Οι πιέσεις γύρισαν τους δείκτες τρία χρόνια πίσω

Οι πιέσεις γύρισαν τους δείκτες τρία χρόνια πίσω

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας έφθασαν οι δείκτες των μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, υποκύπτοντας στις πιέσεις, που ασκήθηκαν από την εκ νέου αποδυνάμωση του δολαρίου, όπως και την απογοητευτική εικόνα που παρουσίασαν ορισμένες εταιρείες της Γηραίας Ηπείρου. Παράλληλα, η ανακάλυψη δηλητηριώδους ουσίας σε γραφεία της αμερικανικής Γερουσίας επηρέασε αρνητικά τις ευρωπαϊκές αγορές, αναβιώνοντας για μια ακόμη φορά το φόβο της τρομοκρατίας. Ανοδο, της τάξεως του 0,21%, κατέγραψε μόνον ο δείκτης FTSE-100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Σε έκθεση που συνέταξε ο Ντέβιντ Μπράουν, οικονομολόγος της Bear Stearns μαζί με τον Στιβ Μπάροου, αναλυτή επί συναλλαγματικών θεμάτων επισημαίνονται τα εξής: «το να επενδύει κανείς στο αμερικανικό όνειρο δεν φαίνεται πλέον τόσο ελκυστικό στους ξένους επενδυτές όσο κάποτε. Ενας λόγος μπορεί να είναι τα χαμηλά αμερικανικά επιτόκια. Ενας άλλος λόγος, πιθανότατα, να είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την πτώση του δολαρίου». Αναλυτικότερα, ο ολλανδικός όμιλος παραγωγής φαρμάκων και χημικών Akzo Nobel κατηγόρησε το αποδυναμωμένο δολάριο και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό που προέρχεται από τα αντίγραφα φαρμάκων για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις που παρουσίασε σχετικά με την κερδοφορία του τρέχοντος έτους. H μετοχή της απώλεσε το 4% της αξίας της.

Η μετοχή της Volvo υποχώρησε κατά 7%, καθώς η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία δημιοσιοποίησε χαμηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2003, λόγω της πτώσης του δολαρίου και ορισμένων έκτακτων δαπανών. Παράλληλα, η Volvo ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση του μεριδίου που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ανταγωνίστριάς της Scania, εάν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος για την αγορά του. Σε πτώση οδηγήθηκαν, επίσης, οι μετοχές της σουηδικής εταιρείας εξειδικευμένων χημικών Ciba και εκείνες της δανέζικης τράπεζας Jyske Βank.

Αντισταθμιστικό ρόλο στις χθεσινές πτωτικές τάσεις διετέλεσε η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, Ryanair, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 7%. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία ανακοίνωσε για τον Ιανουάριο μια κατά 36% αύξηση της επιβατικής κίνησής της. Κέρδη σημείωσε, επίσης, η μετοχή της ανταγωνίστριάς της ΕasyJet.

Εν κατακλείδι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 αποδυναμώθηκε κατά 0,19% και, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,35%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 απώλεσε το 0,73% της αξίας του και, στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης Mib-30 σημείωσε απώλειες 0,62%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή