Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλιμάκωση των στάσεων εργασίας αυτήν την εβδομάδα δεσμεύθηκε χθες το μεγαλύτερο βιομηχανικό συνδικάτο της Γερμανίας, IG Metall, την ώρα που αρχίζει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία για τους μισθούς και το ωράριο εργασίας, ο οποίος όμως δεν φαίνεται να προοιωνίζεται συμφωνία. Ηδη από χθες, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, βιομηχανικής πρωτεύουσας της χώρας, και ενώ ξεκινούσε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων για την περιοχή αυτή, το προσωπικό 24 εταιρειών δεν προσήλθε στην εργασία του. Στην Κολονία, σχεδιάζεται για σήμερα, Τρίτη, μαζική κινητοποίηση στο εργοστάσιο της Ford, αν οι εργοδότες δεν καταθέσουν μια αποδεκτή πρόταση. Και στη Βαυαρία, όπου έχουν την έδρα τους η αυτοκινητοβιομηχανία BMW και ο βιομηχανικός κολοσσός Siemens, το IG Metall πρόκειται να καλέσει 50.000 – 100.000 εργαζόμενους σε στάση, την Παρασκευή.

Το συνδικάτο ζητεί αύξηση των μισθών κατά 4% για 12 μήνες, για τα 3,5 εκατομμύρια των μελών του στον μηχανοκατασκευαστικό κλάδο. Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι θα εμμείνουν στην προσφορά δύο αυξήσεων της τάξης του 1,2% για 27 μήνες. H εργοδοσία καλεί, επίσης, τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την υιοθέτηση πιο ευέλικτου ωραρίου εργασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ζήτησης. Το IG Metall εκτιμά ότι μια τέτοια αποδοχή θα σημάνει την επιστροφή στο 40ωρο και θα ισοδυναμεί με μείωση των μισθών κατά 17,5%, επιφέροντας παράλληλα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του IG Metall, Μαρτίνα Χέλμεριχ, «όπως διαφαίνεται σήμερα η κατάσταση, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η εργοδοσία θα καταθέσει καλύτερη προσφορά. Τα πράγματα, ωστόσο, μπορεί ν’ αλλάξουν εντός της εβδομάδας». Την ερχόμενη εβδομάδα, η ηγεσία του IG Metall θα αποτιμήσει το αποτέλεσμα των στάσεων εργασίας και θα καθορίσει τη μελλοντική στρατηγική της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Χέλμεριχ, «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνουμε λόγο για γενική απεργία». Οι συνομιλίες στο κρατίδιο της Βάδης – Βυττεμβέργης, το οποίο είθισται να εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις την υπόλοιπη Γερμανία, αρχίζουν μεθαύριο, Πέμπτη. Εκτιμάται, όμως, ότι η απόσταση είναι μεγάλη ώς την υπογραφή συμφωνίας, είτε για τους μισθούς είτε για το ωράριο. Απαισιοδοξία για τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων εκφράζουν και οι οικονομολόγοι, οι οποίοι προβλέπουν παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή