ΕΒΔΟΜΑΔΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργεντινή, Τουρκία και Περού εκτός των επενδυτικών επιλογών του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου των Ηνωμένων Πολιτειών

Εκτός επενδυτικών επιλογών θα βρεθούν η Αργεντινή, η Τουρκία και το Περού, όσον αφορά τις τοποθετήσεις του Calpers, του μεγαλύτερου Συνταξιοδοτικού Ταμείου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο οποίο υπάγονται οι δημόσιοι υπάλληλοι της Καλιφόρνιας. Οι εν λόγω χώρες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, που ορίζει το Ταμείο για τις αναδυόμενες αγορές, εν αντιθέσει με τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, το Μεξικό και τη Βραζιλία μεταξύ άλλων. Οι προϋποθέσεις αυτές σχετίζονται με τις επιδόσεις των υπό εξέταση κρατών σε τομείς όπως η αποδοτικότητα των αγορών, οι πρακτικές της εταιρικής διακυβέρνησης, η πολιτική σταθερότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. O οργανισμός με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων διατυπώνει τις εκτιμήσεις του περί επενδυτικών επιλογών στην ετήσια έκθεσή του. Το κείμενο θεωρείται ως μοχλός αγορών στις χώρες που βαθμολογήθηκαν ευμενώς από το Calpers, και ως θρυαλλίδα διαμαρτυριών από εκείνες, οι οποίες δεν επέτυχαν καλές επιδόσεις? ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος της εκθέσεως δεν είναι τόσο άμεσος όσον αφορά την απόδοση των επενδύσεων στις εκάστοτε αγορές.

Αυξήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα

Αύξηση σε ποσοστό 13,6% παρουσίασαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) στην Κίνα τον Ιανουάριο, εν συγκρίσει με τα δεδομένα που ίσχυαν προ ενός έτους. Συγκεκριμένα, έφθασαν τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αποδεικνύοντας ότι ολοένα και περισσότερες ξένες εταιρείες στρέφονται στην κινεζική αγορά, η οποία διαθέτει και φθηνά εργατικά χέρια αλλά και εύπορους καταναλωτές. Τα σχετικά ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, το οποίο επίσης ανέφερε ότι και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των ξένων επενδύσεων, στοιχείο, που καταδεικνύει τις μελλοντικές τάσεις της αγοράς, παρουσίασε αύξηση κατά 10,4% σε ετήσια βάση τον ίδιο μήνα και έφθασε τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναθερμάνθηκαν με μία αύξηση άνω του 34% τον Δεκέμβριο μετά μία δραστική συρρίκνωσή τους. Πάντως, συνολικά το 2003 είχαν μικρή ενίσχυση μόλις κατά 1,4% στα 53,5 δισ. δολάρια εξαιτίας των συνεπειών του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Κοινοτική ενίσχυση 15,4 δισ. ευρώ σε Βουλγαρία – Ρουμανία

Οικονομική ενίσχυση ύψους 15,4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προσφερθεί στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία μετά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία τοποθετείται το 2007. H αντίδραση αμφοτέρων των κρατών ήταν ευνοϊκή, ενώ ειδικά η Ρουμανία υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις αυτές αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός της για εισδοχή στην E.E. εντός τριετίας συνάδει με την πραγματικότητα. Οπως ανέφεραν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, η προαναφερθείσα προσφορά είναι και γενναιόδωρη και ρεαλιστική. Ειδικότερα, πάντως επισήμαναν ότι εκ των 15,4 δισ. ευρώ τα 9 δισεκατομμύρια αφορούν άμεσες πληρωμές και τα υπόλοιπα έμμεσες ενισχύσεις υπό τη μορφή νέων προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή