H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δηλώσεις του Γερμανού Χανς Βέρνερ Σιν, που είναι επικεφαλής του κορυφαίου οικονομικού Ινστιτούτυ IFO με έδρα το Μόναχο, κυκλοφορούσαν επίμονα χθες στις αγορές χρήματος της Ευρώπης, επισκιάζοντας την κατάθεση του Τρισέ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρπωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δηλαδή ο Γερμανός οικονομολόγος είπε τα αυτονόητα… ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ξοδέψει 30 δισ. δολάρια για να επιφέρει πτώση κατά 10 σεντς του ευρώ έναντι του δολαρίου». Υπαινίχθηκε εμμέσως, πλην σαφώς, ότι η επιχειρηματική Γερμανία προσβλέπει στο ενδεχόμενο παρέμβασης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) γιαι να αποδυναμωθεί το ισχυρό ευρώ. Δηλώσεις που αναθέρμαναν τη φημολογία ότι η EKT θα εξαναγκασθεί να προβεί σε σειρά παρεμβατικών προσπαθειών για να ανακόψει την άνοδο του ευρώ.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της EKT και της Bundesbank ψελλίζουν ότι δεν τους ανησυχεί ιδιαίτερα το ισχυρό ευρώ, παρά τις εντεινόμενες εκκλήσεις από βιομηχάνους και πολιτικούς ότι πρέπει να ανακοπεί η αλματώδης άνοδος του ευρωνομίσματος έναντι του δολαρίου. Τώρα το ευρώ καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 40% τα δύο τελευταία χρόνια. O Γερμανός τραπεζίτης και διοικητής της Bundesbank Ερνστ Βέλτεκε, μέλος του Συμβουλίου της EKT, πιστεύει ότι «οι κεντρικές τράπεζες είναι αδύναμες να επηρεάσουν την κατεύθυνση των συναλλαγματικών ισοτιμιών που καθορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς»!!! Χθες, το ευρώ ανήλθε στα 1,2780 δολάρια, πλησιάζοντας ξανά στα επίπεδα ρεκόρ των 1,2898 δολαρίων.

Χθες δόθηκε η ευκαιρία στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), Ζαν Κλοντ Τρισέ, να ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο, επανέλαβε την άποψη της EKT ότι οι «βίαιες κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν είναι ευπρόσδεκτες». Απλώς να θυμίσω ότι στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του «Ομίλου των 7» (G7) πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς- προστέθηκε επισήμως ότι δεν είναι «ευπρόσδεκτες» οι ακραίες ταλαντώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι βίαιες νομισματικές κινήσεις που προκαλούν κραδασμούς στην παγκόσμια ανάπτυξη». Οντως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) εξασφάλισαν ένα φιλικό προς τις απόψεις τους ανακοινωθέν. Οι Γαλλογερμανοί επιθυμούσαν να καταγραφούν επισήμως οι παρενέργειες της αναταραχής των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο ευρώ από τη βίαιη πτώση του δολαρίου. Και το πέτυχαν.

Ομως, οι παρενέργειες του κρίσιμου ανακοινωθέντος που είχε εκδοθεί στο Ντουμπάι τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν μπόρεσαν να ανατραπούν με το νέο ανακοινωθέν της Φλόριντα. Απλώς πρόκειται για ένα διορθωτικό κείμενο του προηγουμένου. H σύνοδος του Ντουμπάι έχει πλέον γράψει τη δική της, όντως, σημαντική ιστορία. Φυσικά, καλύφθηκε η σύγκρουση απόψεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών ΗΠΑ, Ευρώπης και Τόκιο, επικρατώντας στο τέλος το συμφέρον του ισχυρού (δηλαδή της Αμερικής του Μπους).

Ωστόσο, δεν επαρκούν οι λεκτικές παρεμβάσεις για να αποφευχθούν οι πόλεμοι μεταξύ οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων που διενεργούνται μέσω των νομισμάτων. Οντως, σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι σχέσεις χωρών και νομισμάτων. Αλλά κανείς ακόμη δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πόλεμο. H Ουάσιγκτον έχει δηλώσει πως δεν την ανησυχεί η πτώση του δολαρίου. Ενώ, η Ευρώπη της ONE εξασκεί πολλαπλές πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για τις συνέπειες της κατάρρευσης του δολαρίου, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η γνωστή πολιτική της Ουάσιγκτον εγκυμονεί κινδύνους λόγω της εκτόξευσης του εμπορικού και του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ! Δικαίως, μια ενδεχομένη κρίση του δολαρίου με περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ προκαλεί τρόμο στην Ευρώπη της ONE, καθώς θα τορπιλίσει την ευάλωτη οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης. Και το Τόκιο με τη σειρά του υπερασπίζει σθεναρώς την πάγια παρεμβατική πολιτική του. Πάντως, δεν έχει άλλα περιθώρια η EKT από το να μιμηθεί την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ). H αποφασιστικότητα του Τόκιο για παρεμβάσεις συγκρατεί την επιθυμία της κερδοσκοπίας να παίξει έντονα με την ισοτιμία δολαρίου/γιεν. H BoJ πάση θυσία προσπαθεί να διαφυλάξει τώρα τα επίπεδα των 105 γιεν και να αποτρέψει την πτώση του δολαρίου κάτω από τα επίπεδα αυτά… Το δολάριο ισορροπούσε χθες γύρω στα 115,45 γιεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή