Υποχώρηση από τα υψηλά λόγω ρευστοποιήσεων

Υποχώρηση από τα υψηλά λόγω ρευστοποιήσεων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρευστοποίηση των κερδών τους προχώρησαν, αργά χθες, οι επενδυτές της Γηραιάς Ηπείρου, με αποτέλεσμα οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να υποχωρήσουν από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Ως εκ τούτου, οι προαναφερόμενες αγορές κατέγραψαν κέρδη μικρότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας, με μοναδική εξαίρεση το χρηματιστήριο του Λονδίνου. O δείκτης FTSE-100 σημείωσε μικρές απώλειες της τάξεως του 0,21%. Ενα αίτιο που παρότρυνε τους επενδυτές να υιοθετήσουν μια συντηρητική στάση προς τα τέλη της συνεδρίασης, ήταν η χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη του αμερικανικού βιομηχανικού και οικοδομικού κλάδου. Κλίμα αισιοδοξίας πυροδοτήθηκε από τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου. Αναλυτικότερα, παρά την κατά 4% πτώση των περυσινών ετήσιων πωλήσεων της γαλλικής ασφαλιστικής Axa -ως συνέπεια της αποδυνάμωσης του δολαρίου- η μετοχή της κατέγραψε κέρδη 1%. Κατά τα φαινόμενα, οι επενδυτές προτίμησαν να εστιάσουν την προσοχή τους στις εκτιμήσεις της Axa, κατά τις οποίες προβλέπεται αύξηση των φετινών πωλήσεων κατά 5,3%. Ενας ακόμη παράγοντας που στήριξε τη μετοχή της Axa, όπως και εκείνη της αντίστοιχης γερμανικής Allianz, ήταν η παράταση που έλαβαν για την επίτευξη διακανονισμού σ’ ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που θα διατεθούν στην ανοικοδόμηση των γραφείων της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζουμε ότι η έδρα της Deutsche Bank καταστράφηκε μαζί με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. H εκτίμηση για τη δημοσιοποίηση μιας κατά 20% αύξησης κερδών εκ μέρους της BNP Paribas για το τέταρτο τρίμηνο του 2003, ώθησαν τη μετοχή της σε άνοδο 2,2%.

Ενα ακόμη θετικό στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης αποτέλεσε ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας. Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της γαλλικής STMicroelectronics ενισχύθηκε κατά 0,9% και η μετοχή της ολλανδικής ASML παρουσίασε κέρδη 1,6%. Σ’ αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε ότι η World Semiconductor Trade Statistics προέβλεψε για το 2004 αύξηση των πωλήσεων τσιπ κατά 18,3%, σε παγκόσμια κλίμακα. Παρομοίως, σε κέρδη οδηγήθηκε η μετοχή της ελβετικής φσρμακοβιομηχανίας Roche, λόγω της είδησης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της μονάδας παραγωγής φαρμάκων που δεν απαιτούν τη χορήγηση συνταγής.

Εν κατακλείδι, ο πανερωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 ενισχύθηκε κατά 0,21% και ο αντίστοιχος FTSE Eurotop-300 παρέμεινε αμετάβλητος. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 παρουσίασε άνοδο 0,73% και, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραψε κέρδη 0,32%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή