H άνοδος της ισοτιμίας της στερλίνας θα πλήξει τις εξαγωγές

H άνοδος της ισοτιμίας της στερλίνας θα πλήξει τις εξαγωγές

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες απογοητεύσεις είναι πολύ πιθανό να επιφυλάξει η άνοδος της ισοτιμίας της στερλίνας στους Βρετανούς εξαγωγείς, οι οποίοι ελπίζουν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ευνοήσει τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Το βρετανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα νομίσματα περιφερειών που εμφανίζουν ενδείξεις ταχείας ανάκαμψης, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ασία, καθιστώντας πιο ακριβές τις βρετανικές εξαγωγές προς αυτές. Αντίθετα, έναντι του ευρώ, η στερλίνα έχει κάπως αποδυναμωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, προσφέροντας έτσι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους εξαγωγείς της Βρετανίας. Ωστόσο, τα νέα από την ευρωπαϊκή ενδοχώρα είναι κι αυτά δυσάρεστα, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η οποία αναλογεί περίπου στο 60% της βρετανικής αγοράς εξαγωγών, είναι τόσο βραδεία ώστε αναπόφευκτα η ζήτηση να παραμένει υποτονική.

Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση της τάξης σχεδόν του 10% τον Νοέμβριο, διαμορφούμενες στα 2,3 δισ. στερλίνες, παρά την ταχεία ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, «το θέμα είναι απλό: το είδος της παγκόσμιας ανάκαμψης που φαίνεται να υλοποιείται δεν είναι αυτό που θα επιθυμούσε η Βρετανία, από τη στιγμή που η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου παραμένει στα σημερινά επίπεδα. Ετσι, εγείρονται αμφιβολίες για τον βαθμό στον οποίο μπορεί να εξαρτάται η Βρετανία από μια ανάκαμψη βασισμένη στις εξαγωγές».

Το δολάριο δέχθηκε ευρύτατες πιέσεις, καθώς επικρατεί η άποψη ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχόντων λογαριασμών των ΗΠΑ δεν είναι βιώσιμο και η αμερικανική κυβέρνηση ευνοεί την πτώση του προκειμένου να διορθωθεί αυτή η ανισορροπία. H ισοτιμία της στερλίνας κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα αλυσιδωτά ρεκόρ 11ετίας έναντι του δολαρίου, διαμορφούμενη σε επίπεδα άνω του 1,86 δολαρίου. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν στα ισχύοντα χαμηλά επίπεδα του 1%. Παρ’ όλα αυτά, και παρότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές από τον Νοέμβριο, στο 4%, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τον καταναλωτικό δανεισμό και τις υπέρογκες τιμές των κατοικιών, εγείρει προσδοκίες νέας αύξησης, ίσως και στο 4,75% ως στα τέλη του έτους, με την εκτίμησή της ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει κατακόρυφη άνοδο. Βάσει αυτής, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που βρίσκεται στα επίπεδα του 1,3% σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί στο 2% σε δυο χρόνια.

Πριν από την τελευταία της κίνηση, η Τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι η ανατίμηση της στερλίνας δεν αποτελεί λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας, καθώς το νόμισμα παραμένει σχετικά σταθερό με εμπορική στάθμιση. Πάντως, η αύξηση των επιτοκίων συμβάλλει στην περαιτέρω ανατίμηση του νομίσματος και συνεπώς στη διαιώνιση του προβλήματος των εξαγωγών. Από τον Ιανουάριο του 2003, η ισοτιμία της στερλίνας έχει αυξηθεί κατά 17% έναντι των οικονομιών που συναλλάσσονται σε δολάρια, ενώ έχει αποδυναμωθεί κατά 8% έναντι του ευρώ. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της αύξησης έγινε πρόσφατα. Από τις αρχές Δεκεμβρίου ώς τα μέσα Ιανουαρίου, η τιμή της στερλίνας αυξήθηκε περίπου κατά 8% έναντι του δολαρίου. Παρότι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ανάκαμψη των βρετανικών εξαγωγών θα κριθεί κυρίως από τους ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης, παραδέχονται ότι η ισχυρή στερλίνα δεν θα συμβάλει θετικά σ’ αυτήν. Τονίζουν, δε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να μεταμορφωθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης σε εγχώρια ζήτηση», αν και «στην πραγματικότητα, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό προτού η ανάκαμψη γίνει φανερό ότι επηρεάζει τις βρετανικές εξαγωγές. Σαφώς η ισχύς της στερλίνας έναντι του δολαρίου δεν βοηθάει τις βρετανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ελπίζουμε όμως ότι η ισοτιμία θα αντισταθμισθεί από την ισχυρή ζήτηση αυτής της χώρας».Ρόιτερς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή