Λιγότερα κέρδη για τη Volvo

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη ανακοίνωσε χθες η υπ’ αριθμόν 2 κατασκευάστρια φορτηγών του κόσμου, Volvo, για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι θα μετατρέψει το 45% που ελέγχει και το 30,6% των δικαιωμάτων ψήφου της στην ανταγωνιστική Scania σε ανεξάρτητη εισηγμένη εταιρεία, την Ainax, αν δεν κατορθώσει να το πωλήσει. Σύμφωνα με την εταιρεία, επίσης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της, Λαρς Ράμκβιστ, πρόκειται να αποχωρήσει άμεσα και θα αντικατασταθεί από τον Φιν Γιόνσον, σημερινό επικεφαλής της σουηδικής εταιρείας Molnlycke Health Care.

H παραίτηση του κ. Ράμκβιστ ήταν αναμενόμενη από τους επενδυτές, καθώς η θέση του είχε γίνει επισφαλής από τότε που ο ασφαλιστικός όμιλος Skandia δέχθηκε κατηγορίες για παροχή υπερβολικά υψηλών μπόνους στους μάνατζέρ της. Εκείνη την εποχή, ο κ. Ράμκβιστ ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου και έκτοτε έχει παραιτηθεί. Σε ανακοίνωσή του, αποκαλύπτει ότι ενημερώθηκε «για την ύπαρξη Σουηδών μετόχων στη Volvo, οι οποίοι εξακολουθούν να μη μου έχουν εμπιστοσύνη».

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματά της, η Volvo ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη της τάξης του 1,6 δισ. κορωνών (216,4 εκατ. δολαρίων), έναντι προβλέψεων για 1,8 δισ. κορώνες, ήτοι υψηλότερα από τα 737 εκατ. κορώνες που είχε παρουσιάσει την αντίστοιχη περίοδο του 2002. H εταιρεία, της οποίας η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά την Ευρώπη είναι οι ΗΠΑ, διευκρίνισε ότι τα αποτελέσματά της επηρεάσθηκαν αρνητικά από το χαμηλό δολάριο και τις έκτακτες δαπάνες. Οι πωλήσεις της, πάντως, αυξήθηκαν στα 48,7 δισ. κορώνες, έναντι 45,9 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2002, διαμορφούμενες και πάλι χαμηλότερα έναντι πρόβλεψης περί 49,5 δισεκατομμυρίων. H Volvo πρότεινε μέρισμα της τάξης των 8 κορωνών ανά μετοχή. Σχετικά με τις προοπτικές της στις αγορές Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η αγορά φορτηγών της Ευρώπης θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα των 214.000 φορτηγών ή θα αυξηθεί ελαφρώς κατά το 2004. H πελατειακή δραστηριότητα στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο και υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω αύξησή της, κατά 10-15%, στα επίπεδα των 200.000 φορτηγών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή