Κέρδη πέραν των προσδοκιών για Sanofi το 2003

Κέρδη πέραν των προσδοκιών για Sanofi το 2003

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρίσι. Ιδιαιτέρως ικανοποιητικά αποδείχθηκαν τα κέρδη της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi-Synthelabo για το οικονομικό 2003, τα οποία και υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της εταιρείας έκαναν λόγο για ρωμαλέα ανάπτυξη δραστηριοτήτων το τρέχον έτος και επιτυχή πορεία στην αγορά των νέων σκευασμάτων της? οι σχετικές ανακοινώσεις αποσκοπούσαν και στο να εξασφαλιστεί η αναγκαία στήριξη των μετόχων για την εχθρική προσφορά εξαγοράς της ισχυρότερης ανταγωνίστριάς της Αventis.

Ειδικότερα, η Sanofi-Synthelabo, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Γαλλίας, εμφάνισε το 2003 καθαρά κέρδη προ εκτάκτων εγγραφών, φήμης, πελατείας και αποσβέσεων αυξημένα κατά 17,7% στα 2,07 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει 2,01 δισ. δολάρια. Επιπλέον, πρότεινε αύξηση του καθαρού μερίσματός της κατά 21,5% στο 1,02 ευρώ και προέβλεψε μία αύξηση της τάξεως του 15% στα φετινά ανά μετοχή κέρδη της βάσει της ισοτιμίας 1,25 δολαρίου προς το ευρώ.

Αναφερόμενοι δε οι εκπρόσωποί της στις κατηγορίες ότι η πρόταση για την Aventis είχε ως κίνητρο την εξασθένηση των δικών της προϊόντων, ανταπάντησαν ότι βαίνει επιτυχώς το τελευταίο στάδιο στις πειραματικές διαδικασίες για τα νέα σκευάσματά της. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο δοκιμών προηγείται της τελικής έγκρισης από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να διατεθεί το φάρμακο στην αγορά.

Η Sanofi θεωρεί ότι τα νέα σκευάσματά της για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών καθώς και για την καταπολέμηση του καπνίσματος και της παχυσαρκίας θα έχουν πολύ καλή ανταπόκριση με πωλήσεις, που αναμένεται να υπερβούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Επίσης, η φαρμακοβιομηχανία τόνισε ότι δεν έχει σκοπό να αυξήσει την προσφορά σε ρευστό και μετοχές για την Aventis, η οποία επί του παρόντος αποτιμάται σε 46 δισεκατομμύρια ευρώ. «Δεν μπορώ να διακρίνω κάποιο λόγο, για τον οποίο η προσφορά αυτή δεν θα θεωρηθεί δίκαιη και ισορροπημένη», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi, Ζαν-Φρανσουά Ντεέκ. Χθες στο Παρίσι στις 13.15 ώρα Γκρίνουιτς, η τιμή της μετοχής της Sanofi παρέμεινε αμετάβλητη στα 55,35 ευρώ, αν και ενωρίτερα είχε ανέλθει στα 56,20? συνολικά υπερσκέλισε την απόδοση του κλάδου κατά 0,34%. H δε τιμή της μετοχής της Aventis ενισχύθηκε κατά 0,33% στα 61,60 ευρώ, υπερβαίνοντας την τιμή, βάσει της οποίας καταρτίστηκε η προσφορά? κάτι τέτοιο δεικνύει ότι η αγορά δεν αποκλείει και μία ακόμα υψηλότερη.

Από μέρους της η Sanofi ισχυρίζεται ότι μία συνένωσή της με την Aventis, για να συγκροτηθεί η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, θα της εξασφαλίσει την αναγκαία κλίμακα, ώστε να επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη των κορυφαίων της φαρμάκων. H εταιρεία πρόκειται εντός του δευτέρου τριμήνου να υποβάλει προς έγκριση το σκεύασμα AmbieCR, μία τροποιημένη εκδοχή του υπνωτικού της Ambien. Το δε Rimonabant για την παχυσαρκία και την καταπολέμηση του καπνίσματος αναμένεται να διοχετευθεί στην αγορά στα τέλη του 2005 το ενωρίτερο.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί μία συγχώνευση με την Aventis, προβλέπεται ότι οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη ενδεχομένως να αυξηθούν κατά 15% τον χρόνο, ενώ η Sanofi μόνη της είχε το 2003 μία αύξηση της τάξεως του 8%. Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι εξαρχής η Aventis υπήρξε αρνητική έναντι της προσφοράς της Sanofi, την οποία είχε θεωρήσει πολύ χαμηλή και προτίμησε να εξετάσει άλλες εναλλακτικές προτάσεις. Επιπροσθέτως ο γαλλο-γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος έχει υπογραμμίσει ότι μία εξαγορά από τη μικρότερη Sanofi θα εκθέσει σε κινδύνους σοβαρούς τους μετόχους της. O βασικός λόγος είναι ότι επικρατεί ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με την κατοχύρωση του κορυφαίου σκευάσματος της Sanofi, του αιμοδιαλυτικού φαρμάκου Plavix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή