EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΠΕΚ: Να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς ποσοστώσεων

Υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος των ποσοστώσεων στην παραγωγή πετρελαίου είναι οι εκπρόσωποι του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών κρατών του ΟΠΕΚ, οι οποίοι αρχίζουν σήμερα τις διαβουλεύσεις τους στο Αλγέρι, με θέμα το ύψος της παραγωγής του «μαύρου χρυσού» ώστε να μη διαταραχθεί η τιμή του στη διεθνή αγορά. Ειδικότερα, οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ απηύθυναν έκκληση σε όλα τα μέλη του οργανισμού να εφαρμόσουν όσο το δυνατόν αυστηρότερα το ισχύον καθεστώς των ποσοστώσεων. H προσήλωσή τους στο σημερινό καθεστώς των ποσοστώσεων παραγωγής, σύμφωνα με τους αρμοδίους του ΟΠΕΚ, θα διατηρήσει την τιμή του πετρελαίου στο ύψος που βρίσκεται και σήμερα. Επιδίωξή τους είναι να μην υποχωρήσει αισθητά η τιμή του πετρελαίου κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν θα μειωθεί η ζήτηση για εποχικούς λόγους, και συγκεκριμένα λόγω βελτιώσεως των καιρικών συνθηκών. Κατά τη χθεσινή άφιξη των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ στο Αλγέρι, ουδείς εξ αυτών μίλησε ανοικτά για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να μη διαταραχθεί η τιμή του στη διεθνή αγορά. Είναι πολύ πιθανόν η προοπτική αυτή να μη συζητηθεί επισήμως στη σημερινή σύνοδο των υπουργών στο Αλγέρι. Αυτό εικάζεται και από σχετική δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Αλγερίας, Τσακίμπ Κελίλ. Σημειωθήτω ότι ο ΟΠΕΚ, ο οποίος ελέγχει το ήμισυ της διεθνούς παραγωγής πετρελαίου, παράγει επί πλέον 1,75 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πετρέλαιο, ξεπερνώντας το επίσημο επίπεδο των 24,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη-μέλη του εν λόγω οργανισμού. Ενδεικτικώς να αναφερθεί ότι η τιμή του πετρελαίου τον περασμένο μήνα είχε φθάσει στη διεθνή αγορά τα 36 δολάρια το βαρέλι.

Στα ύψη η ανεργία στην Ελβετία…

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών έφθασε ο αριθμός των ανέργων στη Ελβετία, τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς οι επιχειρηματίες είναι διστακτικοί στην πρόσληψη νέου προσωπικού, λόγω της αβεβαιότητος αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομίας της χώρας. Ειδικότερα, το ποσοστό των ανέργων έφθασε τον περασμένο μήνα στο 4,3% -το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 1998- έναντι 4,1% που ήταν τον μήνα Δεκέμβριο. Σε ανακοινωθέν του το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας διευκρινίζει ότι τον μήνα Ιανουάριο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 5.328 άτομα, στα 168.163 άτομα. Στατιστικά στοιχεία τα οποία εδόθησαν προσφάτως στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν ότι τα νοικοκυριά στην Ελβετία εξακαλουθούν να διακατέχονται από απαισιοδοξία σχετικά με την πορεία της οικονομίας στη χώρα, καθώς και από την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

…ανοδικά και στις ΗΠΑ

Αισιόδοξος είναι ο Λευκός Οίκος ότι θα μπορέσει να δαμάσει εφέτος την ανεργία με τη δημιουργία 2,6 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας. Παρά τη σχετική αισιοδοξία στην ετήσια προεδρική οικονομική έκθεση, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο αριθμός των ανέργων -πλην του αγροτικού τομέα- ενδέχεται εφέτος να αυξηθεί στα 132,7 εκατομμύρια άτομα έναντι 130,1 εκατομμυρίων ατόμων το 2003. Σε ανακοινωθέν που συνοδεύει την έκθεση, ο πρόεδρος Μπους αναφέρει ότι «όσο προχωράει το 2004, η αμερικανική οικονομία γίνεται όλο και πιο ισχυρή».

Η PeopleSoft απέρριψε την Oracle

O παροχέας λογισμικού PeopleSoft Inc. απέρριψε χθες την προσφορά ύψους 9,4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του από την ανταγωνιστική του επιχείρηση Oracle Corp. Σε σχετικό ανακοινωθέν διευκρινίζει ότι η επιθετική προσφορά της δεύτερης εξακολουθεί να υποτιμά την αξία της PeopleSoft Inc. H PeopleSoft θεωρεί πως η προσφορά της Oracle Corp. κατά 26 δολάρια ανά μετοχή της PeopleSoft Inc. είναι ανεπαρκής. Εκπρόσωποι της Oracle μετά την απόρριψη της προσφοράς της δεν ήταν διαθέσιμοι γιά κάθε σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή