Διαφυγή από την πολιορκία της Sanofi αναζητεί η Aventis

Διαφυγή από την πολιορκία της Sanofi αναζητεί η Aventis

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σαββατοκύριακο δόθηκε το πράσινο φως. O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσίς Μερ, χαρακτήρισε δημοσίως θετική εξέλιξη μια ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ των δύο φαρμακευτικών, της Sanofi-Synthelabo και της Aventis, που και οι δύο έχουν προκύψει από σχετικά πρόσφατες συγχωνεύσεις μεταξύ φαρμακευτικών. Το πρωί της Δευτέρας, 26 Ιανουαρίου, η Sanofi υπέβαλε εχθρική προσφορά εξαγοράς της κυριότερης ανταγωνιστικής της, της Aventis, αξίας 48 δισ. δολαρίων. H γαλλική κυβέρνηση εκτιμά σαφώς ότι ένα γαλλικό μέλος στη λέσχη των Μεγάλων Φαρμακευτικών είναι προτιμότερο από μια σειρά εχθρικών εξαγορών από ξένους ανταγωνιστές ακόμη κι αν κάτι τέτοιο συνεπάγεται μια μάχη εχθρικών εξαγορών.

Η προσφορά

Η συμφωνία, όμως, κάθε άλλο παρά έχει κλείσει: η Aventis έχει προσπαθήσει να αντικρούσει την προσέγγιση της Sanofi και μάλλον ευελπιστεί ότι κάποιος «ιππότης» θα υποβάλει προσφορά για να τη σώσει από τον εναγκαλισμό της Sanofi. Και πράγματι αν αποτύχει στην προσφορά της αυτή, η Sanofi ενδέχεται να αποτελέσει το θήραμα καθώς η συμφωνία των μετόχων της που την προστατεύει από εξαγορές εκπνέει στα τέλη του έτους. Εκ πρώτης όψεως, η προσφορά της Sanofi φαίνεται τολμηρή μολονότι έχει προλειάνει επαρκώς το έδαφος ο διευθύνων σύμβουλός της, Ζαν Φρανσουά Ντεχέκ. Οι ετήσιες πωλήσεις της Sanofi είναι λιγότερες από τις μισές της Aventis, της οποίας οι πωλήσεις υπερβαίνουν τα 20 δισ. δολάρια. Τα φάρμακά της, όμως, από τα οποία τα πλέον γνωστά είναι το Plavix κατά των θρομβώσεων και το Ambien/Myslee κατά της αϋπνίας είναι πιο προσοδοφόρα από εκείνα της ανταγωνιστικής της, της οποίας τα πιο γνωστά είναι το Lantus για τον διαβήτη και τα Lovenox και Clexane, επίσης κατά των θρομβώσεων. Αυτά προσφέρουν στη Sanofi τη χρηματιστηριακή αξία, και κατά συνέπεια το οπλοστάσιο, για να υποστηρίξει την προσφορά της.

Ο κ. Ντεχέκ όχι μόνον επεδίωξε να διασφαλίσει την έγκριση της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά είχε τηλεφωνική σύσκεψη με εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων της Sanofi.

Περικοπές θέσεων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, τους διαβεβαίωσε ότι οι αναπόφευκτες περικοπές θέσεων εργασίας θα πέσουν κυρίως στην Ασία και τη Λατινική Αμερική και όχι στη Γαλλία. (H Aventis ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι περικοπές που προγραμματίζει η Sanofi συνεπάγονται περί τις 10.000 με 12.000 απολύσεις). Παράλληλα, ο κ. Ντεχέκ έχει διαφαλίσει την υποστήριξη των μεγαλύτερων μετόχων της Sanofi: της πετρελαιοβιομηχανίας Total και της εταιρείας καλλυντικών L’Oreal. H θέση της δεύτερης είναι κάπως αμφίβολη και το μερίδιό της, που ανέρχεται σχεδόν στο 20%, είναι αρκετά μεγάλο για να της δώσει τη δυνατότητα να ενσωματώσει ένα μερίδιο των κερδών της Sanofi στους δικούς της λογαριασμούς. Τη Δευτέρα το πρωί, όμως, η L’Oreal ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την προσφορά.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η συμφωνία θα επιτύχει. H Aventis εκτιμά ότι οι μετοχές της είναι υποτιμημένες και ισχυρίζεται ότι η προσφορά της Sanofi είναι ευκαιριακή. Ούτε και επαρκεί η συναίνεση της γαλλικής κυβέρνησης. Νεφελώδεις έννοιες, όπως αυτές του εθνικού συμφέροντος, δεν πρόκειται να κάμψουν τους ισχυρογνώμονες μετόχους ιδιαίτερα αν πιστεύουν ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή. Οι περισσότεροι, άλλωστε, από τους μετόχους της υπό εξαγοράν εταιρείας δεν είναι καν Γάλλοι. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί προσεκτικά για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία δεν παραβιάζει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Εναλλακτική λύση

Η Aventis έχει εξετάσει την προοπτική φιλικής συγχώνευσης με τη Sanofi. Φημολογείται ότι οι διευθυντές της, συμπεριλαμβανομένου του Ζαν Ρενέ Φουρτού, διευθύνοντος συμβούλου της Vivendi, έχουν εξαγριωθεί από αυτήν την εχθρική προσέγγιση. Ισως η Aventis αναζητήσει μια φιλική εναλλακτική λύση. Επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι κάποιες από τις ελβετικές, η Roche ή η Novartis, καθώς και η βρετανική GlaxoSmithKline. H εταιρεία έχει ήδη καταφύγει στις υπηρεσίες τριών επενδυτικών τραπεζών, των MorgaStanley, GoldmaSachs και Rothschild, για να χαράξει τη στρατηγική της. Ακόμη, πάντως, κι αν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, οι προοπτικές της βιομηχανίας φαρμακευτικών δεν είναι καλές. Οι προϋπολογισμοί για την υγεία συρρικνώνονται παντού και ιδιαίτερα στην Αμερική, που είναι η μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή