Υποτονικές οι συναλλαγές στις διεθνείς αγορές

Υποτονικές οι συναλλαγές στις διεθνείς αγορές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν στην πλειοψηφία τους χθες οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών της πλειοψηφίας των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενισχυμένοι από τις αισιόδοξες προβλέψεις της αντασφαλιστικής Swiss Re, αλλά περιορισμένοι στην άνοδό τους από το «σίριαλ» στο οποίο εξελίσσεται η πιθανολογούμενη εξαγορά της αμερικανικής AT&T Wireless εκ μέρους της Vodafone. Ειδικότερα, καθώς μπαίνουν στην αρένα τής εν λόγω εξαγοράς και άλλες εταιρείες-κολοσσοί, ανεβάζοντας το πιθανό τίμημα της αμερικανικής εταιρείας, εντείνονται οι φόβοι του επενδυτικού κοινού ότι η Vodafone θα «παρασυρθεί» η ίδια σε μία ακριβή επένδυση.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι συναλλαγές ήταν χθες υποτονικές στις διεθνείς αγορές, καθώς η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας του Προέδρου.

Ευνοημένες ήταν, πάντως, χθες οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών, με τις τιμές τους να ενισχύονται κατά 1%, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τις οποίες το καρτέλ ενδέχεται να προβεί σε νέα μείωση των ποσοστώσεων παραγωγής των κρατών-μελών του από το Μάιο, εάν κριθεί απαραίτητο, ώστε να διατηρηθούν οι τιμές για το βαρέλι του μαύρου χρυσού ανάμεσα στα επιθυμητά όρια των 22 έως και 28 δολαρίων. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής του κολοσσού της Shell ευνοήθηκε και για έναν ακόμη λόγο: η θυγατρική της στην Αίγυπτο ανακάλυψε κοιτάσματα υδρογοναθράκων στον πυθμένα «περιοχής της Βορειοανατολικής Μεσογείου», όπως ανακοινώθηκε.

Ικανή άνοδο, της τάξεως του 2,2%, σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της γερμανικής -αλλά και παγκοσμίως μεγαλύτερης, από απόψεως πωλήσεων- εταιρείας χημικών προϊόντων BASF, μετά την ανακοίνωσή της ότι θέτει άμεσα σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα της επαναγοράς μετοχών, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Την πιο εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε ωστόσο χθες η τιμή της μετοχής της Alstom, η οποία ενισχύθηκε κατά 8,8%, όταν ανακοινώθηκε η εξασφάλιση ενός νέου συμβολαίου από την εταιρεία, αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άνοδο 2,6% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της Swiss Re, η οποία εκτίμησε ότι θα ωφεληθεί για τουλάχιστον μία διετία ακόμη από την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται στην ασφαλιστική αγορά διεθνώς.

Αντιθέτως, για τους λόγους τους οποίους προαναφέρουμε, η Vodafone είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να συρρικνώνεται χθες κατά 2,6%, ενώ πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το γεγονός αποδόθηκε στις εκτιμήσεις ότι η Volkswageθα ανακοινώσει μείωση κερδών της τάξεως του 54% για το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή