Δυνατότητα πρόβλεψης των προβλημάτων

Δυνατότητα πρόβλεψης των προβλημάτων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασυνήθιστη προσοχή έχει δοθεί στην ανακοίνωση της Deutsche Bank από την αγορά», αναφέρεται σε δημοσίευμα του «The Economist», το οποίο χρονολογείται στις 5 Μαρτίου του 1904, όπου εν συνεχεία επισημαίνεται ότι «αυτό οφείλεται στα λίαν ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν». Φέτος, η Deutsche Bank πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτέλεσματά της (τα οποία θα είναι κάτι λιγότερο από ικανοποιητικά) στις 5 Φεβρουαρίου. Μετά έναν αιώνα, η γερμανική τράπεζα έχει επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής αυτών των πολύτιμων πληροφοριών σε τέσσερις εβδομάδες. Αλλες γερμανικές εταιρείες έχουν διατηρήσει το ίδιο πρόγραμμα παραγωγής αποτελεσμάτων που χρησιμοποιούσαν τον 19ο αιώνα. Το μεγάλο ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI διευκρίνισε ότι δεν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του περσινού έτους πριν από την ετήσια συνέντευξη Τύπου, που είναι δρομολογημένη για τις 31 Μαρτίου. H ημερομηνία αυτή απέχει κατά πολύ από την περίοδο που κάποτε -και συγκεκριμένα προ 100 ετών- οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες ανακοίνωναν τα ετήσια αποτελέσματά τους.

Συγκριτικά με την αργοκίνητη TUI, οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες φαίνονται σαν λογιστικά… αιλουροειδή. Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος -ήτοι, η Citigroup και η General Motors, αντίστοιχα- δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους στις 22 Ιανουαρίου, δηλαδή πολύ νωρίτερα από την προθεσμία των 90 ημερών που δίδεται από την αμερικανική νομοθεσία.

Παρά ταύτα, ούτε η ταχύτητα που διακρίνει τις αμερικανικές εταιρείες στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους δεν είναι τόσο εντυπωσιακή. Κατ’ αρχάς, δεν έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην ταχύτητα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Το 1984, η General Electric είχε δημοσιοποιήσει τα οικονομικά αποτελέσματά της στις 17 Ιανουαρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά τη φετινή ημερομηνία. Το ίδιο έτος, η Citicorp έχει προετοιμάσει τα αποτελέσματά της δύο ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το τρέχον έτος. Δεδομένης της τεχνολογικής προόδου που σημειώθηκε κατά τις δεκαετίες που μεσολάβησαν, δεν θα έπρεπε να αναμένεται η καλύτερη επίδοση των λογιστικών τμημάτων των επιχειρήσεων; H Cisco Systems, μία από τις αμερικανικές εταιρείες που έχουν αναβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό την υποδομή τους για ζητήματα πληροφορικής, πρόκειται να δημοσιοποιήσει στις 3 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα του τριμήνου που έληξε στις 24 Ιανουαρίου. Δεν θα έπρεπε μια εταιρεία σαν τη Cisco, που χαρακτηρίζεται ως μια λίαν τεχνολογικά εξοπλισμένη εταιρεία, να ανακοινώνει τα αποτελέσματά της μία ημέρα μετά τη λήξη μιας οικονομικής περιόδου ή ακόμη και την ίδια ημέρα;

Μια τεχνολογικά εξοπλισμένη εταιρεία διαθέτει συστήματα πληροφορικής, τα οποία είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους που κάθε νέο οικονομικό στοιχείο είναι αυτόματα διαθέσιμο. Πολλές εταιρείες επιδιώκουν την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων, προκειμένου να αποφύγουν το αναπάντεχο. H ιδέα αυτή είχε τόσο μεγάλη απήχηση στην GM που, σήμερα, φημολογείται ότι το αφεντικό της γνωρίζει τα καθαρά κέρδη της δύο εβδομάδες προτού ανακοινωθούν στους επενδυτές. Αλλες εταιρείες, όπως είναι η αμερικανική εταιρεία λιανικού εμπορίου Wet Seal, συγκεντρώνουν πλέον στοιχεία κόστους και εσόδων σε καθημερινή βάση. Σε έκθεση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ -η οποία θα δημοσιευτεί τον Απρίλιο- ο Κένεθ Μακ Γκι, αντιπρόεδρος της Gartner, δηλώνει ότι σήμερα τα περιθώρια του επιχειρηματικού απροσδόκητου είναι πολύ στενά.

Η πεποίθηση του κ. Μακ Γκι είναι ότι οι εταιρείες που διαθέτουν συστήματα πληροφορικής άμεσης αναπροσαρμογής των οικονομικών δεδομένων τους προσφέρει τη δυνατότητα πρόβλεψης των προβλημάτων μιας εταιρείας. Μάλιστα, ο κ. Μακ Γκι εκτιμά ότι οι προαναφερόμενες εταιρείες θα μπορούν μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας να δημοσιοποιούν τα κέρδη τους, ανά μετοχή, σε ημερήσια βάση. H εξέλιξη αυτή θα τους προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή