Νέα σενάρια εξαγορών ευρωπαϊκών τραπεζών

Νέα σενάρια εξαγορών ευρωπαϊκών τραπεζών

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκεί όπου διαψεύδονται, εκεί αναζωπυρώνονται, διατηρώντας ζωντανό το ενδιαφέρον του Τύπου, κυρίως δε των αγορών. O λόγος για τις χαρακτηριζόμενες πλέον ως «θέμα χρόνου» εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά πιθανόν και με τη συμμετοχή τραπεζικών κολοσσών από την άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Αξιοσημείωτο είναι το χθεσινό παράδειγμα, του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Γερμανίας, Hypo Vereinsbank Group (HVB), του οποίου η τιμή της μετοχής υποχώρησε έως και κατά 2,6% εν μέσω έντονης φημολογίας περί επικείμενης -εκ μέρους της- εξαγοράς της Commerzbank. H πτώση τιμής της μετοχής της HVB αποδίδεται στις εκτιμήσεις ότι ίσως χρειασθεί να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά.

Δεν ήταν όμως μόνον η φημολογία που κατέκλυζε τους επενδυτικούς κύκλους. Χθεσινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενο σε πληροφορίες «εμπειρογνωμόνων», υποστήριζε ότι επίκειται πράγματι -και μάλιστα άμεσα- εξαγορά της Commerzbank από τη HVB. Γεγονός είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της HVB, Ντίτερ Ραμπλ, δήλωνε μόλις προ μηνός ότι βλέπει θετικά τη συγχώνευση της τράπεζας, την οποία διοικεί με την Commerzbank, την τρίτη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα από απόψεως περιουσιακών στοιχείων.

Η χρηματιστηριακή αξία της Commerzbank ενισχύθηκε χθες έως και κατά 2,1%. Σε ό,τι αφορά πάντως τη HVB, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία της αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του 2003 σε ποσοστό 45% και από τις αρχές του έτους φέτος κατά 10% ακόμη. Σε μεγάλο βαθμό, τα κέρδη της μετοχής πέρυσι αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής θέσης της τράπεζας, που είχε ως αποτέλεσμα και 11.100 απολύσεις, καθώς και τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της, αξίας άνω των 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της, που είχε πληγεί από την αύξηση των επισφαλών δανείων. O Ντίτερ Ραμπλ έχει αφήσει ανοικτό και το ενδεχόμενο προσέγγισης της Deutsche Bank, της οποίας οι διαπραγματεύσεις -για τον ίδιο λόγο- με τον κολοσσό της Citigroup διεκόπησαν, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών. Ωστόσο και αυτό το θέμα θεωρείται ακόμη «ανοικτό».

Αναδιάρθρωση

Η αναδιάρθρωση της γερμανικής αγοράς παροχής τραπεζικών υπηρεσιών έχει ήδη καθυστερήσει, με κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι τράπεζες, οι οποίες ελέγχονται από το Δημόσιο, και που με τη σειρά τους ελέγχουν το 50% της εγχώριας λιανικής τραπεζικής αγοράς, παραμένουν «ανέγγιχτες» από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι κοινοπρακτικές τράπεζες δεν επιδεικνύουν επίσης καμία προθυμία για συγχωνεύσεις με ιδιωτικές. Πολλοί διερωτώνται ποιες επιλογές έχει τελικώς, πράγματι, η HVB; H Dresdner Bank αποτελεί ήδη μέλος του ομίλου της Allianz, αντιπροσωπεύοντας μια επιχειρηματική κίνηση με ιδιαίτερα προβλήματα, με δεδομένο ότι η Dresdner ατνιμετωπίζει καίριο έλλειμμα κερδοφορίας. H συγχώνευσή της με την Commerzbank προσφέρεται μεν ως μία λύση, δεν είναι όμως ιδανική, καθώς θα δημιουργούσε μια τραπεζική δύναμη σχεδόν ισοδύναμη -ή λίγο μεγαλύτερη- της σημερινής «πρώτης», της Deutsche Bank, ενώ βάσει των διεθνών δεδομένων, η τράπεζα που θα προέκυπτε δεν θα ήταν αρκετά μεγάλη για να οδηγήσει σε ικανοποιητικές οικονομίες κλίμακος. Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι θεμιτή για τη γερμανική αγορά θα ήταν μια συγχώνευση της Deutsche Bank με τη HVB, καθώς θα δημιουργούσε μια μεγάλη γερμανική δύναμη, ικανή να ανταγωνισθεί τις υπόλοιπες δυναμικά στη διεθνή αγορά.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αισθάνονται ολοένα και μεγαλύτερη την ανάγκη να προχωρήσουν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις υπό την έμμεση αλλά σαφή πίεση ανάλογων κινήσεων αμερικανικών τραπεζών. Ηταν μόλις προ μηνός, που η J.P. MorgaChase & Co. εξαγόραζε την Bank One Corp. έναντι 55,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ είχε προηγηθεί το φθινόπωρο η έναντι 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της FleetBostoFinancial Corp. από την Bank of America Corp.

Πάντως, εκπρόσωπος του ομίλου HVB δήλωνε χθες «ουδέν σχόλιον» για τη φημολογία που κατέκλυζε την αγορά σχετικώς με επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, αλλά δεν δίστασε να επαναλάβει ότι «πράγματι, στη Γερμανία, όλοι συζητούν με όλους για πιθανές συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο…». Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα σαφές…».

Οι Αμερικανοί

Με τους «Αμερικανούς» να παραμένουν πιθανοί μέτοχοι στις εξελίξεις -μάλλον μέσω της Citigroup-, άλλες ξένες τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η ελβετική Credit Suisse Group και η γαλλική BNP Paribas SA, έχουν επίσης εκδηλώσει ανοικτά ενδιαφέρον να επεκταθούν στη γερμανική αγορά λιανικής τραπεζικής. Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές τράπεζες, πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην Deutsche Bank, όχι μόνο διότι είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, αλλά κυρίως λόγω της σημαντικής παρουσίας της στην αγορά παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, αλλά και στις αγορές λιανικής τραπεζικής άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ετσι, εκτιμήσεις αναφέρονται σε «σίγουρη» επικείμενη εξαγορά της Deutsche Bank από αμερικανική τράπεζα, η οποία ενδέχεται να εκδηλωθεί μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή