Wanadoo και BBVA πρωταγωνίστησαν στην άνοδο

Wanadoo και BBVA πρωταγωνίστησαν στην άνοδο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, με τη Wanadoo να ηγείται χάρις στις φήμες περί εξαγοράς, από τη France Telecom, του 30% της γαλλικής παροχέως που δεν ελέγχει ακόμα, και με τη βοήθεια των ελπίδων που πυροδότησαν για εύρωστα κέρδη οι ελβετικές τράπεζες UBS και Credit Suisse. H Wanadoo σημείωσε άνοδο κατά 7,8% και οι UBS και Credit Suisse κατά 2,6% έκαστη, εν αναμονή των ανακοινώσεών τους. Αλλη μια τράπεζα, η ισπανική BBVA, είχε ισχυρές επιδόσεις, καταγράφοντας κέρδη ώς και 3,8% μετά την αναβάθμισή της από τη MorgaStanley. Και η γαλλική μηχανοκατασκευαστική Alstom είχε κέρδη 6% όταν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε δύο συμβόλαια με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τους γαλλικούς σιδηροδρόμους, SNCF, αξίας 207 εκ. ευρώ.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, FTSE Eurotop 300, διαμορφώθηκε χθες αυξημένος κατά 1,2%, στις 994,31 μονάδες, ήτοι μόλις οριακά χαμηλότερα από το ζενίθ των 995,93 μονάδων που είχε σημειωθεί στις 28 Ιανουαρίου. Οσο για τον πιο περιορισμένο δείκτη της Ευρωζώνης, DJ Euro Stoxx 50, είχε κέρδη 1,3%, στις 2.870,98 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φαίνονται να ξεφεύγουν από τη δεκαήμερη περίοδο που ξεκίνησε με την ανακοίνωση στοιχείων περί ανεργίας στις ΗΠΑ, βάσει των οποίων η εικόνα δεν διαγράφεται τόσο αισιόδοξη όσο προβλεπόταν, κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ίσως περιμένει ακόμη πριν αυξήσει τα επιτόκια. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψή τους ίσως αποδειχθεί βραχύβια, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για τις καθόλου ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Χθες, το δολάριο έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ, καθώς οι επενδυτές προεξόφλησαν ότι η προειδοποίηση των «επτά» πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, το Σαββατοκύριακο, κατά της «υπερβολικής αστάθειας» στις ισοτιμίες δεν ώθησε σε άμεσες ενέργειες στήριξης του αμερικανικού νομίσματος. Αλλοι, πάντως, εκτιμούν ότι η ισχυρή αύξηση που παρουσίασαν τα κέρδη στα τέλη του 2003 θα διατηρηθεί και στις αρχές του 2004, παρά το αποδυναμωμένο δολάριο.

Τέλος, στις επιμέρους αγορές, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε αυξημένος κατά 0,72%, στις 4.434,4 μονάδες. Ανοδο κατά 1,08% κατέγραψε στο Παρίσι ο CAC 40, διαμορφούμενος στις 3.663,73 μονάδες. Στο Μιλάνο, ο MIB 30 κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,03%, στις 27.849 μονάδες, ενώ στην αγορά της Φρανκφούρτης ο Xetra DAX έκλεισε μειωμένος κατά 1,33%, στις 4.098,97 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή