Μετ’ εμποδίων… οι μετακινήσεις πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μετ’ εμποδίων… οι μετακινήσεις πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λόγια του αέρα αποδεικνύονται στην πράξη τα περί «ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων» στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης… Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την επίσημη γένεση της «Ευρώπης των 25», οι φόβοι περί μαζικής μετανάστευσης που προφανώς θα πυροδοτήσει η διεύρυνση, η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις των 15 σημερινών κρατών – μελών εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που τους παρέχουν οι συνθήκες ένταξης των «καινούργιων» για να επιβάλουν μεταβατικά μέτρα κατά της εισόδου εργατικού δυναμικού από την πρώην Ανατολική Ευρώπη – η Κύπρος και η Μάλτα, ως πλουσιότερες των υπολοίπων, γενικώς εξαιρούνται. Τα μέτρα είναι κατ’ αρχάς διετή, με δυνατότητα διατήρησής τους για όλη την επταετία ώς το 2011, όταν ούτως ή άλλως η ελεύθερη μετακίνηση θα είναι δικαίωμα όλων. Ειδικότερα…

ΑΥΣΤΡΙΑ: H χώρα που συνορεύει με τέσσερις από τις νέες χώρες – μέλη αναμένεται να περιορίσει την είσοδο εργαζομένων από την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λεττονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία για επτά χρόνια.

ΒΕΛΓΙΟ: Περιορίζει την είσοδο εργαζομένων για δύο χρόνια. Ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα επιτρέψει την πρόσβαση στο σύστημα πρόνοιας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Από κοινού με την Ιρλανδία, είχε δεσμευθεί να αφήσει τις πόρτες ανοιχτές. Πρόσφατα υπαναχώρησε. Πλέον, οι μετανάστες από τα νέα κράτη – μέλη θα πρέπει να ζήσουν στη χώρα ως και δύο χρόνια πριν τους επιτραπεί η πρόσβαση στο σύστημα πρόνοιας.

ΓΑΛΛΙΑ: Θα περιορίσει τις άδειες εργασίας για δύο χρόνια, μετά την πάροδο των οποίων θα επανεξετάσει τον περιορισμό για να αποφασίσει αν πρέπει να τον παρατείνει.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Θα επιβάλει περιορισμούς στον αριθμό των αδειών εργασίας τα πρώτα δύο χρόνια μετά τη διεύρυνση. Ωστόσο, η χώρα που συνορεύει με την Πολωνία, τη μεγαλύτερη από τις 10 «καινούργιες», αναμένεται να ανανεώσει τους περιορισμούς για όλη την επταετία.

ΔΑΝΙΑ: H φιλελεύθερη – συντηρητική κυβέρνηση υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις πιέσεις των δεξιών κομμάτων και θα περιορίσει τις άδειες εργασίας και την πρόσβαση στο σύστημα πρόνοιας για μια πενταετία.

ΕΛΛΑΔΑ: Εξετάζει περιορισμούς για την πρώτη διετία, αλλά οριστικές αποφάσεις θα λάβει μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Είχε εξαγγείλει πολιτική «ανοιχτών θυρών», ακολούθησε όμως το παράδειγμα της γειτονικής Βρετανίας και δεσμεύθηκε να διατηρήσει την είσοδο νέων πολιτών της E.E. υπό «εξονυχιστικό έλεγχο».

ΙΣΠΑΝΙΑ: Περιορίζει τις άδειες εργασίας τα πρώτα δύο χρόνια. Ωστόσο, οι πολίτες των νέων κρατών – μελών που βρίσκονται ήδη στη χώρα θα έχουν πλήρη δικαιώματα στην απασχόληση από 1ης Μαΐου και τη δυνατότητα να μεταφέρουν εκεί την οικογένειά τους.

ΙΤΑΛΙΑ: Δεν έχει εκδώσει επίσημο ανακοινωθέν, αναμένεται όμως να επιβάλει διετείς περιορισμούς.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Αναμένεται να επιβάλει περιορισμούς για δύο χρόνια.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: H κυβέρνηση υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις και τον περασμένο μήνα εξήγγειλε ότι προτίθεται να περιορίσει στις 22.000 τους εργαζόμενους που θα καταφθάσουν από την ανατολική Ευρώπη.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Προτίθεται να επιβάλει όριο 6.500 εργαζόμενων από τα νέα κράτη – μέλη.

ΣΟΥΗΔΙΑ: H κεντροαριστερή κυβέρνηση αιφνιδίασε πρόσφατα, εγκαταλείποντας την πολιτική των «ανοιχτών θυρών», επικαλούμενη φόβους για τις επιπτώσεις στο σύστημα πρόνοιας.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Περιορίζει τις άδειες εργασίας για δύο χρόνια, καθεστώς που θα υπόκειται σε αναθεώρηση σε ετήσια βάση. Αδεια θα δίνεται μόνο αν δεν βρίσκεται Φινλανδός που να μπορεί να καταλάβει την εκάστοτε θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή