Ηγούνται της ανάκαμψης οι ΗΠΑ

Ηγούνται της ανάκαμψης οι ΗΠΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική βελτίωση συνέχισαν και τον Δεκέμβριο να παρουσιάζουν οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ, σε μια νέα ένδειξη ότι η χώρα αυτή ηγείται της οικονομικής ανάκαμψης, αφήνοντας αρκετά πίσω τόσο την Ευρώπη όσο και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο σχετικός δείκτης για τις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 133,3, από 131,7 που είχε φθάσει τον Νοέμβριο. Για τις υπόλοιπες χώρες, ο δείκτης του Καναδά έφθασε το 131,7 έναντι 130, εκείνος της Ευρωζώνης σημείωσε οριακή άνοδο στο 123,8, έναντι 123,5, ενώ και η Ιαπωνία κατόρθωσε να παρουσιάσει ελαφρά άνοδο κατά 0,2, στο 102,3.

Από τις «Επτά» πλέον ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, μόνο για την Ιταλία οι προοπτικές φαντάζουν αρνητικές, καθώς ο δείκτης της έπεσε τον Δεκέμβριο στο 106,3 έναντι 107,8 τον Νοέμβριο. Οι αρνητικές προοπτικές της χώρας αυτής σκιάζουν τις συνολικές επιδόσεις της Ευρωζώνης, εν μέσω περιβάλλοντος ανάκαμψης που κρίνεται από τον ΟΟΣΑ ως «μέτρια προς ισχυρή». H πτώση του ιταλικού δείκτη συμπαρέσυρε την Ευρωζώνη, της οποίας ο δείκτης εξαμηνιαίας μεταβολής μειώθηκε για πρώτη φορά μετά επτά συναπτές αυξήσεις. Οσο για τον αντίστοιχο δείκτη της Ιαπωνίας, μειώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, μετά ένα εξάμηνο βελτίωσης.

Η αύξηση του δείκτη στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν πολύ ισχυρότερη από εκείνη των 15 χωρών-μελών της E.E., των οποίων ο δείκτης αυξήθηκε στο 121,9 τον Δεκέμβριο, έναντι 121,5 τον Νοέμβριο. H Βρετανία κατέγραψε κέρδη 0,8 τον Δεκέμβριο, στο 108,7, καθώς και ένατη συνεχή άνοδο του εξαμηνιαίου δείκτη μεταβολής. O δείκτης της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,1, στο 129,2, ενώ ο εξαμηνιαίος δείκτης μεταβολής κατέδειξε ισχυρές αυξήσεις το περασμένο οκτάμηνο, μετά σχεδόν ένα έτος μειώσεων. O δείκτης της Γαλλίας, δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, αυξήθηκε κατά 0,9 μονάδες τον Δεκέμβριο, στις 230,1.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έπονται ιταλικής ανακοίνωσης βάσει της οποίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της χώρας το 2004, χάρις στις καλύτερες από τις αναμενόμενες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ. Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA μετέδωσε ότι, σύμφωνα με αντίγραφο της πιο πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα, οι ΗΠΑ ηγούνται της ανάκαμψης, ενώ η Ασία -ιδιαίτερα η Κίνα- «συμβάλλει σ’ αυτήν». Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, ο κλάδος υπηρεσιών των ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στο ζενίθ επταετίας στις ΗΠΑ, γεγονός που αντικατοπτρίσθηκε και στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία. Ωστόσο, οι ενδείξεις ισχυρής ανάκαμψης δεν συνοδεύθηκαν από την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή