EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισχυρό ευρώ εμποδίζει την ανάκαμψη στη Γερμανία

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών του για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας το 2004, εάν το ευρώ ενισχυθεί πέραν του 1,25 δολαρίου κατά μέσον όρο εφέτος, ενδέχεται να προβεί ο Βόλφγκανγκ Βίεγκαρντ, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Βίεγκαρντ υπογράμμισε ότι η άνοδος του ευρώ αποτελεί την κύρια αιτία για την ανατροπή των προβλέψεων της Επιτροπής περί ανάπτυξης 1,6% της γερμανικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος. Ο οικονομικός σύμβουλος ανέφερε επίσης ότι το 2004 αναμένεται αναθέρμανση του παγκοσμίου εμπορίου, η οποία και θα αντισταθμίσει υπέρ το δέον την ενίσχυση του κοινού νομίσματος. Η κατά το ένα τρίτο εξάρτηση της οικονομίας της Γερμανίας από τις εξαγωγές σημαίνει ότι η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου το 2003, σε ποσοστό 18%, συνιστά απειλή για την ανάκαμψή της. Επιπροσθέτως, ο Βόλφγκανγκ Βίεγκαρντ διευκρίνισε ότι η συμφωνία για τους μισθούς, που συνήφθη μεταξύ του IG Metall, του εργατικού συνδικάτου του μηχανοκατασκευαστικού κλάδου, και της ομοσπονδίας εργοδοτών Gesamtmetall, δεν πρόκειται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας και στην απασχόληση.

Κίνα: πληθωριστικές πιέσεις

Ανοδο 3,2% εμφάνισε ο δείκτης τιμών καταναλωτού τον Ιανουάριο στην Κίνα εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα προ ενός έτους. Ως αιτία της εξέλιξης αυτής θεωρείται η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων, όπως καταγράφεται από τη στατιστική υπηρεσία. Ειδικότερα, οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν άνοδο 8% τον Ιανουάριο, ενώ πλην των τροφίμων οι τιμές ανήλθαν σε 0,7%. Στον δείκτη τιμών καταναλωτού στην Κίνα συνεκτιμώνται αγαθά, τα οποία ποικίλλουν από το ρύζι έως την ενέργεια. Η συνολική μηνιαία άνοδος του Ιανουαρίου είναι πανομοιότυπη με την αντίστοιχη του Δεκεμβρίου, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,2%, και ήταν η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 1997.

Ανοδικά η ΤhyssenΚrupp

Σημαντικότατη άνοδο κατά 65% παρουσίασαν τα κέρδη της ThyssenKrupp το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, κυρίως εξαιτίας της τόνωσης της ζήτησης για χάλυβα, την οποία υποβοήθησε η ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα καθαρά έσοδα της τρίτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Γηραιάς Ηπείρου αυξήθηκαν στα 89 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι κατά 18 λεπτά ανά μετοχή, το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2003 εν συγκρίσει με τα 54 εκατομμύρια ευρώ ή τα 10 λεπτά ανά μετοχή προ ενός έτους. Τα δε προ φόρων κέρδη της ενισχύθηκαν από 141 εκατομμύρια ευρώ σε 166 εκατομμύρια ευρώ. Στην τριμηνιαία της έκθεση, η ThyssenKrupp αναφέρει ότι μετά την οικονομικά υποτονική θερινή περίοδο η συνολική εικόνα της οικονομίας είχε ελαφρά βελτίωση, γεγονός που τόνωσε τις δραστηριότητές της. Η εντεινόμενη ζήτηση χάλυβα, ειδικά από αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η DaimlerChrysler, αναθέρμανε τις πωλήσεις της ThyssenKrupp. Παράλληλα όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Εκεχαρντ Σουλτζ, πωλήθηκαν και δραστηριότητές της, οι οποίες θεωρούνταν δευτερεύουσες σε σχέση με τον χάλυβα, τα εξαρτήματα αυτοκινήτων και τους ανελκυστήρες, με στόχο την αναζωογόνηση της κερδοφορίας και την περιστολή του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή