«Μάχη» μεταξύ Cingular και Vodafone για την κατάκτηση της AT&T

«Μάχη» μεταξύ Cingular και Vodafone για την κατάκτηση της AT&T

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εντονότερο καθίσταται μέρα με την ημέρα το ενδιαφέρον για τη «μάχη» μεταξύ της Cingular και της Vodafone για την κατάκτηση της AT&T Wireless, καθώς η πρώτη ανταπάντησε στη δεύτερη, αυξάνοντας την προσφορά στα 38 δισ. δολάρια – ήτοι 14 σεντς ανά μετοχή. Συγκεκριμένα, η Cingular Wireless, η οποία αρχικώς είχε προσφέρει περίπου 35 δισ. δολάρια ήτοι 13 σεντς ανά μετοχή, όπως και η «αντίζηλός» της, αύξησε κατά 3 δισ. την προσφορά. Αναλόγως φαίνεται ότι θα δράσει και η Vodafone.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι η αμερικανική AT&T Wireless, η οποία ετέθη προς πώληση στις 22 Ιανουαρίου μετά μία σειρά αποκαρδιωτικών οικονομικών αποτελεσμάτων, ζήτησε από τη Cingular και τη Vodafone να βελτιώσουν τις προτάσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγκωνισμός για την εξασφάλιση της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ σηματοδοτεί την έναρξη τής επί μακρόν αναμενόμενης διαδικασίας συσπείρωσης στο συγκεκριμένο χώρο με τον ισχυρότατο ανταγωνισμό? σε αυτόν δραστηριοποιούνται έξι εταιρείες σε όλο το εύρος της χώρας και ορισμένες περιφερειακές.

Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς δείχνουν έντονη δυσαρέσκεια για τις επιλογές επέκτασης της Vodafone στη Βόρειο Αμερική. Εξ ου και η τιμή της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου απώλεσε άνω του 3% της αξίας της χθες. Οι διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποίησαν τον όμιλο για ενδεχόμενη υποβάθμισή του, εάν τελικώς κερδίσει τη «μάχη» με την αμερικανική Cingular, διότι φοβούνται ότι το τίμημα θα είναι ανεπίτρεπτα υψηλό.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι ίσως η Vodafone αναγκαστεί να παραιτηθεί του επικερδούς μεριδίου της στην επίσης αμερικανική VerizoWireless για να εξασφαλίσει την AT&T Wireless? η τελευταία είχε εμφανίσει κέρδη μειωμένα κατά 89% το τέταρτο τρίμηνο. H Vodafone δεν φαίνεται ικανή για αξιόλογο περιορισμό κόστους και επιδιώκει τον έλεγχο της AT&T Wireless, επειδή ενδιαφέρεται για άμεσο έλεγχο μιας αμερικανικής εταιρείας αντί ενός μειοψηφικού μεριδίου.

Οι αναλυτές επισήμαναν ότι αντιθέτως η Cingular, η οποία ανήκει στη SBC Communications και τη BellSouth, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, δεδομένου ότι θα μπορέσει να επιτύχει μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών λόγω επικαλύψεων των δραστηριοτήτων της AT&T Wireless με τις δικές της. Επιπλέον, οι μητρικές της εταιρείες με τα σημαντικά τους κεφάλαια έχουν την πρόθεση να ενισχύσουν τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας εν μέρει, διότι οι δραστηριότητες της σταθερής δεν παρουσιάζουν ενθαρρυντικά κέρδη.

Πάντως, δεν λείπουν και οι αναλυτές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τελικώς, εάν η Vodafone υπερισχύσει, θα κατορθώσει να πείσει τους επενδυτές για την ορθότητα της στρατηγικής της. Αλλωστε, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των επενδυτών, οι οποίοι στηρίζουν τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Αρούν Σαρίν, στην προσπάθειά του να μεταφέρει το εμπορικό σήμα της βρετανικής εταιρείας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να ελέγξει την εκεί αγορά.

Τέλος, σημειώνεται ότι η AT&T Wireless, η οποία ανήκει κατά 16% στην ιαπωνική NTT DoCoMo, έχει περιθώρια ώς τις 29 τρέχοντος για να λάβει την τελική της απόφαση? πάντως, λέγεται ότι της ασκούνται πιέσεις να εξετάσει ταχύτερα τις προσφορές και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ενδέχεται να υπάρξει σχετική ανακοίνωση ακόμα και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή