Οι πολιτικοοικονομικές επιλογές του κ. Μπους

Οι πολιτικοοικονομικές επιλογές του κ. Μπους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα χρόνια της θητείας τους, οι πρόεδροι προτιμούν να διατηρούν σφικτούς προϋπολογισμούς και να τους χαλαρώνουν με μια σειρά εντυπωσιακών νέων μέτρων που θα εφαρμόσουν στο εσωτερικό στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. O πρόεδρος Μπους, όμως, αντέστρεψε αυτήν την τακτική και τη Δευτέρα παρουσίασε έναν προϋπολογισμό με περικοπές σε θέματα που αφορούν τα εσωτερικά προβλήματα και μεγάλες αυξήσεις για τους εξοπλισμούς. Εδωσε, έτσι, την εντύπωση ενός ριψοκίνδυνου ανθρώπου, πρόθυμου να στοιχηματίσει για την ορθότητα των δημοσιονομικών του επιλογών, διακινδυνεύοντας την επανεκλογή του.

Ο κ. Μπους υπολογίζει ότι οι ψηφοφόροι θα ενδιαφερθούν πολύ περισσότερο για την προστασία του έθνους από ενδεχόμενη νέα τρομοκρατική επίθεση παρά για τις περικοπές σε δημοφιλή προγράμματα ή για το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα. Με τον προϋπολογισμό του των 2,4 τρισ. δολαρίων, ο κ. Μπους παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον υποψήφιο που ενδιαφέρεται για την εθνική ασφάλεια και θα ασχοληθεί με τους φόβους της Αμερικής. Σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς, η στρατηγική του κ. Μπους έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο κάποια πολιτική κάλυψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα, που προβλέπεται να υπερβεί τα 500 δισ. δολάρια. «Είναι σαφές ότι η άμυνα και η ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας είναι δύο τομείς στους οποίους μπορεί να διοχετεύσει πολλές δαπάνες χωρίς να υποστεί κριτική», εκτιμά ο Γουόλτερ Ράσελ Μεντ, σύμβουλος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, που τονίζει ότι «δεν πρόκειται να πουν πολλά οι Δημοκρατικοί σχετικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, γιατί ο κόσμος δεν θα πει ποτέ ότι ξόδεψε πάρα πολλά για την άμυνα του έθνους».

Ακόμη και οι Ρεπουμπλικανοί, όμως, εκτιμούν ότι η στρατηγική του κ. Μπους χαρακτηρίζεται από υπερβολικές περικοπές, που ουσιαστικά τον εμποδίζουν να παρουσιάσει μεγάλες νέες πρωτοβουλίες σε ένα έτος εκλογών. O προϋπολογισμός του κ. Μπους, όχι μόνον δεν προβλέπει μεγάλα, καινούργια προγράμματα για το εσωτερικό της χώρας, αλλά στην πραγματικότητα επιβάλλει τόσο πολλές περικοπές ώστε ακόμη και οι Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοί του στο Κογκρέσο τον χαρακτήρισαν πολιτικά ασύμφορο και τόνισαν ότι είναι αναγκαίες κάποιες τροποποιήσεις.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Μπους πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ιλιγγιώδες έλλειμμα και δεν μπορεί να επιρρίψει την ευθύνη στο Κογκρέσο καθώς το κόμμα του ελέγχει τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία. Κι ενώ οι ψηφοφόροι δεν έχουν ακόμη καταγράψει το πρόβλημα, οι Δημοκρατικοί εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο το έλλειμμα για να κατηγορήσουν την καταστρεπτική οικονομική πολιτική του κ. Μπους. Το σημαντικό στον προϋπολογισμό αλλά και στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Μπους είναι η υπόσχεσή του να μειώσει στο ήμισυ το έλλειμμα μέσα σε πέντε χρόνια. Ωστόσο, και τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει μεγάλες επιφυλάξεις ως προς το αν θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεση, καθώς έχει σπαταλήσει πολλά στο παρελθόν και συνήθως υποτιμά τους κακούς δημοσιονομικούς οιωνούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή