Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια της Ζώνης Ευρώ στο 2,0% και χαρακτήρισε κατάλληλη τη νομισματική της πολιτική, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα βρετανικά επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες και οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν νέες αυξήσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί η EKT μετά τις αποφάσεις επί της νομισματικής της πολιτικής, ο πρόεδρος κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και εξέφρασε την ανησυχία της Τράπεζας σχετικά με την υπερβολική αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος. Προσέθεσε, όμως, ότι δεν πρόκειται να παρασυρθεί η Τράπεζα από τις απόψεις που θα εκφράσουν σήμερα και αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της G7 στο πλαίσιο της συνάντησής τους στη Φλόριντα. Σημειωτέον ότι η εν λόγω συνάντηση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγορών που περιμένουν τις θέσεις της G7 σε σχέση με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση του «Ρόιτερς», ελάχιστοι αναλυτές συναλλάγματος πιστεύουν ότι η G7 θα δηλώσει οτιδήποτε θα μπορούσε να αναχαιτίσει την υποχώρηση του δολαρίου ή να βοηθήσει τους εξαγωγείς της Ζώνης Ευρώ, που αγωνίζονται να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η EKT παρενέβη φραστικά για να αναχαιτίσει την ανοδική πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, αντίθετα, έστειλε χθες μήνυμα στους Βρετανούς καταναλωτές να σταματήσουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από αυτά που διαθέτουν όταν αύξησε τα βρετανικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης φθάνοντάς τα στο 4,0%. H πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών θεωρούσε την αύξηση των βρετανικών επιτοκίων απολύτως αναμενόμενη, καθώς η προηγούμενη αύξησή τους τον Νοέμβριο δεν είχε επαρκή αποτελέσματα. Στη σχετική της ανακοίνωση, άλλωστε, η Τράπεζα της Αγγλίας τονίζει ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη άνοδο της βρετανικής αγοράς κατοικίας και τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Προσθέτει, μάλιστα, ότι «παρά την ανατίμηση της στερλίνας, η συνεχιζόμενη υπερβολική ανάπτυξη καταδεικνύει ότι θα ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά μέσα στην επόμενη διετία».

Οι αγορές αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις των βρετανικών επιτοκίων σαν μια προσπάθεια της Τράπεζας της Αγγλίας να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, μία μερίδα οικονομικών αναλυτών δεν περίμενε τη χθεσινή αύξηση εκτιμώντας ότι η Τράπεζα δεν θα προχωρούσε τώρα σε αύξηση των βρετανικών επιτοκίων, αλλά μετά τη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσής της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, που αναμένεται για την επόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα, πάντως, με πρόσφατη δημοσκόπηση του «Ρόιτερς», οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε νέα αλλαγή της νομισματικής πολιτικής την άνοιξη και πιθανότατα τον Μάιο. Ορισμένοι δεν αποκλείουν μια πιο εσπευσμένη κίνηση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. H πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών συγκλίνει, πάντως, στην εκτίμηση ότι τα βρετανικά επιτόκια θα βρίσκονται στο 4,50% στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Σε ό,τι αφορά την EKT, αντιθέτως, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια πιθανότατα και μέχρι το 2005. Οπως, άλλωστε, τόνισε ο κ. Τρισέ, δεν υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών και αναμένεται ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 2,0% στη διάρκεια του 2004. Τα υφιστάμενα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η οικονομία της Ζώνης Ευρώ αρχίζει να τονώνεται χάρη στις ενισχυμένες εξαγωγές, αλλά ότι οι επιχειρήσεις διστάζουν ακόμη να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Γερμανία: αύξηση της ανεργίας

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Γερμανίας όπου η ανεργία αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 28.000 άτομα σύμφωνα με τη συνήθη μέθοδο υπολογισμού της. Σύμφωνα, βέβαια, με την καινούργια μέθοδο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, που εξαιρεί από τους καταλόγους των ανέργων όσους συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, η ανεργία μειώθηκε κατά 81.000 άτομα. Την ίδια στιγμή, οι παραγγελίες ενισχύονται από την αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό και σημειώνουν αύξηση κατά 1,2% σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με άλλη μέτρηση του «Ρόιτερς», οι παραγγελίες εκτινάχθηκαν κατά 6,5% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2002.

Στη Γαλλία, άλλωστε, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο τον Ιανουάριο φθάνοντας στο -22 από το -25 του Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά δε τον δείκτη προσδοκιών των βιομηχανιών για τη ζήτηση μέσα στο επόμενο τρίμηνο, σημείωσε επίσης άνοδο στο +7 από το +2 του Οκτωβρίου. Παράλληλα, έρευνα που εξεπόνησε το «Ρόιτερς» αυτήν την εβδομάδα κατέδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών της Γαλλίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή