EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν παραιτείται ο πρόεδρος της Royal Dutch/Shell

O ευρισκόμενος στο στόχαστρο των επικρίσεων πρόεδρος του πετρελαϊκού ομίλου Royal Dutch/Shell, Φιλ Ουάτς, εμφανίσθηκε χθες απολογητικός, αλλά υπεραμύνθηκε των θέσεών του λέγοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, παρά τα «πυρά» που δέχεται. O κ. Ουάτς αντιμετωπίζει σειρά επικρίσεων μετά τη μείωση των αποθεματικών του ομίλου, γεγονός το οποίο προκάλεσε «σοκ» στους επενδυτές. Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ουάτς αναφέρθηκε στις προβλέψεις της επιχειρήσεως, οι οποίες δεν είναι και πολύ αισιόδοξες, και επανέλαβε ότι δεν θα παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Royal Dutch/Shell. Οπως έχει ανακοινωθεί προ καιρού, η παραγωγή του ομίλου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι «ασθενική» εφέτος, ενώ το 2005 προβλέπεται ότι θα σημειώσει περαιτέρω πτώση μετά τη μείωσή της κατά 2%, το 2003. Στη συνέντευξή του ο κ. Ουάτς δήλωσε ότι «είναι αποφασισμένος να διευθετήσει το θέμα της μειώσεως των αποθεματικών του ομίλου». Τόνισε δε ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα αυτό ασχέτως των εις βάρος του επικρίσεων. Στη Χάγη, ο Γερόεν βαν ντερ Φιρ, ανώτατο στέλεχος του ομίλου Royal Dutch/Shell, δήλωσε ότι ο κ. Ουάτς έχει την πλήρη υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου της επιχειρήσεως. Σημειωθήτω ότι παρ’ όλα τα προβλήματα τα καθαρά κέρδη της Shell αυξήθηκαν το 2003 στα 11,701 δισ. δολάρια, έναντι 9,218 δισ. δολαρίων το 2002.

Μείωσε την παραγωγή της

Η θυγατρική του ιταλικού ομίλου Parmalat, στη Βραζιλία, ανακοίνωσε χθες ότι μείωσε κατά το ήμισυ καί πλέον την παραγωγή της, λόγω αδυναμίας ρευστότητος, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι η κατάρρευση του ιταλικού ομίλου έχει κάνει αισθητές τις προεκτάσεις της και στη Λατινική Αμερική. H επιχείρηση η οποία υπήρξε σπόνσορας πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων στην περιοχή, ενδέχεται να προβεί στην πώληση θυγατρικών της επιχειρήσεων. Ειδικότερα, εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της Parmalat Brasil Industria de Alimentos, στην οποία εργάζονται 6.000 άτομα, δήλωσε ότι η επιχείρηση μείωσε κατά 60% και πλέον την παραγωγή της, επειδή οι προμηθευτές δεν τις παρέχουν πρώτες ύλες. Αρμόδιοι της μητρικής στην Ιταλία δεν ήταν διαθέσιμοι για σχολιασμό της σχετικής δηλώσεως αναφορικά με τη μείωση της παραγωγής στη Βραζιλία, όπου η Parmalat εγκατέστησε τις δραστηριότητές της το 1977, στο πλαίσιο της διεθνούς επεκτάσεώς της. H Parmalat Brasil κατέθεσε αίτηση περί πτωχεύσεως την περασμένη εβδομάδα, λόγω αδυναμίας εκπληρώσεως υποχρεώσεων έναντι των πιστωτών της.

Αviva Plc: 1.200 απολύσεις

Η Aviva Plc, η μεγαλύτερη ασφαλιστική βρετανική επιχείρηση, ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να κλείσει τη θυγατρική της Hill Koyse Hammond (HHH), γεγονός το οποίο θα έχει αποτέλεσμα να χάσουν την εργασία τους 1.600 άτομα. Λεπτομερέστερα, η Aviva, η οποία στη Βρετανία λειτουργεί υπό το εμπορικό σήμα Norwich Union, διευκρίνισε ότι 1.200 εργαζόμενοι θα απολυθούν υποχρεωτικώς. «H λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με το προσωπικό μας είναι δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, οι επικείμενες αλλαγές είναι αναγκαίες προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Norwich UnioInsurance, Πάτρικ Σνόουμπολ.

Αύξησε την προσφορά της

Η MorgaStanley αύξησε χθες την προσφορά της στα 1,6 δισεκατομμύρια στερλίνες για την εξαγορά της βρετανικής Canary Wharf για να υπερφαλαγγίσει ανταγωνιστή της, αλλά σύμφωνα με αναλυτές η διαμάχη που έχει ξεσπάσει προ οκτώ μηνών για την απόκτηση της βρετανικής εταιρείας ακινήτων δεν έχει φθάσει στο τέλος της. Ειδικότερα, η MorgaStanley προσφέρει τώρα 275 πένες ανά μετοχή της Canary Wharf, για να επικρατήσει της καναδικής Brascan, της οποίας η προσφορά αυξήθηκε ενωρίτερα στις 270 πένες ανά μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή