Αιφνίδια πρόταση εξαγοράς της Disney

Αιφνίδια πρόταση εξαγοράς της Disney

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφορά ύψους άνω των 54 δισ. δολαρίων σε μετοχές υπέβαλε αιφνιδίως χθες η Comcast Corp για την εξαγορά της Walt Disney Co, σε μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να εντάξει μία από τις γνωστότερες εταιρείες MME του κόσμου στους κόλπους της υπ’ αριθμόν 1 παροχέως καλωδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ. H Comcast -η οποία υπέβαλε την προσφορά σε μια εποχή κατά την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Μάικλ Αϊσνερ, δέχεται πιέσεις από τους μετόχους για να αποχωρήσει- ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα συνδυάσει τον πλούτο του ψυχαγωγικού προγράμματος της Disney και το τεράστιο δίκτυο διανομής της ίδιας. H συμφωνία, δε, αποτελεί την αιχμή του δόρατος του διευθύνοντος συμβούλου της Comcast, Μπράιαν Ρόμπερτς, ο οποίος θεωρείται «βετεράνος» τέτοιων κινήσεων και το 2002 υπήρξε ο «αρχιτέκτονας» της εξαγοράς των περιουσιακών στοιχείων της AT&T στον χώρο των καλωδιακών υπηρεσιών, ύψους 72 δισ. δολαρίων. Σε επιστολή του προς τον κ. Αϊσνερ, ο κ. Ρόμπερτς υποστηρίζει ότι «όπως έχετε τονίσει επανειλημμένως, μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Disney αφορά την επιθετική υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών που θα ενισχύσουν τον τρόπο δημιουργίας και διανομής του περιεχομένου της Disney».

Αν τελικά υπάρξει συμφωνία, η Disney θα μπορέσει μέσω της Comcast να ανταγωνιστεί τους μεγάλους ομίλους MME, Time Warner και News Corp. Με αυτές, άλλωστε, τις προσδοκίες η τιμή της μετοχής της Disney -η οποία είχε σημειώσει κατακόρυφη πτώση, πρόσφατα, λόγω της αποτυχίας της εταιρείας να ανανεώσει τη σημαντική συνεργασία της με την εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων Pixar, λόγω διαφωνιών σε οικονομικά θέματα- εκτοξεύθηκε κατά 16% πριν από το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης, ενώ αντίθετα εκείνη της Comcast σημείωσε πτώση κατά 8%. H συμφωνία θα συνδυάσει το κινηματογραφικό στούντιο και τα θεματικά πάρκα της Disney, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC και το αθλητικό δίκτυο ΕSΡμε τα 21 εκατομμύρια συνδρομητών στις καλωδιακές υπηρεσίες της Comcast. H τελευταία πρότεινε την ανταλλαγή 0,78 της μετοχής της για κάθε μετοχή της Disney, αποτιμώντας έτσι την Disney στα 26,47 δολάρια ανά μετοχή, ήτοι κατά 10% υψηλότερα έναντι της τιμής της μετοχής της Disney στο κλείσιμο της Τρίτης. H Comcast υπολόγισε τη συμφωνία στα 66 δισ. δολάρια, αν αναλάβει και το χρέος της Disney, ύψους 11,9 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την Comcast, η προσφορά δόθηκε στη δημοσιότητα εφόσον προηγουμένως ο κ. Αϊσνερ αρνήθηκε να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις. Οπως τονίζουν οι αναλυτές, «το διοικητικό συμβούλιο της Disney δέχεται τεράστιες πιέσεις από τα διαφωνούντα πρώην μέλη, Ρόι Ντίσνεϊ και υποστηρικτές του, κάτι που δείχνει ότι ίσως αποδειχθεί δεκτικό σ’ αυτήν την προσφορά εξαγοράς. Παρ’ όλα αυτά, ενδεχομένως η προσφορά της Comcast να χρειαστεί να αυξηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι σήμερα δεν είναι πολύ υψηλότερη έναντι της τιμής στην αγορά». O Ρόι Ντίσνεϊ, ανιψιός του ιδρυτή της εταιρείας Γουόλτ Ντίσνεϊ, και ο Στάνλεϊ Γκολντ, επιχειρούν να απομακρύνουν τον κ. Αϊσνερ, τον οποίο κατηγορούν για κακοδιαχείριση της Disney κατά την τελευταία δεκαετία. O Ρόι Ντίσνεϊ ασκεί πιέσεις για καταψήφιση της επανεκλογής του κ. Αϊσνερ και άλλων τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου στην επερχόμενη συνέλευση των μετόχων, στις αρχές του επόμενου μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή