1,5% με 2,0%». Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Εργασίας, Φρανσουά Φιγιόν, προέβλεψε «σημαντική πτώση της ανεργίας μέσα στο 2004».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή