EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαζύγιο στη συγχώνευση μεταξύ Yukos και Sibneft

Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Yukos καί Sibneft ανακοίνωσαν χθες ότι υπέγραψαν μνημόνιο ακυρώσεως της εξαγγελθείσας συγχωνεύσεώς τους, ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς την καταβολή αμοιβαίας αποζημιώσεως. H ανακοίνωση αυτή παραγκωνίζει τις ανησυχίες ότι οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί ενδέχετο να εμπλακούν σε μια μακρά δικαστική διαμάχη. Ειδικότερα οι κύριοι μέτοχοι της Sibneft σε ανακοινωθέν τους ανέφεραν ότι αναμένεται να υπογράψουν την τελική συμφωνία «διαζεύξεως» με τους κυρίους μετόχους της Yukos, το συντομότερο δυνατόν. Οι συναλλαγές μεταξύ των δύο πετρελαϊκών επιχειρήσεων άρχισαν να προσκρούουν σε εμπόδια μετά την καταδίκη σε κάθειρξη, τον περασμένο Οκτώβριο, του Μιχαήλ Κοντορκόφσκι, για φοροδιαφυγή και απάτη. O Μιχαήλ Κοντορκόφσκι είναι ο κυριότερος μέτοχος της Yukos. Εγκυρες πηγές στη Μόσχα ανέφεραν ότι και οι δύο επιχειρήσεις συμφώνησαν στην ανατροπή των όρων της συμφωνίας τους, βάσει της οποίας η Yukos απεδέχθη τον περασμένο Απρίλιο να εξαγοράσει το 20% της Sibneft, έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σε ανταλλαγή μετοχών της κατά 26% έναντι του 72% των μετοχών της Sibneft. Σημειωθήτω ότι ο επικεφαλής της Sibneft, Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι επιθυμούσε την ακύρωση της συγχωνεύσεως της επιχειρήσεώς του με τη Yukos. O κ. Αμπράμοβιτς εξέφρασε τη σχετική επιθυμία μετά την καταδίκη του Μιχαήλ Κοντορκόφσκι, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος της ιδέας περί συγχωνεύσεως των δύο ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών.

Αύξηση κερδών για Tyco…

O αμερικανικός όμιλος Tyco International Ltd ανακοίνωσε χθες ότι τα καθαρά του κέρδη το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού του έτους που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, αυξήθηκαν κατά 23%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς αλλά και των ιδίων των στελεχών του. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου την προαναφερθείσα περίοδο αυξήθηκαν στα 719 εκατ. δολάρια ή κατά 34 σεντς ανά μετοχή έναντι 586 εκατ. δολαρίων ή κατά 28 σεντς ανα μετοχή την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν την ίδια χρονική περίοδο κατά 9%, στα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια, στα οποία η χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου συνέβαλε κατά 7%. Σε ανακοινωθέν του, ο όμιλος τονίζει ότι οι προβλέψεις του αναφορικά με την κερδοφορία του το 2004 παραμένουν σταθερές. Σύμφωνα με αυτές, ο όμιλος Tyco εφέτος θα σημειώσει κερδοφορία μεταξύ 1,41 δολ. και 1.52 δολ. ανά μετοχή, προ της αναλήψεως προγραμματισμένων ειδικών δαπανών.

… και AvoProducts Inc.

H AvoProducts Inc. σημείωσε αύξηση κερδών της τάξεως του 35% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003, γεγονός το οποίο είναι κυρίως αποτέλεσμα της χαμηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου. Οπως αναφέρει σε ανακοινωθέν της η AvoProducts Inc., η χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου βοήθησε τις πωλήσεις του κλάδου των καλλυντικών της να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Λεπτομερέστερα τα κέρδη της επιχειρήσεως αυξήθηκαν στα 261,3 εκατ. δολάρια ή κατά 1,09 δολ. ανά μετοχή έναντι κερδών 193 εκατ. δολαρίων ή κατά 80 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ενδείξεις ανάκαμψης

Ολες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται υπό ανάκαμψη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβλέψεις οικονολόγων, η Τράπεζα της Αγγλίας, βάσει του σκεπτικού αυτού ενδέχεται να προβεί αύριο στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου. Σημειωθήτω ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες η οποία αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με εικασίες οικονομολόγων, το επιτόκιο δανεισμού της Τράπεζας της Αγγλίας είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί στο 4% από το 3,75%, όπου βρίσκεται σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή