H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ ασκώ το ιερό δικαίωμα της αγανάκτησης», απήντησε ο Βύρων Πολύδωρας ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ για τη σκληρότητα των χαρακτηρισμών του. Βεβαίως, η στήλη επαινεί την πολιτική αξιοπρέπεια που διακρίνει τον λόγο του βουλευτή της Ν.Δ. Και ελπίζει ότι η ελληνική κοινωνία συμμερίζεται την ίδια αγανάκτηση και θα την εκφράσει την 7η Μαρτίου καταψηφίζοντας και τους φαύλους που κρύπτονται πίσω από την ετικέτα των ΠΑΠΑτάδε. H διαφθορά και η διαπλοκή ήταν το σήμα κατΑτεθέν της εποχής Σημίτη και μη σας ξεγελλά η δήθεν «νέα εποχή» που ευαγγελίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Αλλωστε, ένα κόμμα με γραμματέα τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είναι προϊόν μιας απεχθούς συναλλαγής όπως έχει καταγγείλει και ο Κώστας Λαλιώτης. Αν, όντως, επιθυμεί ο Γιώργος Παπανδρέου να δημιουργήσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αντλώντας στοιχεία από την οκταετία Κλίντον, τότε πρέπει να εγκαταλείψει το σαθρό ΠΑΣΟΚ.

Η εποχή Σημίτη κληροδοτεί βαθιές ρωγμές στην κοινωνία και την «υποθηκευμένη» οικονομία. Ολες οι προσωπικές επιλογές του κ. Σημίτη -δηλαδή το περιβάλλον του- αποδείχθηκαν είτε ανεπαρκείς ή φαύλες. Ξεχωρίζουν ο Μιχ. Νεονάκης, γιατί με περισσό θράσος «βάφτισε» τον τζόγο ως επένδυση, και ο Χρ. Πάχτας, που «μπέρδεψε» τη διαπλοκή με την ανάπτυξη. H Χάρτα Απάτης… μαζί και οι πολύτιμοι πόροι που κατασπαταλήθηκαν στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Σημίτη/Πάχτα. H «ισχυρή Ελλάδα» παρουσιάζει εικόνα παράλυσης και διαφθοράς. H δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας βρίσκεται στο στόχαστρο της Eurostat, της Κομισιόν και του Eco/Fin. H συντριβή του «σημιτισμού» ήταν αναπόφευκτη, δικαιώνοντας τη στήλη.

Τώρα τα πικρά αδιέδοδα ξεχειλίζουν σε βάρος του λαού και η Ελλάδα της οικονομίας του ευρώ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, καθώς η σημιτική εξουσία έχει υπερβολικά φθίρει τον οικονομικό και κοινωνκό ιστό. Παράλληλα, το άγχος για τη διαβίωση που διακατέχει τους Ελληνες έχει σημαντικά αυξηθεί. Ενα άγχος που θα επιτείνεται με την άνοδο της ανεργίας προς όφελος της ανασυγκρότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Ομως, η απογοήτευση του Ελληνα δεν οφείλεται μόνο σε οικονομικά αίτια. Είναι και κοινωνική. Και στον τομέα αυτόν, η οργή κορυφώνεται. Δεν πρόκειται να παραγνωρισθεί από τον ψηφοφόρο η κρίση του σημιτικού ΠΑΣΟΚ της διαφθοράς, του ξεπουλήματος των εθνικών συμφερόντων και μιας πολιτικής ακροβατικής δεξιάς με ολίγη αριστερά. O Γιώργος Παπανδρέου είναι ενσωματωμένος στο σύστημα της διεφθαρμένης εξουσίας και θέλω να πιστεύω ότι και οι νέοι θα εναντιωθούν τελικώς στον «ρεαλισμό» που υπόσχεται τη δήθεν κάθαρση με προσποιήσεις μετάνοιας.

Β O λαϊκιστής διεκδικητής του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, για τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, ο Χάουαρντ Ντιν, εγκαταλείφθηκε μετά την Αϊόβα και στο Νιου Χαμσάιρ. H ετικέτα «Τρελός, Κακός και Επικίνδυνος» που έχουν «κολλήσει» στον Χάουαρντ Ντιν τα αμερικανικά μίντια, τελικώς, έχει απομακρύνει τους φηφοφόρους από το πρώην φαβορί, όπως επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νιου Χαμσάιρ. Το «διορατικό» Νιου Χαμσάιρ μετά την Αϊόβα χάρισε τη νίκη στον σοβαρό αντίπαλό του, τον γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι.

Ωστόσο, πιστεύω ότι μόνο με ιδέες πρέπει να «χτυπηθεί» ο νέος τρόπος του σκέπτεσθαι της Αμερικής του Μπους. H νέα φιλοσοφία της νεοσυντηρητικής αμερικανικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπισθεί με πόλεμο ιδεών. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επανεκλογή του Μπους ξεφεύγει από τα συνήθη πλαίσια επανεκλογής για μια δεύτερη τετραετή θητεία στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ. H επανεκλογή αυτή θα έχει κοσμοϊστορική σημασία, καθώς θα εδραιώσει την «αυτοκρατορική πολιτική». H Αμερική πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εδραίωση μιας αυτοκρατορικής πολιτικής. Για ιστορικό ανάλογο θα πρέπει να ανατρέξει κανείς μόνο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ομως ο ήρωας του Βιετνάμ, Τζον Κέρι, ώς τώρα δεν έχει προσφέρει νέες ιδέες που θα συγκινήσουν. Ούτε η ψύχωση των αμερικανικού λαού στο θέμα της ασφαλείας της χώρας, ούτε η πολιτική φιλοσοφία της ηγεσίας Μπους στο θέμα του πολέμου του Ιράκ, εύκολα χτυπιούνται. H Κρίση Πολιτικής Εμπιστοσύνης… δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την ηθική κάθαρση που ευαγγελίζεται ο Κέρι. H διαπλοκή είναι σύμφυτη με τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον. O τωρινός πρόεδρος Μπους κάλυψε εγκαίρως τα λάθη του. Αντίθετα, ο πατέρας του ενδεχομένως να είχε επανεκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ για δεύτερη τετραετία το 1992 (αλλά έχασε από τον Κλίντον), αν είχε λάβει υπόψη τα μηνύματα της Wall Street και είχε αποσυνδέσει το όνομά του από το σκάνδαλο της κατάρρευσης των «Savings and Loans» (Στεγαστικών Τραπεζών) που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλώντας τριγμούς στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Απλώς να θυμίσω ότι η Wall και η ισχύς της οικονομίας ήταν που προσέφεραν τη σανίδα σωτηρίας να γλιτώσει από την καθαίρεση ο Μπιλ Κλίντον, πληρώνοντας για το σεξοσκάνδαλο με τη Μόνικα. Αντίθετα, ο Ρίτσαρντ Νίξον δεν είχε την οικονομία σύμμαχο για να τον διασώσει και εξαναγκάσθηκε να παραιτηθεί το 1974 προκειμένου να γλιτώσει από την ταπεινωτική δίκη καθαίρεσης για το σκάνδαλο του Watergate. Μεταξύ της άνοιξης του 1973 και τον Αύγουστο του 1974, που παραιτήθηκε ο Νίξον, σημειώθηκε ραγδαία επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας και η Wall έχασε το ένα τρίτο της αξίας της. Βεβαίως, και η κυβέρνηση Κλίντον ανεξαρτήτως από τον ηθικό και πολιτικό αμοραλισμό του Κλίντον, ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της Wall Street, ενδεχομένως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική κυβέρνηση στη σύγχρονη Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή