Οριακά κέρδη στη σκιά της ομιλίας Γκρίνσπαν

Οριακά κέρδη στη σκιά της ομιλίας Γκρίνσπαν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύθηκαν μεν χθες οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε νέα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, ωστόσο τα κέρδη τους περιορίστηκαν σε «οριακά» στο τέλος των συνεδριάσεων. Το επενδυτικό κοινό επέλεξε να τηρήσει στάση αναμονής, εν όψει της κατάθεσης χθες, στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, με θέμα την αμερικανική νομισματοπιστωτική πολιτική. H κατάθεση του κ. Γκρίνσπαν άρχισε στις 16.00 GMT, «ευνοώντας» όσο περνούσε η ώρα το ευρώ, καθώς η αίσθηση που δημιουργήθηκε για άλλη μία φορά από τα λόγια του κ. Γκρίνσπαν είναι ότι δεν επίκειται, στο εγγύς μέλλον -και παρά τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας- αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Μεγάλος κερδισμένος χθες και στην Ευρώπη ήταν πάντως ο κλάδος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μετά την είδηση -που προερχόμενη από τις ΗΠΑ, κυριάρχησε χθες- ότι η μεγαλύτερη εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης, η Comcast, προσφέρει 54 δισ. δολάρια και αναλαμβάνει το αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων χρέος της Disney, για να την αποκτήσει. Με το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς, η τιμή της μετοχής της Disney αυξήθηκε κατά 15%, επηρεάζοντας μετοχές του ευρύτερου κλάδου στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους εκείνη της Vivendi, που σημείωσε αρχικώς άνοδο έως και κατά 4,4%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2002, κλείνοντας ενισχυμένη κατά 1,7%, και με τον κλαδικό δείκτη επίσης με άνοδο, της τάξεως του 1,26%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τιμή της μετοχής του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ΡroSiebeέκλεισε ενισχυμένη κατά 2,3%, του βρετανικού ITV κατά 3,1% και του δισκογραφικού ομίλου EMI, σε ποσοστό 5,9%. Εμπειρογνώμονες έκαναν χθες λόγο για την ανάκαμψη της αγοράς εξαγορών και συγχωνεύσεων διεθνώς, καθώς τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούνται εκ νέου μεγάλες συμφωνίες, τις οποίες χαρακτήρισαν ως «θετικό στοιχείο για τις αγορές».

Στους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται και η γαλλική Alstom, της οποίας η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κατά 6,5%, στα δύο ευρώ, μετά την εξασφάλιση συμβολαίου για την προμήθεια ντιζελομηχανών στους γαλλικούς σιδηροδρόμους. H αξία του συμβολαίου φθάνει στα 1,065 δισ. ευρώ και στην κοινοπραξία που θα αναπτύξει τις μηχανές συγκαταλέγεται και η Siemens, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ενισχύθηκε χθες κατά 0,9%, στα 67,4 ευρώ. Αντιθέτως, η γαλλική Τhomsoείδε την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί χθες κατά 7%, στα 16,7 ευρώ, λόγω της σημαντικής μείωσης της κερδοφορίας της το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή