Φλερτ μόνο(;) οι συζητήσεις περί συγχώνευσης Citigroup-Deutsche Bank

Φλερτ μόνο(;) οι συζητήσεις περί συγχώνευσης Citigroup-Deutsche Bank

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν αναμένουμε μια επιθετική πρόταση εξαγοράς και δεν είμαστε, ακόμα, έτοιμοι για μια φιλική συγχώνευση», δήλωσε ο Τζότζεφ Ακερμαν, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, αφού ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 436 εκατομμυρίων ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2003. Παρά ταύτα, η Citigroup, ήτοι ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος του κόσμου, προσέγγισε την Deutsche Bank προκειμένου να συζητηθεί η μεταξύ τους συγχώνευση, δίχως, όμως, να καταλήξουν σε μια συμφωνία, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες των δύο πλευρών. Υπενθυμίζουμε ότι η Citgroup είχε εξετάσει το ενδεχόμενο της εξαγοράς της Deutsche Bank και κατά τη διάρκεια του 2003, αν και οι συνομιλίες με τη γερμανική τράπεζα δεν κατέληξαν πουθενά. Σήμερα, όπως επισημαίνουν οι προαναφερόμενες πηγές, οι επαφές μεταξύ των δύο τραπεζών, τον περασμένο μήνα, εντάθηκαν, αλλά και πάλι κυριαρχεί «σιγήν ισχύος».

Στο πλαίσιο σεμιναρίου επενδυτών που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, ο Τσαρλς Πρινς, διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, δήλωσε, επίσης, χθες ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια συγχώνευση που θα είναι αντίθετη με τη φύση των δραστηριοτήτων του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου. «Μεγαλύτερη βαρύτητα δίδεται στην οργανική ανάπτυξη της Citigroup και σχετικά λιγότερη σημασία σε μεγάλες συναλλαγές», διευκρίνισε ο κ. Πρινς.

Ωστόσο, τα οικονομικά δεδομένα της γερμανικής τράπεζας παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη βελτίωση. Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2003, ύψους 436 εκατομμυρίων ευρώ, δεν ήταν μόνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά αντικατοπτρίζουν επίσης μια ριζική βελτίωση σε σχέση με τα δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου του 2002, όταν είχαν σημειωθεί ζημίες της τάξεως των 105 εκατομμυρίων ευρώ. Ιδιαίτερα αισιόδοξη είναι η Deutsche Bank για τα αποτελέσματα του 2004, καθώς προβλέπει ότι τα προ φόρων κέρδη της σχεδόν θα διπλασιαστούν, αγγίζοντας το 6,5 δισ. ευρώ έναντι των 3,6 δισ. ευρώ του 2003. Τα περσινά καθαρά κέρδη της τράπεζας υπερτριπλασιάστηκαν, φθάνοντας το 1,4 δισ. ευρώ.

Παρά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, η Deutsche Bank υπολείπεται πολλών διεθνών ανταγωνιστών της σε όρους κερδοφορίας, κάτι που εν μέρει αιτιολογείται από τον κυρίαρχο ρόλο που παίζουν οι κρατικές και εμπορικές τράπεζες στη Γερμανία. O κ. Ακερμαν, όμως, στοχεύει στην επίτευξη μετοχικών αποδόσεων της τάξεως του 25%, μέσα στην επόμενη διετία, συγκριτικά με το 13% που σημειώθηκε το 2003. Το μέρισμα της τράπεζας πρόκειται να αυξηθεί από το 1,3%, που ίσχυε μέχρι σήμερα, στο 1,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή