H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναι… O Αλαν Γκρίνσπαν χθες δεν είχε κανένα ενδοιασμό. Ηταν «ωμός» για τα οφέλη του ασθενούς δολαρίου και «γενναιόδωρος» για τις προοπτικές των μηδενικών επιτοκίων. Ναι… O Αλαν Γκρίνσπαν είναι πρόθυμος προς το παρόν να συνεχίσει να προσφέρει το «τζάμπα χρήμα». Απόψεις και ελπίδες που προκάλεσαν «πυρετική» ζήτηση στη Wall Street και άλμα του δείκτη Dow Jones στα υψηλότερα επίπεδα 29 μηνών. Οι επενδυτές, επανεκτιμώντας τη γενναιοδωρία του Αλαν Γκρίνσπαν, αντλώντας δύναμη και δυναμική από την τακτική του, αγόραζαν πυρετωδώς τις σταρ μετοχές των blue chips. Φυσικά, όλες οι κινήσεις της FED και του Αλαν Γκρίνσπαν είναι προληπτικές και επιθετικές, διασφαλίζοντας αρκούντως την αμερικανική οικονομία. O Αλαν Γκρίνσπαν, που κατέθεσε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναλύοντας τις εκτιμήσεις της Τράπεζας για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, θα ολοκληρώσει σήμερα την κατάθεσή του στη Γερουσία.

Χθες, ο Αλαν Γκρίνσπαν ήταν σαφής για τις συνέπειες της περαιτέρω χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο μακροπροθέσμως την υγεία της οικονομίας. Ηδη τα αναπτυξιακά μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά, υπογράμμισε. Φυσικά ο κ. Γκρίνσπαν, όπως κάθε κεντρικός τραπεζίτης, είναι υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας… Ομως τώρα, που το πλεόνασμα γίνεται ραγδαία balloning έλλειμμα, είναι καθήκον του να προειδοποιεί. Βεβαίως, πάντοτε ο Αλαν Γκρίνσπαν σε θεωρητικό επίπεδο διαφωνούσε με την αποδοχή της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, όμως, όταν χρειάστηκε, την είχε υποστηρίξει πειστικά και ο ίδιος.

Αντίθετα, το δολάριο κατέρρευσε, με συνέπεια το ευρώ να ανέλθει στα 1,2836 δολάρια και να πλησιάσει στα ύψη-ρεκόρ των 1,2898 δολαρίων. H στερλίνα συνέχισε την αλματώδη ανοδική της πορεία, ανερχόμενη στα 1,8890 δολάρια, δηλαδή σε νέα ύψη ένδεκα ετών. Επίσης, το δολάριο έπεσε στα 105,18 γιεν και στα 1,2431 ελβετικά φράγκα. «H πτώση του δολαρίου δεν έχει αναθερμάνει τις πληθωριστικές πιέσεις προς το παρόν», επισήμανε ο Αμερικανός τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η πτώση αυτή είναι σωτήρια για την άμβλυνση των εμπορικών ανισορροπιών». Οι αγορές χρήματος άκουσαν το μήνυμα αυτό του Αλαν Γκρίνσπαν, που ακυρώνει το πρόσφατο ανακοινωθέν της συνόδου των οικονομικών υπουργών και των κεντρικών τραπεζιτών του G-7, στη Φλόριντα της Αμερικής.

Στο νέο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών του «Ομίλου των 7» (G7) πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς- προστέθηκε επισήμως η παράγραφος ότι δεν είναι «ευπρόσδεκτες» οι ακραίες ταλαντώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι βίαιες νομισματικές κινήσεις, που προκαλούν κραδασμούς στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οντως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) εξασφάλισαν ένα φιλικό προς τις απόψεις τους ανακοινωθέν. Οι Γαλλογερμανοί επιθυμούσαν να καταγραφούν επισήμως οι παρενέργειες της αναταραχής των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο ευρώ από τη βίαιη πτώση του δολαρίου. Και το πέτυχαν.

Ομως, απέτυχαν να αποσπάσουν μια συμφωνία για κοινές παρεμβάσεις.

Παράλληλα, το ανακοινωθέν (ξανα)καλεί τις χώρες των οποίων τα νομίσματα στερούνται «flexibility» (δηλαδή δεν κυμαίνονται ελεύθερα), να αλλάξουν πολιτική, φωτογραφίζοντας ξανά και ξανά κυρίως την Κίνα, αλλά και την Ιαπωνία.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν έχει άλλη διέξοδο από το να μειώσει το επιτόκιο του ευρώ. H εύνοια των αγορών έχει επικεντρωθεί κυρίως στο ευρώ επειδή προσφέρει υψηλή απόδοση επιτοκίων. Τα ιαπωνικά και τα αμερικανικά επιτόκια είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ισχυροτέρων οικονομικώς κρατών, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε αξίες εκπεφρασμένες σε γιεν και δολάρια να μην είναι ελκυστικές και αποδοτικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του ευρώ. Να θυμίσω ότι τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα επί οκτώ χρόνια, τα επιτόκια του δολαρίου στο 1% και το επιτόκιο του ευρώ στο 2%, ενώ τα βρετανικά επιτόκια αυξήθηκαν εκ νέου την περασμένη Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου στο 4%, ενισχύοντας την ήδη μεγάλη διαφορά τους με το επιτόκιο του δολαρίου και με το επιτόκιο του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή