Περικοπές δαπανών εξήγγειλαν οι Τόρις

Περικοπές δαπανών εξήγγειλαν οι Τόρις

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 35 δισεκατομμύρια στερλίνες έως το 2011 υπόσχονται οι Τόρις, εφόσον θα κερδίσουν τις επόμενες γενικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2007. Παρουσιάζοντας χθες το πρόγραμμα του κόμματος, ο υπουργός Οικονομικών της σκιώδους κυβέρνησης των Τόρις, Ολιβερ Λέτγουιν, τόνισε ότι ο δανεισμός στον οποίο προσφεύγει ο ομόλογός του στη βρετανική κυβέρνηση, Γκόρντον Μπράουν, ώστε να αυξήσει τα κονδύλια για την παροχή βασικών υπηρεσιών στο κοινό, θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στους εργαζομένους. Ωστόσο, ο κ. Λέτγουιν συμπλήρωσε ότι, εφόσον εξασφαλίσει την εξουσία, το κόμμα του δεν πρόκειται να μειώσει τις δαπάνες για την παροχή των «απαραίτητων υπηρεσιών», υποσχόμενος ότι θα διατεθούν ακριβώς τα κονδύλια, στα οποία αναφέρεται ήδη η κυβέρνηση Μπλερ, σε τομείς όπως είναι της υγείας και της εκπαίδευσης.

Η μέθοδος των Συντηρητικών για τον έλεγχο του δημοσίου ελλείμματος θα στηριχθεί κατά βάσιν -όπως τόνισε ο κ. Λέτγουιν- «στον έλεγχο της σπατάλης, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων…».

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της σκιώδους κυβέρνησης του Μάικλ Χάουαρντ υποσχέθηκε ότι, εφόσον θα εκλεγούν, οι Τόρις θα μειώσουν σταδιακά την αναλογία του εθνικού πλούτου, ο οποίος καταναλώνεται από τον δημόσιο τομέα μέσω των δημοσίων δαπανών. Πρόκειται για έναν στόχο που θα επιτευχθεί, διασφαλίζοντας ότι ο εν λόγω τομέας θα αναπτύσσεται στο εξής με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι θα αυξάνεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Ετσι, σε διάστημα μιας εξαετίας, οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 40% από το 42%, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση των 35 δισεκατομμυρίων στερλινών. Συν τω χρόνω, η νέα αυτή πολιτική θα οδηγήσει σε εκμηδενισμό του δημοσίου ελλείμματος, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα για την -επί μεσοπρόθεσμης βάσεως- σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στο ευρύ κοινό. Αν και ο κ. Λέτγουιν δεν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερώς στις δυνατότητες των εν λόγω φοροελαφρύνσεων, κατέστησε σαφές ότι ο φόρος εισοδήματος θα συμπεριλαμβάνετο σε αυτές.

Ο κ. Λέτγουιν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του νέου προέδρου του κόμματός του, Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η μείωση των φόρων είναι θέμα «ηθικής», αλλά συμπλήρωσε ότι «είναι θέμα το οποίο έχει και οικονομική υπόσταση».

Εκφωνώντας τον λόγο του χθες στο Λονδίνο και στο Bow Group, ένα κεντροδεξιό Think Tank, ο κ. Λέτγουιν τόνισε: «Εν κατακλείδι, οι ηθικοί και οι οικονομικοί λόγοι -για τις περικοπές φόρων- συμπίπτουν.

Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν φθάνει. Εχουμε επίσης ανάγκη μιας οικονομίας με χαμηλούς φόρους και μιας κοινωνίας, η οποία δεν θα εξαρτάται υπερβολικά από το κράτος. Εμείς, οι πολιτικοί, θα πρέπει να ασκήσουμε καλύτερο έλεγχο στο κράτος, ώστε ο έλεγχος να περάσει στον λαό».

Στα μέτρα τα οποία προτείνει η σκιώδης κυβέρνηση των Τόρις, περιλαμβάνεται μεν η διατήρηση των δαπανών, όπως τις έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση Μπλερ, για την υγεία και την παιδεία, όμως, όπως διευκρίνισε ο κ. Λέτγουιν, τα υπόλοιπα κονδύλια θα παγώσουν για μία διετία, ενώ τα επόμενα χρόνια, έως το 2011, οι αυξήσεις των κονδυλίων αυτών δεν θα υπερβαίνουν το 2% ετησίως. «H οικονομική ανάπτυξη», είπε, «θα επιτρέψει αυτές, τις συνετές αυξήσεις των δαπανών, χωρίς να μας αναγκάσει στον δανεισμό και στις αυξήσεις των φόρων, τις οποίες θα απαιτήσει η υλοποίηση των σχεδίων του υπουργού Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν».

Ως ύστατο μέτρο για την εξοικονόμηση πόρων, ο κ. Λέτγουιν πρότεινε το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, στην περίπτωση κατά την οποία θα αποτύχουν τα εναλλακτικά μέτρα ελέγχου του κόστους λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Εάν απαιτηθεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί στα 400.000 από τα 500.000 άτομα, στα οποία ανέρχεται σήμερα.

Ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών θα περιλαμβάνει και την ανάθεση λειτουργιών του δημοσίου τομέα σε ιδιώτες, με λιγότερο κόστος ή απλώς την κατάργηση ορισμένων από αυτές, ανέφερε ο κ. Λέτγουιν. Οι ανακοινώσεις του προκάλεσαν εντονότατες επικρίσεις εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών, ενώ η κυβέρνηση Μπλερ φρόντισε να διαρρεύσει ορισμένα από τα δικά της αντίστοιχα σχέδια χθες στον Τύπο – (βλ. 2ο θέμα σελίδας). Ως αποτέλεσμα, ο κ. Λέτγουιν υιοθέτησε χθες μία πιο ήπια στάση, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, λίγο πριν φθάσει στο Bow Group. «Εάν θελήσουμε να το παραδεχθούμε, θα πούμε στον κόσμο ότι ανάμεσα σε εμάς και στην κυβέρνηση υπάρχουν πράγματι πολλά κοινά σημεία. Και οι δύο συμφωνούμε ότι το κράτος πρέπει να μεγαλώσει. Και οι δύο συμφωνούμε ότι πρέπει αν μεγαλώσει με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Το ερώτημα είναι: μπορούμε να βρούμε τρόπους να το κάνουμε να αναπτύσσεται με λίγο πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι η οικονομία; Εάν μπορούμε να κάνουμε έναν λογικό διάλογο για όλα αυτά, τότε θα σταματήσουμε να εξαπολύουμε επιθέσεις, η μία πλευρά στην άλλη, που τελικώς δεν βγάζουν πουθενά…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή