«Μνηστήρας» με 30 δισ. δολ. η Vodafone

«Μνηστήρας» με 30 δισ. δολ. η Vodafone

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίμημα μεγαλύτερο των 30 δισ. δολαρίων φημολογείται ότι θα προσφέρει η βρετανική Vodafone για την απόκτηση της αμερικανικής AT&T Wireless, με την προθεσμία για την υποβολή των σχετικών προτάσεων να λήγει την Παρασκευή, στις 13 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Vodafone, που είναι μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του κόσμου σε όρους κερδοφορίας, δεν έχει διευκρινίσει, ακόμη, τις προθέσεις της. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Vodafone παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που συντελούνται στις ΗΠΑ και διερευνά εάν εξαγορά της AT&T Wireless, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων της.

Εν τω μεταξύ, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Σημειωτέον ότι η Cingular έχει ήδη καταθέσει ανεπίσημη πρόταση για την εξαγορά της AT&T Wireless, ύψους 30 δισ. ευρώ ή 11 δολαρίων για κάθε μετοχή της δεύτερης, σε μορφή ρευστού, σύμφωνα με πηγές που είναι προσκείμενες στις εξελίξεις. H Cingular είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και ελέγχεται από την SBC Communications και την BellSouth Corp..

H κατάθεση αντιπρότασης εκ μέρους της Vodafone μπορεί να σηματοδοτήσει την εκ νέου χάραξη μιας επεκτατικής πολιτικής της εταιρείας, υπό την αιγίδα του νέου διευθύνοντος συμβούλου της βρετανικής εταιρείας, Αρούν Σαρίν, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία της προ έξι μηνών. Το 1999 η Vodafone είχε καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Air Touch, ύψους 66,5 δισ. δολαρίων και το 2000 είχε προχωρήσει στην εξαγορά της γερμανικής Mannesmann, καταβάλλοντας τίμημα 180 δισ. ευρώ.

Σήμερα, οι αναλυτές της αγοράς και οι μέτοχοι της Vodafone διατηρούν μια επιφυλακτική στάση σ’ ό,τι αφορά τα οφέλη που θα εξασφαλιστούν από την απόκτηση της προβληματικής AT&T Wireless. Ενας λόγος είναι ότι ο βρετανικός κολοσσός θα πρέπει να διαθέσει σε πώληση το 45% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, VerizoWireless. Από τότε που ανακοινώθηκε ότι η AT&T Wireless διατίθεται σε πώληση, στις 22 Ιανουαρίου, η μετοχή της Vodafone έχει απωλέσει περισσότερο από το 8% της αξίας της.

Στόχος της Vodafone ήταν να αποκτάει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο των ξένων περιουσιακών στοιχείων, αν και τον τελευταίο καιρό επενδύει σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες κατέχουν την πρώτη ή τη δεύτερη θέση στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται. Ωστόσο, το μερίδιο της AT&T Wireless στον αμερικανικό κλάδο κινητής τηλεφωνίας ανέρχεται στο 17% και δέχεται έντονες πιέσεις από την αύξηση του εγχώριου ανταγωνισμού. Από την άλλη πλευρά, η εξαγορά της AT&T Wireless θα της ανοίξει το δρόμο στη Vodafone για την επέκταση των δραστηριοτήτων και του εμπορικού ονόματός της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. H τελική αντίδραση της αγοράς στη σύναψη μιας συμφωνίας θα κριθεί από το εάν η Vodafone θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί ένα ικανοποιητικό τίμημα για την πώληση του μεριδίου που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της VerizoWireless, το οποίο αξιολογείται στα 20 με 25 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τους όρους της κοινοπραξίας VerizoWireless-Vodafone, η τελευταία διατηρεί το δικαίωμα πώλησης μεριδίου αξίας μέχρι και 20 δισ. δολαρίων που κατέχει στο κεφάλαιο της πρώτης στη VerizoCommunications, σε δύο τμήματα μέχρι το 2007. Εάν η Vodafone αποφασίσει να πουλήσει στη VerizoCommunications τμήμα του μεριδίου που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της VerizoWireless, τότε η αξία του θα προσδιοριστεί από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές. H VerizoCommunications έχει ήδη παραδεχθεί ότι θα ήθελε να εξαγοράσει το μερίδιο της Vodafone στην VerizoWireless.

Οπως επισημαίνουν οι παρατηρητές της αγοράς, η Vodafone θεωρείται ένας ισάξιος ανταγωνιστής της Cingular, στην περίπτωση που αποφασίσει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την εξαγορά της AT&T Wireless. Παράλληλα, όμως, η Cingular μπορεί να επιτύχει μια σημαντική εξοικονόμηση κόστους από την εξαγορά της AT&T Wireless, καθότι θα έχει τη δυνατότητα ενοποίησης των δύο δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή