Σε ανάπτυξη ο μεταποιητικός τομέας

Σε ανάπτυξη ο μεταποιητικός τομέας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη παγκοσμίως σημείωσε τον Ιανουάριο ο μεταποιητικός τομέας χάρη στην αύξηση της ζήτησης, αλλά η αποδυνάμωση του δολαρίου λειτουργεί ανασταλτικά στις χώρες των οποίων τα νομίσματα ενισχύθηκαν, με αποτέλεσμα να μη δίνεται ώθηση στην απασχόληση. Οι σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ευρώπη και Ιαπωνία καταδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν να δώσουν έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας και όχι να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, καθώς αγωνίζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές τους που τιμολογούνται σε ευρώ και γιεν.

Στις ΗΠΑ, όπου ο κλάδος σημειώνει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε κάποιες προσλήψεις που, ωστόσο, είναι μάλλον περιορισμένες δεδομένης της υποτίμησης του δολαρίου, των φοροαπαλλαγών και των χαμηλών επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης που παρουσιάζει η JP Μorgaγια τον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσε άνοδο στο 57,1 από το 57,0 του Δεκεμβρίου και ο δείκτης παραγωγής στο 61,0 από το 60,6. Ωστόσο, ο δείκτης απασχόλησης στον κλάδο υποχώρησε στο 50,3 από το 50,9 του Δεκεμβρίου. Στη Ζώνη του Ευρώ ο σχετικός δείκτης σημείωσε μικρή βελτίωση τον Ιανουάριο φθάνοντας στο 52,5 από το 52,4 του Δεκεμβρίου, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για άνοδό του στο 52,9.

H ανάλυση του δείκτη καταδεικνύει αφενός ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει περιορισμένη και αφετέρου ότι οι περικοπές προσωπικού περιορίζουν την ανάπτυξη του κλάδου. «Οι επιχειρήσεις της Ζώνης του Ευρώ προσπαθούν πολύ να μειώσουν το κόστος», επισημαίνει ο Κρις Γουΐλιαμσον, αναλυτής της NTC Research, που διαπιστώνει ότι «οι παραγγελίες αυξάνονται και οι επιχειρηματίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση, τη στιγμή που μειώνουν το προσωπικό τους και αυτός ακριβώς είναι ο αντίκτυπος της ενίσχυσης του ευρώ».

Στην εκτός Ζώνης Ευρώ Βρετανία, η ανάπτυξη στον κλάδο διατηρήθηκε τον Ιανουάριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς ο δείκτης διευθυντών προμηθειών παρέμεινε στο 56,0 του Δεκεμβρίου, δηλαδή ελάχιστα κάτω από την πρόβλεψη για άνοδό του στο 56,1. H βιομηχανική παραγωγή στη χώρα αυξήθηκε για όγδοο μήνα μολονότι ο δείκτης παραγωγής διολίσθησε ελαφρώς στο 58,3 από το 58,4 του Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη νέων παραγγελιών, που θεωρείται ενδεικτικός της μελλοντικής ζήτησης, σημείωσε τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Δεκέμβριο του 1999, φθάνοντας στο 60,2 από το 58,0, ενώ ο δείκτης εξαγωγών αυξήθηκε στο 56,2 από το 56,1. Στις ΗΠΑ, άλλωστε, ο σχετικός δείκτης έφθασε στο 63,6 από το 63,4 του Δεκεμβρίου και οι αναλυτές του κλάδου αποδίδουν τη βελτίωσή του στην υποχώρηση του δολαρίου που εξακολουθεί να ενισχύει τις αμερικανικές εξαγωγές. Οπως επισημαίνουν, είναι πρώτη φορά μετά το 1983 που ο δείκτης παραμένει σε επίπεδα άνω του 60 επί τρεις συναπτούς μήνες. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη νέων παραγγελιών, σημείωσε υποχώρηση δύο εκατοστιαίων μονάδων στο 71,1 από το 73,1 του Δεκεμβρίου, ενώ αντίθετα ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε κατά 1,9% στο 71,1 από το 69,2. O δείκτης απασχόλησης, τέλος, σημείωσε υποχώρηση διολισθαίνοντας στο 52,9 από το 53,5 του Δεκεμβρίου.

Σημειωτέον, σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που έχει η ενίσχυση του ευρώ στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χερστ Κέλερ, απηύθυνε χθες έκκληση για χάραξη διεθνούς οικονομικής στρατηγικής με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επιφέρει η μεγάλη αστάθεια των χρηματαγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή