H Vodafone δεν πρέπει να εξαγοράσει την AT&T, λένε διεθνείς επενδυτές

H Vodafone δεν πρέπει να εξαγοράσει την AT&T, λένε διεθνείς επενδυτές

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οδηγίες» προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου της Vodafone Plc, απηύθυναν χθες διεθνείς επενδυτές, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να επιδιώξει την εξαγορά της αμερικανικής AT&T Wireless, διότι έτσι θα οδηγήσει σε διάβρωση των κερδών ανά μετοχή της Vodafone και σε μείωση της ρευστότητάς της. Τάδε έφη Κολίν Μόρτον, στέλεχος της BWD Rensburg, ο οποίος συμμετέχει σε ομάδα διαχειριστών κεφαλαίων, αξίας 723 εκατομμυρίων δολαρίων συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Vodafone. «Για να αποτελέσει παγκόσμια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η Vodafone έχει ανάγκη συμμετοχής -και μάλιστα σημαντικής- σε μία αμερικανική εταιρεία, αλλά δυσκολεύομαι πολύ να εντοπίσω τα κέρδη που θα αποκομίσει στην περίπτωση που θα εξαγοράσει την AT&T», υποστήριξε ο κ. Μόρτον.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Αρούν Σαρίν, είχε αναφέρει σε αναλυτές την περασμένη εβδομάδα, ότι διερευνά εάν η εξαγορά μιας αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα της Vodafone απ’ ό,τι η σημερινή συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της VerizoWireless, σε ποσοστό 45%. H Verizoείναι η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ενώ η AT&T Wireless διατίθεται εδώ και έναν μήνα προς πώληση, μελετώντας ήδη μία προσφορά, αξίας 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την BellSouth Corp και την SBC Communications Inc. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εξαγορά της από τη Vodafone, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, δεν θα μειώσει τον ανταγωνισμό στην αμερικανική αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται έξι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και για την οποία θεωρείται ότι χρήζει ανακατατάξεων. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαρίν θα πρέπει να διαθέσει ρευστό χρήμα εάν θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις, να αναπτύξει ένα δίκτυο τεχνολογίας της επόμενης γενιάς και να δημιουργήσει επίσης, ένα νέο εμπορικό όνομα.

Οπως παρατηρεί ο Τιμ Ρις, διευθυντικό στέλεχος της Insight Investment Ltd., η οποία κατέχει περί το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Vodafone: «H πλειοψηφία των αναλυτών διερωτάται γιατί θα προχωρούσε η Vodafone σε μία τέτοια ενέργεια. H αίσθηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι θα οδηγούσε σε σημαντική διάβρωση των ανά μετοχή κερδών. Παρ’ όλα αυτά, η κάθε διοίκηση οποιασδήποτε επιχείρησης πρέπει να μελετά όλες τις εναλλακτικές πιθανότητες και να κρατάει τις… πόρτες ανοικτές».

Σύμφωνα με ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο ανέπτυξε η Goldman, Sachs & Co., η πώληση φέτος, έναντι 22,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του μεριδίου της VerizoWireless που έχει στην κατοχή της η Vodafone, και η εκ μέρους της εξαγορά της AT&T Wireless έναντι 30,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα διαβρώσει τα ανά μετοχή κέρδη του Ομίλου κατά 9,3% μέσα σε ένα -το πρώτο- δωδεκάμηνο.

Οπως τονίζει ο Κολίν Μόρτον, «η σημαντικότερη ανησυχία μου συνδέεται με τη διάθεση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για άλλη μία εξαγορά, η οποία θα χρηματοδοτηθεί -κατά πάσα πιθανότητα- μέσω ακόμη μιας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου… οι επενδυτές τα έχουν ήδη περάσει όλα αυτά… και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, διότι βρίσκω πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η εταιρεία γεμίζει αυτήν τη στιγμή το ταμείο της με ρευστό…».

Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone αύξησε τον Νοέμβριο το μέρισμά της εξαμήνου κατά 20% και ανακοίνωσε την πρώτη στην ιστορία της επαναγορά μετοχών της. Οι εξαγορές, αξίας 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις οποίες έχει πραγματοποιήσει η Vodafone την τελευταία 15ετία, ενδέχεται να τη διατηρήσουν ζημιογόνο έως το 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.

Η Vodafone έχει μία δυνατότητα, αποτελούμενη από δύο «φάσεις», για να πουλήσει στη VerizoWireless ή στη μητρική της, VerizoCommunications Inc., το μερίδιό της στην αμερικανική εταιρεία. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί οποιαδήποτε χρονιά, έως το 2007, ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Αύγουστο αλλά η εταιρεία δεν μπορεί να διαθέσει το μερίδιό της έναντι περισσοτέρων από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. H πρώτη φάση άσκησης αυτού του δικαιώματος λήγει φέτος και η αξία της φθάνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, η τιμή της μετοχής της Vodafone έχει απολέσει το 9,2% της αξίας της από την 14η Ιανουαρίου, την ημέρα κατά την οποία άρχισε να συζητείται δημοσίως η πιθανότητα εξαγοράς της AT&T Wireless από τη Vodafone. H πτώση αυτή έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της χρηματιστηριακής αξίας του βρετανικού κολοσσού κατά 10 δισεκατομμύρια στερλίνες, ήτοι 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή